dIMG 7835
58 000 namnunderskrifter mot försämringar i djurskyddet för bland annat smågrisar
Smågrisar ska inte tas tidigare från sin mamma. Jordbruksverkets nya förslag till föreskrifter som syftar till den typen av försämringar i djurskyddet vill organisationerna Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige, Vi konsumenter, och Compassion in World Farming Sverige, stoppa. Idag lämnade organisationerna över 58 000 namnunderskrifter till myndigheten.
– Det visar vilket starkt engagemang det finns i den här frågan. Vi menar att förslaget bör dras tillbaka i sin helhet. Det har utformats helt utan samråd med djurrätts- och djurskyddsorganisationer och saknar ett vetenskapligt underlag för vilka konsekvenser ändringarna får ur ett djurvälfärdsperspektiv, säger Linda Björklund, etolog och ansvarig för frågor om djur i livsmedelsindustrin på Djurens Rätt, enligt ett pressmeddelande.
Om Jordbruksverkets förslag går igenom innebär det, enligt organisationerna, att det blir tillåtet att skilja smågrisar från sina mammor 7 dagar tidigare än dagens gräns på 28 dagar. Det leder till en ökad risk för beteendestörningar. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har tidigare avrått från en sådan ändring av djurskyddsföreskrifterna.
– Att ta smågrisarna tidigare står i strid med vetenskaplig forskning på området och har lett till att svenska forskare hårt kritiserat förslaget för att gå grisnäringens intressen tillmötes, säger Linda Björklund.
Efter överlämnandet av underskrifterna gick Jordbruksverket ut med ett eget pressmeddelande.
– Vi tar organisationerna och deras medlemmars engagemang på allvar. Jag vill personligen försäkra att inte heller Jordbruksverket accepterar en försämring av djurskyddet eller att den låga användningen av antibiotika hos lantbrukets djur riskeras, säger Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg, enligt pressmedelandet.
– Vi har lyssnat på kritiken, men känner oss trygga med att förslaget kan genomföras med bibehållen djurvälfärd. Det baserar vi på den noggranna studie som utvärderats av oberoende forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet och Statens veterinärmedicinska anstalt. Vi stödjer oss också på praktiska erfarenheter från den svenska djurhälsovården och vi har förtroende för svenska grisbönder.
/FoodMonitor
Bilden: Överlämnandet av namnunderskrifter. Leif Denneberg från Jordbruksverket, Åsa Hagelstedt från Djurskyddet Sverige, Linda Björklund från Djurens Rätt, Gunnela Ståhle från Vi konsumenter, och Bo Algers från Compassion in World Farming Sverige. Foto: Djurens Rätt.