Ny skräckslakt på Siljans Chark
– gris som höll på att avblodas vaknade upp
En gris som hade skjutits med bultpistol, och stuckits med kniv och var på väg att dö genom avblodning, vaknade trots det upp på slakteriet Siljans Chark i Mora. Andra grisar fick skjutas flera gånger med bultpistol. Detta efter det att slakteriets bedövning med gas och el havererat. Händelserna inträffade i början av denna månad.
”Jag, en av de kontrollerande veterinärerna, upptäcker att en hängande gris, där blodflödet nästintill upphört, vaknar till liv, börjar andas rytmiskt samt återfår cornealreflex. Efter ombultning måste jag dessutom säga till dem (personalen) att de även måste sticka om den. Uppenbarligen var avblodningen otillräcklig då den vaknar till liv trots att blodet nästan slutat rinna”, skriver en officiell veterinär, OV, på slakteriet i en anmälan.
Men det var långt ifrån enda gången då rutinerna på slakteriet havererat Tidigare den aktuella veckan hade vid två tillfällen butinan slutat att fungera. Inte heller el-bedövningen visade sig då hålla måttet.
(Butinan är där grisar gasas med koldioxid /red)
”Vid första tillfället väljer slakteriet direkt att skaffa dispens hos länsstyrelsen för ytterligare en övernattning av grisarna. Vid nästa tillfälle, torsdag, vill de istället bedöva grisarna med en kombination av el och bult, vilket de nekas. De väljer då att utföra enbart el-bedövning, vilket vi får lov att avbryta efter att 3 av 5 grisar behöver ombedövas med bult på grund av otillräcklig bedövning”, skriver OV.
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL

t20