livsmedelsverket byggnad
Slakterier klagar på försenade och uteblivna veterinärer
Det senaste året har det kommit klagomål från slakterier på att officiella veterinärer, OV, på Livsmedelsverket uteblir eller kommer för sent till levandedjursbesiktningar och köttbesiktningar. Problemet har medfört ökade kostnader för en redan hårt ansatt köttbransch och skapat stor irritation bland slakteriägare runt om i landet. Det finns uppgifter om att orsaken är att Livsmedelsverket driver på OV för hårt. Men på myndigheten känner man inte igen sig i kritiken.
”Jag är bedrövad över att detta fungerar så dåligt”, skriver en ägare till ett litet slakteri i ett brev till Livsmedelsverket i december förra året, efter det att OV upprepade gånger kommit för sent.
Förra året riktade flera slakterier krav på ekonomisk ersättning från Livsmedelsverket efter det att OV inte dykt upp eller kommit för sent.
Andra slakterier berättar att man inte vill klaga för att inte riskera att stöta sig med Livsmedelsverket.
– Man har inte en chans att få rätt mot dem. Första gången var på morgonen då OV försovit sig. Andra gången då var det besiktning på eftermiddagen. De kom inte förrän halv sju på kvällen. Jag brydde mig inte om att anmäla det, säger en slakteriägare.
– Allt blir sämre och sämre. Det är fruktansvärt. Om jag går tillbaka tre år var det aldrig några problem.
Det småskaliga slakteriet Ljungskile Kött AB i Ljungskile överklagade nyligen en faktura från Livsmedelsverket efter flera tillfällen ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Bilden: Livsmedelsverkets entré i Uppsala. Foto: Livsmedelsverket.

t20