Roslagens Jakt & Vilt AB marknadsförde jakt med bedövningsgevär på Instagram
På sin Instagramsida har jaktbolaget Roslagens Jakt & Vilt AB i Uppsala lagt ut en bild på jakt med bedövningsgevär. Nu påstår jaktbolaget att bilden bara är ett "skämt". Det rapporterar tidningen Upsala Nya Tidning.
– Vi har inte något sådant. Utan det var mer ett skämt, säger Klas Henriksson, vd i Roslagens Jakt & Vilt AB om den marknadsförda jakten.
Den aktuella bilden visar en jägare som sitter hukad vid en stor kronhjort som ligger i ett skogsparti. I ena handen håller jägaren en bedövningspil. I andra handen en pil-bössa. Över djurets huvud har det lagts en filt. Under bilden står det att den gillas av 114 personer och ”Idag blev det jakt med pil-bössan! Vill du jaga megastor kronhjort med pil-bössa? Ring eller Smsa … ”.
Länsstyrelsen Uppsala har i dagarna har inlett en utredning för att bland annat se om brott begåtts.
– Vi ska be att få ett utlåtande från Nationellt centrum för djurvälfärd och från Jägareförbundet. Frågan är om inte det här är ett djurskyddsbrott. Då kan det i så fall bli aktuellt med en åtalsanmälan för man utsätter djuren trots allt för en risk i och med att man söver dem på det här sättet, säger Kajsa Gustavsson länsveterinär på Länsstyrelsen Uppsala.
På Nationellt centrum för djurvälfärd på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala är man kritiska till den aktuella jaktmetoden.
– Som jag ser det så utsätter man djuren för en fara i och med att man söver dem och utsätter dem för återkommande fysiologisk och psykisk stress. Sedan kan man fråga sig ur både ett moralisk och sportsligt perspektiv, vad det är för typ av jakt? säger Margareta Steen, docent i vilda djurs sjukdomar på Nationellt centrum för djurvälfärd.
Även Jägareförbundet är kritiska till den aktuella marknadsföringen.
– Säger de att det är ett skämt så får de stå för det. Då är vi överens om att det inte är bra, säger Gunnar Glöersen Jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.
/FoodMonitor
LÄS OCKSÅ: Bjöd in till olaglig bedövningsjakt
Fakta:
Jakt med bedövningspil förekommer på olika ställen utomlands, bland annat i Sydafrika. Där kallas jakten för ”Green Hunt”.

t20