jaDSC 0022
Skandal att tidningen Jakt & Jägare skyddar Roslagens Jakt & Vilt
LEDARSTICK I dagarna rapporterade tidningen Upsala Nya Tidning och FoodMonitor om hur jaktbolaget Roslagens Jakt & Vilt AB i Almunge på Instagram bjöd in till bedövningsjakt. Flera myndigheter utreder om brott begåtts. Men innan den nyheten kom ut publicerade tidningen Jakt & Jägare en artikel. En journalist på tidningen, Anders Ljung, säger att han fick i uppgift av chefredaktören Anna Förster att med en artikel på tidningens webbplats förekomma den för Roslagens Jakt & Vilt AB potentiellt skadliga nyheten.
– Jag har en order att skriva en nyhet på det här, säger Anders Ljung.
– Det finns ju kopplingar mellan Roslagens Jakt & Vilt och tidningens utgivare. Det finns personkontakter.
– De (Roslagens Jakt & Vilt) är en stor aktör i jägarsverige. De har olika tjänster som de tillhandahåller jägare så det är väldigt känsligt om de skulle pekas ut för illegal jakt.
Ni skyddar Roslagens Jakt & Vilt genom att förekomma (med en egen artikel)?
– Nej.
Det är ju det du säger?
– Nej, tidningens uppgift är att göra nyheter utifrån kunskaper om jakt och viltvård. Jag gör en vettig förklaring av det här eftersom jag inser att det blir en storm på sociala medier om en sådan här bild kommer ut, en sådan här nyhet. Man får förklara vad det egentligen handlar om på ett bra sätt, säger Anders Ljung.
– Man kan se det som en skadekontroll.
Bilden Anders Ljung pratar om är en bild som Roslagens Jakt & Vilt AB lagt ut på Instagram. Den visar en jägare som sitter hukad vid ett djur som ligger i ett skogsparti. I ena handen håller jägaren en bedövningspil. I andra handen en pil-bössa. Över djurets huvud har det lagts en filt. Under bilden står det att den gillas av 114 personer och ”Idag blev det jakt med pil-bössan! Vill du jaga megastor kronhjort med pil-bössa? Ring eller Smsa … ”.
Här är artikeln som Anders Ljung skrev för att förekomma nyheten i andra tidningar:
Skämt ger utredning om vilthägn
Artikeln i Jakt & Jägare antyder att det hela bara var ett oskyldigt skämt från jaktbolagets sida. 
Nyheten kom Jakt & Jägare till kännedom när jag som frilansare mejlade Anna Förster. Jag säljer emellan åt nyheter till olika tidningar. Och hon har tidigare sagt att det gick bra att skicka förslag för henne att överväga. Då skedde det som jag som frilansare aldrig varit med om tidigare. Jakt & Jägare tog sonika och gjorde en egen nyhet av det material tidningen fått i förtroende.
Anna Försters agerande, när hon enligt uppgift beordrar en underlydande anställd att utföra det smutsjobbet, är under all kritik. Att Anders Ljung följer hennes order är inte heller bra.
Att en tidning på detta sätt tar en frilansares nyhet efter det att frilansaren i förtroende skickat ett förslag till en chefredaktör är extremt ovanligt. Men på Jakt & Jägare tycker man alltså inte att det är något problem. Som tur var tyckte Upsala Nya Tidning att nyhetsvärdet var så högt att de tog in artikeln trots Jakt & Jägares agerande. Det ska de ha all heder av. 
Så blev den aktuella artikeln på Upsala Nya Tidning:
Bjöd in till olaglig bedövningsjakt
Även FoodMonitor publicerade senare en artikel:
Roslagens Jakt & Vilt AB marknadsförde jakt med bedövningsgevär på Instagram
Tidningen Jakt & Jägares agerade bör intressera både deras läsare och deras annonsörer. För tidningen har visat att deras artiklar inte nödvändigvis är objektiva. Har ett bolag personliga kontakter med tidningen så kan det bolaget tydligen få tidningens skydd. Det kanske inte så roligt för tidningens annonsörer att få reda på. Speciellt inte om de är konkurrenter till Roslagens Jakt & Vilt AB. Och tidningens läsare ska vi inte prata om. De blir dragna vid näsan. Det är en skandal.
Kanske Jägarnas Riksförbund, som står bakom tidningen Jakt & Jägare, borde fundera på om man satt rätt personal till att driva tidningen?
För frilansare som tänker sig att arbeta med Jakt & Jägare blir mitt råd: tänk om, välj en annan tidning. En tidning som på det här sättet utan tillstånd tar en frilansares nyhet är inte värd att jobba med.
FoodMonitor har sökt Anna Förster för en kommentar. Hon har gjort sig onåbar.
HÅKAN FRISELL
Är du frilansare och har råkat ut för tidningen Jakt & Jägares tvivelaktiga metoder? Kontakta gärna redaktionen @ foodmonitor.se.

t20

          

g93