Djurens Rätt presenterar ”äggläget”
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt har under 10 års tid arbetat med att få industrin att avskaffa burhöns. Från att ha utgjort 40 procent av alla höns sitter nu 12 procent i burar. Det är en kraftig minskning men organisationen vill nå hela vägen så att företeelsen helt försvinner i Sverige. Idag presenterar man ”äggläget”.
– Vi arbetar för att få bort de värsta formerna av djurhållning inom livsmedelsproduktionen idag och burhållning av hönor ligger högt upp på den listan. Konsumenter vill välja bort buräggen och då är det viktigt att företagen hänger med i utvecklingen, säger Nathalie Söderström ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt, enligt ett pressmeddelande.
Senast i raden av företag att lova att fasa ut ägg från burhöns är McDonald´s. Detta efter det att bolaget haft diskussioner med Djurens Rätt.
– Från och med januari 2019 kommer alla ägg i våra såser att komma från frigående hönor. Sedan tidigare är våra färska ägg ekologiska och äggen som används i pannkakor och bakverk från frigående hönor, säger Henrik Nerell, miljö- och pressansvarig på McDonalds Sverige, enligt ett pressmeddelande från Djurens Rätt.
Djurens Rätt publicerar i dag en lista, ”äggläget”, med de livsmedelföretag man haft dialog med de senaste månaderna (källa Djurens Rätt):
KATEGORI 1: EKOLOGISKA/KRAV-ÄGG
– Linas Matkasse – i undantagsfall kan ägg från frigående hönor inomhus förekomma men i regel skickas endast ekologiska/KRAV-ägg.
– Middagsfrid – skickar endast ekologiska/KRAV-ägg i sina matkassar
KATEGORI 2: ÄGG FRÅN FRIGÅENDE HÖNOR
– Bröd och Salt (bageriet/red)
– Farang/Jimlim
– Gille/Continental Bakeries
– Godbiten
– Lidl – säljer inte burägg i butik. Deras egna märken är fria från burägg.
– Mat.se – har ägg från frigående hönor samt ekologiska/KRAV-ägg.
– Mat&Ro
– Mathem – har ägg från frigående hönor samt ekologiska/KRAV-ägg.
– Vapiano
– Veckans middag – har ägg från frigående hönor och ekologiska/KRAV-ägg.
KATEGORI 3: FÖRETAG SOM FASAR UT BURÄGG
– Bergendahls/ City Gross – säljer inte burägg i butik. Deras egna märken Favorit och Budget kommer vara fria från burägg 2020.
– Coop – säljer inte burägg i butik. Deras egna märken Coop, X-tra och Änglamark kommer att vara fria från burägg 2020.
– Lantmännen
– McDonalds Sverige – deras färska ägg är ekologiska och ägg från frigående hönor används i bakverk samt pannkakor. Såserna kommer att bli buräggsfria i januari 2019.
– Netto – säljer inte burägg i butik. Deras egna märken kommer att vara fria från burägg 2019.
– Sibylla – fasar ut buräggen till 2025.
– Skånemejerier – fasar ut buräggen till 2020 (säljer ägg via sin storköksdel Lindahls)
– Svensk Cater – fasar ut buräggen till 2025.
KATEGORI 4: FÖRETAG SOM FORTFARANDE ANVÄNDER BURÄGG
– Findus
– Fria Bröd
– Hans & Greta
– Hägges
– SJ
KATEGORI 5: STATUS OKÄND
Företag vars status är okänd. Här ingår företag som Djurens Rätt trots upprepade försök inte lyckats få kontakt med. Här ingår även företag som vi varit i kontakt med men som inte gett en fullkomlig bild av äggläget på företaget:
– Eataly
– Frantzén Group
– Ländia
– Matkomfort
– MTR
– Nordic Choice
– Scandic
– Waynes Coffee
/FoodMonitor

t20