ic30
ICA: Varannan svensk blir gladare av att grilla
Butikskedjan ICA lanserade nyligen 2018 års grillrapport efter det att man gjort en opinionsundersökning bland svenskarna. Resultaten visar, enligt bolaget, att drygt varannan svensk anser att grillning påverkar deras psykiska hälsa positivt och att de blir gladare av att grilla.
– Nästan hälften av svenskarna uppger att de blir gladare av att grilla än av annan matlagning. Dessutom anser sju av tio att sällskapet är en av de viktigaste faktorerna för att de ska må bra vid grillen. Harmoni, avkoppling och glädje är de känslor som många förknippar allra starkast med att grilla, säger Lieselott Liljevik, omvärldsanalytiker hos ICA, enligt ett pressmeddelande.
Och det handlar inte enbart om att grilla kött.
”Rapporten visar även på en fortsatt stark grön trend. Andelen som vill grilla en mindre mängd kött har fördubblats sedan 2014. De som väljer att grilla grönsaker som huvudrätt har ökat från 37 procent 2015 till 50 procent 2018”, skriver ICA i pressmeddelandet.
/FoodMonitor
Fakta (källa ICA):
”Undersökningen är genomförd tillsammans med Kantar Sifo mellan den 16 februari och 2 mars 2018 med 1000 respondenter från hela Sverige som uppgivit att de grillar någon gång under året.”
Valda delar ur ICA:s undersökning:
47 procent av svenskarna anser att de blir gladare av att grilla än av annan matlagning.
Särskilt männen blir glada av att grilla: 53 procent mot 42 procent av kvinnorna.
45 procent av svenskarna tycker att grilla har en positiv inverkan på deras psykiska hälsa.
69 procent tycker att sällskapet är en av de viktigaste faktorerna för att de ska må bra vid grillen, jämfört med 51 procent som tycker att maten är den viktigaste faktorn.
62 procent mår som bäst av att grilla tillsammans med familj och vänner.
58 procent tycker att mat blir godare av att grillas än av annan tillagning.
64 procent tycker att doften är det sinne som är starkast förknippat med att grilla.
54 procent vill grilla mer grönsaker. Kvinnor uppger i högre utsträckning att de vill grilla mer grönsaker, 63 procent jämfört med 35 procent för männen.
Majs, lök, svamp, paprika och tomat är de vanligaste grönsakerna på grillen.
De som väljer att grilla grönsaker som huvudrätt har ökat från 37 procent 2015 till 50 procent 2018.
2014 instämde endast 14 procent med påståendet ”I år vill jag grilla mindre mängd kött”. 2018 har den siffran nästan dubblats till 27 procent.
45 procent av svenskarna svarar att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött till grillen. För kvinnor är det extra viktigt, där anger 52 procent svenskt ursprung som den viktigaste faktorn (män 38 procent). För männen är kvaliteten på köttet en viktigare faktor än för kvinnorna, 37 procent jämfört med 22 procent.
Bilden: används med tillstånd.