p21
VAL 2018
Vänsterpartiet vill öka självförsörjningsgraden
Riksdagsman Håkan Svenneling (v): – Jag tänker mig en värld där vi äter mindre kött än vi gör idag i Sverige men där vi äter mer svenskt kött och mer dyrt kött.
Vänsterpartiet vill se en blocköverskridande överenskommelse när det gäller krisstödet till bönderna på grund av torkan och en tuffare hållning i förhandlingar med EU. Håkan Svenneling (v), expert på landsbygdsfrågor, ser de av regeringen nyligen utlovade 1.2 miljarderna till bönderna som ett bra första steg.
– Regeringen har tagit ett bra första steg med de 1.2 miljarderna. När jag pratat med LRF så blir det väldigt tydligt att det här inte kommer att räcka. Jag tror att man behöver göra ännu större åtgärder och gärna över blockgränser och partgränser. Att man pratar ihop sig om vad är det vi ska göra för att stötta bönderna så att man kan vara överens om det. LRF säger att torkan kommer att kosta ungefär 10 miljarder och då blir en miljard väldigt lite, säger han.
Värnsterpartiet vill öka Sveriges självförsörjningsgrad rejält.
– Ungefär varannan tallrik vi äter är importerad och ser man på det så självförsörjningsgraden ungefär 50 procent. Vi kanske borde ligga på 80 procent.
Hur får man till de extra 30 procenten?
– Det är att öka produktionen och samtidigt kunna göra det på ett hållbart sätt så att man inte tänjer på djuretiken och djurvälfärden. Det handlar också om att ta i anspråk land som står i träda.
Hur ska man få bönderna att satsa på att öka produktionen?
– Får vi till att man köper mer svenskt då är det klart att man som svensk livsmedelproducent satsar också på att producera mer. Den här ”från Sverige-märkningen” verkar ändå ha gett effekt i att konsumenterna är duktigare på att köpa svenska produkter när de har det valet. Jag tror vi behöver få in det även i offentlig konsumtion och på restauranger.
– Jag tänker mig en värld där vi äter mindre kött än vi gör idag i Sverige men där vi äter mer svenskt kött och mer dyrt kött.

pIMG 6958

Håkan Svenneling tycker också att Sverige ska begära undantag så att stödet till bönderna kan öka ännu mer.
– Bland annat kan man göra så att man begär undantag från de så kallade statsstödsreglerna i hur mycket staten får stödja sitt jordbruk på EU-nivå. Det borde Sverige begära undantag för. Det har Polen till exempel redan gjort, säger han.
– Det är viktigt att förstå att den här tokan inte är en sommartorka. Det är en torka som kommer att påverka livsmedelsproduktionen ett antal år framöver. Det kommer att bli stora störningar i systemet.
– Jag tror det är bättre om vi kan nationalisera mer av jordbrukspolitiken. Jag har svårt med poängen med att vi skickar upp alla pengar till Bryssel och sedan kommer delar av dem tillbaka till Sverige. Jag tror det bättre om vi kan styra mer så att vi får ett miljömässigt hållbart jordbruk och att vi producerar det vi behöver i Sverige.
HÅKAN FRISELL