Anmälan: Personal på boende i Kiruna klarar inte att sondmata och behärskar inte svenska språket
Personal på ett vårdboende i Kiruna som drivs av Kiruna kommun är dåligt utbildad och behärskar inte det svenska språket. Det har bland annat gjort att en så enkel insats som sondmatning inte fungerat. Det larmade nyligen en anmälare om till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
”Utbildningsnivån både vad gäller sjuk/åldringsvård är obefintlig. Flera i personalen har stora svårigheter att kunna kommunicera på svenska vilket är problem för alla”, skriver anmälaren i anmälan.
En boende hadde nyligen drabbats av en stroke men fick enligt uppgift ingen träning i att äta den första tiden denne var på boendet.
”Från lasarettet påtalades vikten av att använda snarkapparaten efter en stroke. Övriga aktiviteter var fysiks träning/rörelse av leder samt träna att äta. Inget av detta utfördes under de första veckorna. Resultatet var att … (den boende) blev stel i leder och klagade över smärta när man försökte tänja och röra lederna”, skriver anmälaren
”Vi har vid några tillfällen uppmärksammat att det läcker näring på … (den boendes) kläder. Kunskapen att ansluta näringen till patienten finns inte hos alla som utför uppgiften. Det händer att personal frågar … vad/hur dom ska göra när matningen är klar.”
”Vid ett flertal tillfällen har ... (den boende) kräkts efter sondmatningen. Vi efterlyste åtgärder/undersökning av orsaken till detta. Man har provat med att minska mängden, hastigheten, men problemen kvarstod. En läkare rekommenderade slemlösande medicin, detta utan att träffa patienten.”
Även den boendes munhygien är enligt anmälaren eftersatt.
”Tandsköterskorna påtalar att munhygienen är bristfällig. Vårdbiträdet på plats hade inte tid att närvara för att få instruktioner utan avvek”, skriver denne.
Nyligen blev tillståndet för den boende så allvarligt att denne fick föras till akuten på ett närliggande sjukhus.
”Sockervärdet var då över 50, uttorkad etcetera”, skriver anmälaren.
HÅKAN FRISELL