o21
Örebro universitet: Fibrer kan ha positiva effekter på tarmbarriären
Forskaren John-Peter Ganda på Örebro Universitet har studerat tjocktarmsbiopsier från äldre över 65 år med magproblem och jämfört dessa med biopsier tagna från friska kontrollpersoner. Forskaren tillsatte olika kostfibrer tillsammans med en kemikalie som användes för att öka tarmens genomsläpplighet. En skyddande effekt från kostfibrerna kunde observeras.
– Vi kunde se att de studerade kostfibrerna hade en skyddande effekt i biopsierna. I vissa fall minskade genomsläppligheten med 50 procent och i vissa fall motverkade fibrer helt kemikaliens verkan på tarmbarriärens genomsläpplighet, säger John-Peter Ganda Mall, enligt ett pressmeddelande.
John-Peter Ganda Mall kunde också se att effekten från kostfibrer varierar med ålder.
– Vi såg till exempel att en fiber från en jästsvamp hade positiva effekter hos äldre, men inte hos den yngre kontrollgruppen. Samtidigt visade sig att en vetefiber hade större effekt hos den yngre populationen och bara delvis effekt hos de äldre, säger han.
Men när John-Peter Ganda Mall gjorde kliniska studier på ett femtiotal äldre med magproblem uteblev den skyddande effekten från kostfibrer som han påvisat i sitt labb.
– Detta kan tyda på att kostfibrerna i sig har direkt effekt på tarmen i labbmiljön, men möjligen behöver tas i högre dos eller under en längre tid för att ha effekt i kroppen. Mer forskning behövs kring detta, säger han.
Forskaren planerar att utföra fler kliniska studier.
/FoodMonitor
Foto: Örebro universitet.