s72
VAL 2018
Landsbygdsministern svarar på frågor
”Jag brukar säga att det går inte att lugga en flintskallig men det går att sätta dem i fängelse”. FoodMonitor har intervjuat landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s). Han pratar bland annat om hur livsmedelsfusk straffas, stödet till bönderna, Jordbruksverkets IT-problem, självförsörjningsgraden, och exporten.
Du har pratat om 1.2 miljarder i krisstöd till bönderna efter sommarens torka. Kommer det att räcka eller blir det mer?
– Vi följer situationen. Vi ser nu att det har förbättrats. Det har kommit nederbörd i stora delar av landet och vi ser också att betena börjar ta sig. De brunbrända fälten har blivit gröna och på vissa håll bedömer man att tredje skörden kanske ändå blir ganska hyfsad. Men vi följer frågan. En regering ska alltid vara beredd att ta nya beslut om det behövs, säger Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s).
Många bönder klagar på att Jordbruksverket inte klarat av att betala ut ersättningar och stöd på grund av att myndigheten inte lyckats få till ett tillförlitligt IT-system. Bönderna är nu oroliga att den myndigheten inte heller ska klara av att betala ut krisstödet. Men enligt Sven-Erik Bucht har regeringen nyligen vidtagit kraftfulla åtgärder bland annat genom att tillsätta en styrelse. Han tycker heller inte att hela bilden kommit fram i media.
– Det finns ju brister. Att man inte har klarat av att betala ut all ersättning från 2015, 2016, och 2017, och att det släpar efter med en halv miljard fortfarande, det är inte bra. Vi har satt Statskontoret att titta på Jordbruksverket. Vi har bytt ut ledningen och vi har tillsatt en styrelse. Förra regeringen avskaffade ju styrelsen så det har funnits en dålig styrning där. Det här ska bli bättre. Sedan ska man också komma ihåg, och sätta detta lite grand i relation, att Jordbruksverket har betalt ut för det här tre åren 28.4 miljarder. Det som är kvar att betala är 0.5 miljarder.
– Det finns de som vill att det ska se dåligt ut. Det kanske ligger i den politiska retoriken att det ska vara på det sättet, jag vet inte. Man pratar om att Sverige är så dåligt på det här. Men om man tittar på återflödet från EU då har Sverige ett återflöde på 62 procent till lantbruket. EU-snittet ligger på 43. Vissa saker är vi först i klassen på. Jag hörde på morgonekot igår då var de i Finland och gjorde ett reportage i finska Österbotten där de är svensktalande. Och det var svensktalande jordbrukare de intervjuade. Då säger en av jordbrukarna: vi är imponerad över Sveriges regering som så fort tog fram ett krispaket. Vi har ännu inte fått något i Finland. Vi väntar på att regeringen här ska ta initiativet.
– Och mina politiska motståndare säger att det är för lite och för sent.
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har flera av de största slakterierna överklagat Livsmedelsverkets kontrollavgifter för år 2017 och i år. Det handlar om ett par hundra miljoner. Enligt Sven-Erik Bucht finns nu pengar att lätta på trycket i år för slakterierna.
– Vi går in och subventionerar de här kontrollavgifterna med 100 miljoner kronor skattepengar. Den bilden kanske inte alltid heller kommer fram. I krispaketet som vi nu lade så är det 60 miljoner ytterligare för att subventionera och förbilliga kontrollavgiften för slakterier. Så visst görs det åtgärder, säger han.
Sven-Erik Bucht tycker att livsmedelskontrollen fungerar bra i Sverige.
– Vi ska vara glada för att vi har en hög livsmedelssäkerhet i Sverige, säger Sven-Erik Bucht.
– Jag ser det så tydligt när jag är på exportresor. När jag kommer till Hongkong, Beijing, eller Tokyo, så frågar de inte om priset utan det är Sveriges höga livsmedelssäkerhet som de vill köpa.
Tycker du att industrin tar vara på det här på rätt sätt när det gäller att exportera?
– Jag tycker att vi har kanske inte pratat så mycket om det tidigare men jag tycker att nu senaste åren är det något som kommit starkare och starkare och även industrin börjar lyfta fram det här. Vi ser det inte minst på från Sverige märkningen som och har blivit en succé. Det handlar om 8 000 produkter. Det talar om vad vi har för produkter så att konsumenter kan göra medvetna val.
Kan myndigheterna göra mer för att hjälpa företag som vill exportera livsmedel?
– Vi har det största exportprogrammet som vi någonsin har haft i Sverige som är igång nu med 48 miljoner där bland annat våra myndigheter ger gratis exportcertifiering. Där jobbar vi med framför allt rådgivning för små och medelstora företag att ta sig ut på marknaden. Myndigheterna har ett tydligt uppdrag för det här och det händer saker.
Kan det bli frågan om att skruva upp stödet?
– Ja, nu är vi igång med en stor satsning på 48 miljoner. Sedan får vi se. Vi kommer säker att följa upp den och fortsätta. Men vi ser att exporten ökar.
Livsmedelsfusk är något som Sven-Erik Bucht vill komma åt. Lagen har skärpts under mandatperioden.
– Det finns allvarligt fusk och vi har inte haft en lagstiftning som har varit tillfyllest. De har fuskat och sedan har de varit barskrapade och inte kunnat betala boten. Jag brukar säga att det går inte att lugga en flintskallig men det går att sätta dem i fängelse. Och vi har förändrat lagstiftningen så det kan bli två års fängelse, säger han.
Många partier pratar om Sveriges självförsörjningsgrad. Vänsterpartiet tycker att den borde ligga på runt 80 procent medan Liberalerna inte tycker att regeringen ska lägga sig i frågan utan att det hela ska styras av marknaden.
Vad ligger självförsörjningsgraden på idag och vad tycker du att den borde ligga på?
– Vi hade när vi gick in i EU en självförsörjningsgrad på en bra bit över 80 procent. Idag ligger den på 50 procent någonstans. Och det är klart att vi kan höja vår självförsörjningsgrad väldigt mycket. Sedan finns det vissa produkter som det är 120 procents självförsörjningsgrad kanske. Inte i år men ett normalår är det spannmål exempelvis. Sedan finns det sådana produkter som vi alltid kommer att ha noll procent på, som apelsiner. Vi kan definitivt öka vår produktion på både animalieproduktion men också på spannmål och vi kan ta fram nya spännande svenska livsmedel som vi kan erbjuda värden.
Sven-Erik Bucht ser en potential för många nya jobb inom livsmedelsproduktionen framöver.
– Jag brukar säga så där mellan tummen och pekfingret att tänk om vi skulle öka vår livsmedelsproduktion med 10 procent så kommer det säkert att handla om minst 10 000 jobb. Det är en jobbintensiv verksamhet både primärproduktionen och livsmedelsindustrin.
Enligt Sven-Erik Bucht är Sverige världsledande när det gäller djurskyddet inom livsmedelsproduktionen.
– Vi lade en ny djurskyddslag och vi har generellt ett väldigt gott djurskydd. Det finns saker som man givetvis alltid kan förbättras. Vi säger också att nya krav på kompetens ska införas. Det finns alltid en förbättringspotential men generellt ja då är vi världsledande, säger han.
HÅKAN FRISELL
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.