c85
Coop:s snuskiga ”fyndlåda”
KOMMENTAREN Coop Värmlands butik i Mitt i City i Karlstad bygger om. Då passar man på att rensa sina hyllor från vissa artiklar och lägga dessa i en ”fyndlåda” och sätta ner priset med 50 procent. Problemet? Bäst före datum hade passerats med månader och år för ett antal produkter. Kan verkligen Coop garantera att sådana produkter är säkra livsmedel?
Coop brukar informera konsumenterna med skyltar och etiketter när man säljer varor med kort datum.
I det här fallet med den aktuella ”fyndlådan” fanns ingen information om att bäst före datum passerats med i vissa fall år. Den obehagliga överraskningen får konsumenter som litat på Coop istället när de kommit hem.
FoodMonitor ställde för drygt en vecka sedan frågor till personalen i den aktuella butiken om varför bäst före datum passerats med, som det ser ut, flera år för en produkt. Det var som tur en saltprodukt.
– Det är inte rekord, säger en källa på Coop Värmland.
För andra varor, som bageriprodukter från Lantmännen, hade bäst före datum passerats med över en månad. Personalen tog bort de produkterna.
I dagarna när vi gjorde en ny kontroll så hade butiken fyllt på med nya ”fyndvaror” varav flera hade passerat bäst före datum med månader och för förpackningar från en tillverkare med drygt ett och ett halvt år.

cDSC 0035

Men inte nog med det. Många av förpackningarna i ”fyndlådan” var trasiga. När man tog i varorna så blev man kladdig om händerna. Konservburkar hade stora bucklor. Förpackningarna med mjöl från tillverkaren Saltå Kvarn i Järna kändes fuktiga.
Dessutom har Coop lagt bland annat marschaller och rengöringsmedel i ”fyndlådan”. Det inger inte heller något förtroende.
Det kanske vore en bra idé för Coop att undersöka om personalen i den aktuella butiken fått den utbildning de ska ha.
UPPDATERAD 2018-09-09
Fler bilder på "fyndlådan":
c92
Bilden: ketchup, Coop:s EMV. Tillverkad: 2016-08-16. Bäst före datum: 2018-02-28.
cDSC 0046
Bilden: Johnnys Senap. Bäst före datum: 2018-06-29.
cDSC 0050
Slotts Senap. Snuskig förpackning.
HÅKAN FRISELL