Jordbruksverket gör påståenden om matbutiker man inte har belägg för
KOMMENTAREN Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Jordbruksverket ansett att två matbutiker i Malung, en Hemsköps-butik och en ICA-butik, är ”oregistrerade foderföretagare” efter det att butikerna hjälpt bönder under sommarens torka för att avhjälpa foderbristen. Nu står det klart att Jordbruksverket inte haft några belägg för detta.
För det första handlar det om att Jordbruksverket fått in en anonym anmälan om att de två butikerna skulle ha gett charkvaror till bönder som föder upp grisar. Men Jordbruksverket medger att man inte har gjort någon utredning av det.
Istället skickar man de båda butikerna ett brev där man säger att ”vi kan inte se i vårt register att ni har registrerat er verksamhet. Detta innebär att ni bedriver otillåten verksamhet och ni måste därför omgående registrera ert foderföretag hos oss …”.
När FoodMonitor ifrågasätter formuleringen säger en enhetschef på Jordbruksverket att ”det kan tyckas vara en olycklig formulering i detta fall, men det är ett standardbrev som skickas ut till företag som inte är registrerade som foderföretagare”.
För det andra är det så att de båda butikerna medger att de gett frukt och grönt till bönder som hjälp under torkan. Det får de enligt Jordbruksverkets regler göra utan att vara registrerade som foderföretagare så länge de skickar med en följesedel.
Vad som gäller beskrivs på Jordbruksverkets webbplats.
Jordbruksverkets agerande mot de båda matbutikerna är olyckligt. Det är förvånande att myndigheten, efter den debatt om torkan som varit de senaste månaderna, inte är mer smidiga.
LÄS OCKSÅ: Matbutik i Malung hjälpte bönder under torkan – Jordbruksverket kallar den oregistrerad foderföretagare
HÅKAN FRISELL
Stöd FoodMonitor genom att prenumerera på FoodMonitor Plus.

t20