P4 Blekinge anmäls för kanelbullar
Inför kanelbullens dag imorgon har radiostationen P4 Blekinge bett sina lyssnare att baka kanelbullar som sedan ska säljas. Man räknar med att få in runt 1 000 stycken. Intäkterna går oavkortat till organisationen Världens Barn. Men vissa lyssnare tycks inte uppskatta upplägget. Fem anmälningar kom igår in till Livsmedelsverkets funktion livsmedelsombudsmannen.
– Vi har engagerat lyssnarna i detta genom att be om hjälp att baka kanelbullar som vi sedan säljer och pengarna ska gå till Världens Barn. P4 har insamlingsveckor som pågår nu, säger Stina Held, agendachef på P4 Blekinge.
I anmälningarna till Livsmedelsverket står det bland annat:
”Hur kan P4 i Blekinge få sälja bullar som bakats hemma hos privatpersoner? Vem är ansvarig om någon blir sjuk?”
”Sveriges Radio P4 i Blekinge låter privatpersoner baka bullar. P4 samlar sedan in bullarna och säljer. Detta sticker oerhört mycket i ögonen på seriösa livsmedelsproducenter som förväntar sig att ni sätter stopp för påhittet. Inga hygienregler följs. Inga märkningsregler följs etcetera.”
Enligt uppgift kommer P4 Blekinge alltså att få in cirka 1 000 kanelbullar från privatpersoner och företag. Bullarna kommer att säljas av P4 när de är ute i länet och gör inslag. Konsumenter kan också vända sig direkt till P4 Blekinge för att köpa dem. Bullarna kommer att kosta 10 kronor för de som bakats av privatpersoner och 20 kronor för de som bakats av bagerier.
Hur ser du på anmälningarna?
– Jag tänker att det är bra att folk är om sig och kring sig och reagerar när de tycker något är knasigt. Det vi har gjort det är att prata med en livsmedelsinspektör på kommunen om att det ska finnas innehållsförteckningar på allting. Så vi har uppmanat alla som bakar att göra så, säger Stina Held.
– Sedan har det varit ett stort gensvar och det är vi jätteglada för. Vi har fått in mycket kanelbullar som förhoppningsvis ska göra nytta.
Livsmedelsverket har lämnat över anmälningarna till livsmedelskontrollen i Karlskrona. Kommunen meddelar att man informerat P4 Blekinge om anmälningarna och att det är radiostationens ansvar ”att se till att livsmedlen är säkra”.
/FoodMonitor

t20