FAO: Minskat matsvinn mättar världen
Varje år försvinner eller slängs omkring en tredjedel av all mat som produceras i världen, ungefär 1,3 miljarder ton enligt en studie från FAO.
Studien Global Food Losses and Food Waste gjordes av det svenska Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB (SIK) på uppdrag av FAO inför Save Food!, en internationell kongress som ska hållas i Düsseldorf den 16-17 maj under handelsmässan för den internationella förpackningsindustrin, Interpack 2011.
Industrialiserade länder och utvecklingsländer slänger ungefär lika mycket mat, 670 respektive 630 miljoner ton.
-
Varje år slängs nästan lika mycket mat i de rika länderna, 222 miljoner ton, som i netto produceras i Afrika söder om Sahara, 230 miljoner ton. Frukt, grönsaker, rötter och rotknölar är de livsmedel som slängs mest.
-
-
Mängden livsmedel som försvinner eller slängs motsvarar mer än hälften av världens årliga spannmålsskörd på 2,3 miljarder ton 2009/10.
-