chickpulpp1010326
Goda tider att mala
värphönor till minkfoder
De Svenska äggproducenterna står under hård press. Inte nog med att äggpriserna sjunker på grund av att utländska bolag dumpar sina ägg i Sverige. Bönderna måste också betala slakterierna för att bli av med sina uttjänta värphönor. Därför har hönsmalaren Chickpulp goda tider.
 
– Jag hoppas på att vi får tillgång till fler Svenska hönor, säger Lars Lunding, ordförande i det danska kooperativet Chickpulp.

– För oss så skulle det inte vara några problem att slakta två eller tre miljoner hönor i Sverige varje år. 

Chickpulp startades av Lars Lunding, som själv är hönsbonde, 2005 i Danmark. Då fanns det inget slakteri i landet som kunde ta hand om hans uttjänta värphönor. Han fick istället transportera dem till Tyskland.
 
– Vi hade för många skador och för mycket transportdöd. Det innebar att vi under en tid fick ett förbud mot transporter av värphönor. Det var en riktigt dålig situation, säger han. 

chickpulplarslundingDå fick Lars Lunding (bilden) idén att istället mala ner hönorna direkt på sin gård. Hönsmassan kunde sedan säljas till foderproducenter. Under tillsyn av en veterinär gasades i ett första försök 3 000 hönor som sedan maldes ner med en mixer.
 
– Vi skickade hönsmassan till analys. Det blev en riktigt bra produkt, säger han. 

Eftersom försöket gick så bra så insåg Lars Lunding att detta kunde bli en bra affärsidé. Genom att åka runt med en mobil anläggning skulle hönsbönderna få betala mindre för att bli av med sina värphönor.
 
Sedan dess har det gått spikrakt uppåt för Chickpulp.
 
Idag har kooperativet 100 danska och 8 svenska medlemmar. Totalt tar man årligen hand om cirka 3.2 miljoner värphönor i Sverige och Danmark med en mobil anläggning. Per dag klarar anläggningen maximalt cirka 50 000 hönor.
 
Enligt Lars Lunding går idag 100 procent av den producerade hönsmassan till minkgårdar i Danmark. De Svenska minkbönderna har hittills inte visat något intresse.
 
Foto: Chickpulp. 
 
HÅKAN FRISELL