Snårigt att ansöka om icke-ekologiska ingredienser till ekologiskt öl
Många svenska ölbolag använder icke-ekologiska ingredienser, i form av malt och humle, i ekologiska produkter. Det är tillåtet inom EU om det råder brist på världsmarknaden. Men de krav Livsmedelsverket ställer för att ge tillstånd är svåra att navigera. Det menar en bryggmästare på ett litet bryggeri.
Läs mer...
h22
Poppels söker patent för ”Hop Ignitor”
Ölbolaget Poppels Bryggeri AB i Jonsered meddalar att man sökt patent på sin nya bryggteknik “Hop Ignitor”. Uppfinningen berör användandet av humle i öl. Bilden: Används med tillstånd.
Läs mer...
Acrylow
Anrika Jästbolaget sänker akrylamidhalten i livsmedel
Den anrika jästtillverkaren Jästbolaget AB i Sollentuna har nyligen börjat sälja produkten Acrylow som uppges sänka halten av det cancerframkallande ämnet akrylamid i livsmedel med upp till 90 procent. Den innehåller bland annat ett enzym som möjliggör att aspargin brys ner. Acrylow är inte är GMO. Foto: Jästbolaget.
Läs mer...
fo21
Otillåtet färgämne i Fontana Food AB:s iranska ostbågar
Ostbågarna Chee-Toz av märket Motori från Iran har visat sig ... Foto: Livsmedelsverket.
Läs mer...
Ansökan: Foodmark vill fortsätta få använda konventionell jalapeno i ekologisk jalapenosås
Läs mer...
Te på sushirestaurang i Stockholm innehöll dopingmedlet efedrin
Läs mer...
ha30
Halalskandal:
Otillåtet rött azo-färgämne använt i tonvis med halalkött
– grossist i Kungälv drabbad – och Netto
Foto: EU-kommissionen.
Läs mer...
Oatly får nytt tillstånd att använda icke-ekologisk ingrediens i ekologisk matgrädde
Läs mer...
ka35
WHO: Inga avgörande bevis för att kaffe orsakar cancer
– men det gör troligtvis mycket varma drycker
World Health Organisation, WHO, meddelar att en arbetsgrupp bestående av 23 forskare har utvärderat risken för att kaffe och mycket varma drycker ger upphov till cancer. Resultaten har publicerats idag i den välrenommerade tidskriften The Lancet Oncology. En av slutsatserna är att det inte finns några avgörande bevis för att kaffe orsakar cancer. Men samtidigt kom man fram till att mycket varma drycker utgör en risk. Bilden: Framtiden för kaffet? Kaffebolaget Löfbergs Lilas kallbryggda kaffe som serveras kallt.
Läs mer...
Familjen Kamprad Stiftelse ger Karlstads Universitet nobben
Forskare på Karlstads Universitet, under ledning av professor Per Kristenssen på Institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper, ville enligt uppgift ha totalt cirka 1.3 miljoner kronor av Familjen Kamprad Stiftelse för projektet ”hur kan förpackningar bidra till minskat livsmedelssvinn i småhushåll”. Men man fick nobben. Detta enligt handlingar FoodMonitor tagit del av.
Läs mer...
Ny teknik ger nyttigare munkar
Vi européer avnjuter runt 20 000 ton munkar varje år. En ny bakteknik, framtagen av forskare vid SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) och ett amerikanskt företag, minskar den annars påtagliga fettmängden med 40 procent. Projektet är nominerat till EARTO Innovation Prize.
Läs mer...
Matsvinnet och dess
miljöpåverkan undersöks
Mellan trettio och femtio procent av den mat som produceras i världen når aldrig ett matbord utan slängs, enligt studier. Nu ska forskare från Högskolan i Borås undersöka matsvinnet från en livsmedelsbutik och se vilken påverkan det har på miljön.
Läs mer...
Myter och sanningar
om mat och hälsa
Energidrycker kopplas i marknadsföringen samman med träning men ökar inte prestationen nämnvärt och många läkare och forskare avråder från att använda dem. På samma sätt bör myten om C-vitamintillskot vid förkylning avlivas, anser man på Konsumentföreningen Stockholm (KfS) som kommit med rapporten ”Sant eller falskt om mat och hälsa”.
Läs mer...
Äldre prioriterar svenskproducerat
Tillsatsfri, sockerfri och kravmärkt mat kommer att prioriteras mer bland oss svenskar det kommande året. Det visar en Sifo-undersökning bland 1 199 personer i olika åldersgrupper.
Läs mer...
”Ägg borde nyckelhålsmärkas”
”De gamla rekommendationerna om att äta högst 2-3 ägg i veckan, som är baserat på missvisande varningar för kolesterol lever kvar på många håll trots att ägg är ett hälsosamt val av nyttigt fett”. Det konstaterar näringsexperten Christer Rosén som disputerad inom Livsmedelsteknik, angående en färsk undersökning som visar att sju av tio svenskar fortfarande tror att kolesterol är skadligt för hälsan.
Läs mer...
Brist på ekologiska råvaror
Efterfrågan på ekologiska livsmedel fortsätter öka, inte minst av hälso- och hållbarhetsskäl. Men bristen på råvaror gör att den svenska livsmedelsindustrin får allt svårare att möta konsumenternas ökade sug.
Läs mer...
Svensken dricker mindre
ViktVäktarna har låtit genomföra en Sifo-undersökning som visar att tre av tio svenskar dricker mindre nu än för tre år sedan. Endast åtta procent dricker mer.
Läs mer...
Nytt foder ska ge
lönsammare mjölkproduktion
Lantmännen Lantbruk lanserar i september ett nytt Nötfor-sortiment för mjölkkor. Genom bättre näringsförsörjning, lägre proteinhalt och högre fodereffektivitet vill man med detta foder bidra till en lönsammare svensk mjölkproduktion.
Läs mer...
sofiabokBrödboken för lugnare mage
Dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson släpper nu sin tredje bok enligt FODMAP-modellen; Lugn mage med gott bröd. ”Recepten är glutenfria och även utan potentiella FODMAP-ingredienser som sojamjöl, oligofruktos och honung, berättar hon. Foto: LAVA FÖRLAG
 
Läs mer...
Pengar till celiakiforskning
Celiakiförbundet tilldelar i år medel ur sin forskningsfond till två olika vetenskapliga studier som båda ska undersöka sambanden mellan celiaki (glutenintolerans) och tarmens bakterieflora.
Läs mer...