Forskning: 32 procent lägre risk för vegetarianer att drabbas av hjärtsjukdomar
Vegetarianer löper 32 procent lägre risk att drabbas av hjärtsjukdomar som måste behandlas på sjukhus, eller leder till dödsfall. Det har en grupp brittiska forskare kommit fram till i en ny undersökning.
"Resultaten visar tydligt att risken för hjärtsjukdom hos vegetarianer är cirka en tredjedel lägre än hos jämförbara icke-vegetarianer", säger forskaren Tim Key, biträdande chef för cancerepidemiologienheten vid University of Oxford, i ett uttalande.
Forskarna studerade 45 000 personer i England och Skottland som en del av studien ”European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition” som startade under 90-talet. Bland annat blodtryck och blodprover från dessa personer analyserades.
Efter att ha tagit hänsyn till faktorer som ålder, motion, socioekonomisk bakgrund, rökning, alkoholkonsumtion och utbildningsnivå, så fann forskarna att de personer som var vegetarianer hade en risk att bli inlagd på sjukhus eller dö i hjärtsjukdom som var 32 procent lägre.
/FoodMonitor
Läs mer om forskarnas studie här:
http://www.ox.ac.uk/media/news_stories/2013/130130.html