Forskning:
Bränn kalorier med rätt fettceller
Genom möjligheten att öka antalet brunfettceller kan vi i praktiken förbränna fler kalorier och därmed hålla oss smala. Det redogör forskare från bland annat Stockholms universitet för i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine.
– Vi har lyckats få enskilda brunfettceller att dela på sig och växa till i plastskålar. Från en enstaka cell har vi fått tusentals nya. Det här öppnar för nya perspektiv både vetenskapligt och medicinskt. Med tiden hoppas vi kunna utnyttja cellernas funktion för att hjälpa personer som har en benägenhet att utveckla fetma, säger professor Jan Nedergaard, som tillsammans med sin doktorand Ineke Luijten, båda vid Stockholms universitet, publicerat de nya rönen i samarbete med forskargrupper i USA.
Människor och andra däggdjur har två sorters fettvävnad - den vita och den bruna fettvävnaden. Den vita fettvävnaden är den som allmänt brukar avses som "fett", den som många tycker de har för mycket av. Den bruna däremot är en fettvävnad som har till uppgift att bränna fett, så att energin omvandlas till värme eller för att balansera ett för stort energiintag.
Forskning visar att människor har olika omfattning av brunfettvävnad. Mängden brunfettvävnad verkar sammanfalla med hur stor benägenhet för fetma man har: desto mer brunfett, desto mindre fetma.
– Man kan tänka sig att man tar ut enstaka celler från personer som visar tendens att bli feta, låter cellerna bli till många miljoner och sedan återplacerar dem i de personer de kom från. Om vi nu aktiverar cellerna på passande sätt kan de förhoppningsvis hålla fetman i schack och därmed sänka risken för diabetes och många andra följdsjukdomar.
– Det har varit en lång väg hit. Vi har jobbat med hur brunfettcellerna fungerar som fettförbrännande celler sedan mer än 40 år tillbaka men först nyligen har vi kunnat visa att de även finns hos människor. Jag hoppas att detta kan bli ett fascinerande exempel på hur nyfikenhetsdriven grundforskning kan bli till nytta för oss alla, enligt Jan Nedergaard.
/FoodMonitor