Undernäring - ett kompetensproblem inom äldreomsorgen
Plus Många äldre riskerar att utveckla sjukdomsrelaterad undernäring men det satsas inte tillräckligt mycket på nutritionskompetens inom den kommunala äldreomsorgen. Det anser Dietisternas Riksförbund (DRF) som arbetat med frågan i många år.

Fetmakirurgi allt tidigare i livet
Plus En överviktig 14-åring är den yngsta patienten som genomgått fetmakirurgi i England, och under de senaste sex åren har 45 ingrepp gjorts på patienter under 18 år. ”De här siffrorna är ett av de mest extrema exemplen på en fetmaepidemi som kan bryta den positiva trend kring medellivslängd som vi upplevt under det senaste århundradet”, kommenterar Paul Burstow, före detta hälsominister i England.

xrofyhxrulonyjvijlm8Fortsatt populärt med bröd – trots LCHF
Enligt en ny undersökning från Brödinstitutet äter en majoritet av svenska folket bröd varje dag, trots kolhydratlåga dieters framfart de senaste åren. 

Nya näringsrekommendationer har antagits
Plus Den 16 oktober antogs de nya Nordiska näringsrekommendationerna som de officiella näringsrekommendationerna även för Sverige. Bland annat betonar de nya rekommendationerna mer vilken typ av fett och kolhydrater man bör äta än mängden, enligt Livsmedelverket.

overweight
Överviktigt i Italien
Medelhavskost i all ära men faktum är att 33,1 procent av den italienska befolkningen är överviktig. Värst är det i södra Italien och fler män än kvinnor är drabbade. Detta enligt italienska hälsoinstitutets undersökningsprojekt ”Occhio alla salute” (Ett öga på hälsan).

Klimatförändring kan
ligga bakom älgdöd
Det har varit ett mysterium varför så många älgkalvar på Öland dör en kort tid efter att de fötts. Nu säger forskare att klimatförändringen kan vara orsaken. Älgarna mår dåligt om det är för varmt och om våren kommer tidigare. Det rapporterar Vetenskapsradion.

vitlokForskning: Vitlök mot för tidig födsel
En studie vid Sahlgrenska akademin indikerar att gravida kvinnor som äter mer vitlök och torkad frukt än genomsnittet löper mindre risk att föda för tidigt.

nuggetsIMG 89561Vad innehåller egentligen en chicken nugget?
Plus Det har forskare i USA försökt ta reda på. Deras resultat visar på en salig blandning av olika delar av kycklingen – inte bara muskler som många konsumenter tror.

Verizon:
Omfattande IT-brottslighet riktas mot hotell- och restaurangbranschen
Plus Telekombolaget Verizon har under tre års tid studerat den IT-brottslighet som drabbar hotell- och restaurangbranschen. I dagarna har bolaget kommit ut med en ny rapport. Slutsatserna i den är alarmerande. 73 procent av dataintrången utförs av den organiserade brottsligheten. Idag publicerar FoodMonitor rapporten. 

Starkhammar Maria So
Fästingar kan ge dig köttallergi
Hur hänger köttallergi ihop med fästingbett? Forskaren och överläkaren Maria Starkhammar (foto), konstaterar genom sin forskning att det faktum att allt fler blir fästingbitna också kommer att öka antalet som drabbas av köttallergi. Kolhydraten Alfa-gal konstateras vara boven. Det rapporterar tidningen Forskarbladet.

laskIMG 8317Lura hjärnan med små mängder socker
Plus Läsktillverkare brukar hävda att drycker som innehåller syntetiskt framställda sötningsmedel är bra alternativ för de konsumenter som är rädda för att gå upp i vikt eller drabbas av diabetes. Men nya forskningsresultat visar att sötningsmedlen istället kan öka sötsuget. Lösningen är enligt forskarna att lura hjärnan med små mängder socker.

Antibiotikaresistens allvarligt hot mot livsmedelssäkerheten i USA
Cirka 73 procent av all antibiotika som säljs i USA går till köttproduktionen. Samtidigt insjuknar fler än två miljoner människor varje år på grund av antibiotikaresistenta bakterier. Cirka 23 000 dör av sviterna. Det skriver amerikanska smittskyddsinstitutet CDC i en ny rapport.

MariaDonisKonsumenter vill ha svenskt – samtidigt ökar importen
71 procent av oss svenska konsumenter anser att det är viktigt att välja svensk kyckling. Detta enligt en ny undersökning från Ipsos som genomförts på uppdrag av branschorganisationen Svensk Fågel. Samtidigt står fortfarande importen för den största ökningstakten. Enligt Svensk Fågels vd Maria Donis (foto) är det svårare att göra medvetna val på restaurang, där majoriteten av kycklingen är importerad.

UlrikaD22Ulrika släpper bok
om 5:2-dieten
Den nya 5:2 dieten är såväl omdiskuterad som snabbt växande intressemässigt i Sverige. Det har inte minst kostrådgivaren och hälsoprofilen Ulrika Davidsson fått erfara. Hennes kokbok med recept, tips och råd för att enkelt följa dieten har haft ett stort förhandsintresse och låg enligt förlaget på topplistan redan innan den släpptes. Foto: Juliana Wiklund

arlafrukost
Ungdomar skippar frukost
En undersökning från Novus, som Arla låtit genomföra, visar att 22 procent av svenska ungdomar hoppar över frukosten flera dagar i veckan. Av dem som hoppar över frukosten äter 40 procent inte någonting innan lunch. Med initiativet #lovefrukost vill Arla uppmuntra fler unga att skapa inspirerande och goda frukostvanor för att må och prestera bättre, meddelar man.

Ökad efterfrågan på ekologiskt
I samband med de pågående Livsmedelsdagarna (4-6 september) i Tylösand med temat ”Framtidens konsument”, släpps en ny rapport som visar att allt fler konsumenter vill köpa mer KRAV-märkt och ekologisk mat. Utöver den största kategorin, mejeri, så är det framförallt kategorierna frukt och grönt och kött som kommer att öka mest. Detta enligt organisationen KRAV, som tagit fram rapporten i samarbete med analysföretaget SRC, Scandinavian Retail Center. 

Svensk Fågel: Nej till
klorbehandlad, amerikansk kyckling
Idag råder handelsstopp för amerikansk kyckling till EU. Det vill USA ändra på och Maria Donis, vd för Svensk Fågel misstänker att det kommer att bli en het fråga under diskussionerna om frihandel under president Barack Obamas besök i Sverige. Svensk Fågel anser att det vore förödande om EU och Sverige öppnade sina gränser för amerikansk lågpriskyckling som doppats i bakteriedödande klorbad. 

Vatten-1 kopieraVatten – som om det vore värdefullt!
Marie Winslow Andersson: Lugnet har infunnit sig på en av sensommarens sista varma helgkvällar. Jag är i sommarstugan och blickar ut över Mälaren och hör sjöfåglarnas skrik i fjärran, men plötsligt störs naturens ljud av ett dovt muller. Mullret kommer från motorerna från ännu ett av de stora lastfartygen som passerar min fritidstomt, för att ta sig in till Köpings hamn. Just denna båt har ammoniak i sin last.

Forskning: Förening i broccoli tros kunna motverka ledskador vid artros
Enligt en ny forskarstudie kan föreningen sulforphane, som finns i bland annat broccoli, minska skador på broskceller. Det skulle kunna hjälpa patienter som lider av artros. Det rapporterar tidningen Daily Mail.

Forskning: samband mellan läsk
och beteendeproblem hos 5-åringar upptäckt
Amerikanska forskare har upptäckt ett samband mellan konsumtion av läsk och beteendeproblem hos barn i 5-årsåldern. Ju mer läsk barnen dricker desto större problem. Forskarna har i dagarna publicerat sina resultat i den välrenommerade tidskriften The Journal of Pediatrics.

Global uppvärmning
ger sötare äpplen
Den globala uppvärmningen utgör ett allvarligt hot mot människans överlevnad. Men förändringen i temperatur ger också en annan effekt – sötare äpplen. Det har japanska forskare upptäckt. 

vitlokForskning: Rå vitlök kan minska risken för lungcancer
Att äta rå vitlök två dagar i veckan kan drastiskt minska risken för lungcancer. En studie genomförd i Kina visar att vuxna personer som inkluderar rå vitlök i sin kost har en 44 procent lägre sannolikhet att drabbas. Det rapporterar brittiska Daily Mail.

Forskning: Dra ner 
läsken för njurarnas skull
Inte mer än en burk per vecka. En studie publicerad i Clinical Journal of the American Society of Nephrology visar att det är den mängd kolsyrad läsk man bör hålla sig till om man inte drastiskt vill öka risken för njursten. Det rapporterar italienska Il fatto alimentare.

Forskning:
Skydda hjärtat – ät frukost
Att avstå från frukost ökar risken för hjärtattack hos äldre män med 27 procent, enligt amerikanska forskare. Detta, alternativt att äta sent på kvällen, orsakar enligt forskarna förändringar i ämnesomsättningen, blodsockret och hormonerna, som i förlängningen ökar riskerna betydligt. Det rapporterar brittiska Daily Mail.

halllon
Uppåtgående trend: Koka egen sylt
En dryg tredjedel av svenska folket, 36 procent, tänker koka egen sylt av egenplockade bär i sommar. Allra störst är intresset i norra Sverige. Det konstaterar Svenskt Sigill i ett pressmeddelande.

jordgubbarBärkonsumtionen pekar uppåt
Vi svenskar njuter mer och mer av bär visar en undersökning som YouGov genomfört på uppdrag av Bärfrämjandet. En betydande förklaring tycks vara bärens hälsoegenskaper och det ökade intresset för hälsofrågor.

Forskning: Omega-3
ökar risken för barnallergier
Omättat fett, som de erkänt hälsosamma omega-3-fettsyrorna, kan enligt ny forskning öka risken för allergi hos barn. Detta enligt en studie i samarbete mellan Chalmers i Göteborg och Umeå universitet.

elegantly-vegan-fb
Veganen som gjorde skillnad
Att fortsätta leva som vegan i Sverige efter fem år i London visade sig inte vara det lättaste. Veronica Stenberg, som gick från vegetarian till vegan för sju år sedan, bestämde sig för att göra något åt saken. Nyligen släppte hon Sveriges första digitala kokbok för veganer genom en app för iPad och iPhone. Namnet är Elegantly Vegan.

Nu skippar Scandic palmoljan
Hotellkedjan Scandic meddelar att man nu beslutat att inte använda den erkänt miljöovänliga palmoljan i någon av sina 160 restauranger. Istället övergår man till raps- och solrosolja. 75 kubikmeter olja per år har under de senaste åren förbrukats till fritering i Scandics restauranger. 

Forskning: Fetma orsakar hjärtsvikt
Att fetma markant ökar risken för hjärt-kärlsjukdom är ingen nyhet. Det har dock inte varit klarlagt om det har varit fetman i sig som har varit orsaken eller om graden av fetma bara varit en markör för en annan bakomliggande orsak. Nu har ett internationellt forskarlag lett av svenska forskare vid Uppsala universitet använt en ny metod för att klargöra detta.

t20