Forskning:
Skydda hjärtat – ät frukost
Att avstå från frukost ökar risken för hjärtattack hos äldre män med 27 procent, enligt amerikanska forskare. Detta, alternativt att äta sent på kvällen, orsakar enligt forskarna förändringar i ämnesomsättningen, blodsockret och hormonerna, som i förlängningen ökar riskerna betydligt. Det rapporterar brittiska Daily Mail.
Läs mer...
halllon
Uppåtgående trend: Koka egen sylt
En dryg tredjedel av svenska folket, 36 procent, tänker koka egen sylt av egenplockade bär i sommar. Allra störst är intresset i norra Sverige. Det konstaterar Svenskt Sigill i ett pressmeddelande.
Läs mer...
jordgubbarBärkonsumtionen pekar uppåt
Vi svenskar njuter mer och mer av bär visar en undersökning som YouGov genomfört på uppdrag av Bärfrämjandet. En betydande förklaring tycks vara bärens hälsoegenskaper och det ökade intresset för hälsofrågor.
Läs mer...
Forskning: Omega-3
ökar risken för barnallergier
Omättat fett, som de erkänt hälsosamma omega-3-fettsyrorna, kan enligt ny forskning öka risken för allergi hos barn. Detta enligt en studie i samarbete mellan Chalmers i Göteborg och Umeå universitet.
Läs mer...
elegantly-vegan-fb
Veganen som gjorde skillnad
Att fortsätta leva som vegan i Sverige efter fem år i London visade sig inte vara det lättaste. Veronica Stenberg, som gick från vegetarian till vegan för sju år sedan, bestämde sig för att göra något åt saken. Nyligen släppte hon Sveriges första digitala kokbok för veganer genom en app för iPad och iPhone. Namnet är Elegantly Vegan.
Läs mer...
Nu skippar Scandic palmoljan
Hotellkedjan Scandic meddelar att man nu beslutat att inte använda den erkänt miljöovänliga palmoljan i någon av sina 160 restauranger. Istället övergår man till raps- och solrosolja. 75 kubikmeter olja per år har under de senaste åren förbrukats till fritering i Scandics restauranger. 
Läs mer...
Forskning: Fetma orsakar hjärtsvikt
Att fetma markant ökar risken för hjärt-kärlsjukdom är ingen nyhet. Det har dock inte varit klarlagt om det har varit fetman i sig som har varit orsaken eller om graden av fetma bara varit en markör för en annan bakomliggande orsak. Nu har ett internationellt forskarlag lett av svenska forskare vid Uppsala universitet använt en ny metod för att klargöra detta.
Läs mer...
Listeria hot mot gravida
kvinnor och äldre
FoodMonitor har det senaste året skrivit flera artiklar om livsmedel som återkallats på grund av listeria-smitta. Nu kommer amerikanska forskningsresultat som säger att inte mindre än en av fem som infekterats med listeria avlider av sviterna.
Läs mer...
Husmanskost regerar fortfarande
Att vi svenskar är nyfikna på mattrender är ingen nyhet. Trots det är det fortfarande den klassiska, svenska husmanskosten som oftast hamnar på tallriken. Detta enligt en undersökning som Livsmedelsföretagen låtit göra.
Läs mer...
smilla1Smilla släpper bakbok för glutenintoleranta barn och ungdomar
– Vi glutenintoleranta kan få minst lika goda bullar – om inte godare, säger 15-åriga Smilla Luuk, som nu släpper boken Smilla bakar glutenfritt. Smilla fick själv diagnosen glutenintolerans som femåring. 
Läs mer...
Forskning: Hälsosam
nordisk kost förbättrar blodfetter
Enligt en studie som Lunds universitet deltagit i kan hälsosam Nordisk kost förbättra blodfetterna och därmed minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Exempel på lämpliga Nordiska råvaror är närproducerad frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, baljväxter och kål.
Läs mer...
Falsk Kalixlöjrom upptäckt
Ett parti på 60 kg Kalixlöjrom visade sig vara sikrom, troligtvis från Kanada. Nu riskerar ett Göteborgsföretag åtal, skriver GP.
Läs mer...
Forskning: ämnen i kanel visar lovande egenskaper i att motverka Alzheimers
Ämnet i kanel som ger upphov till dess sötaktiga lukt, kanelaldehyd, har egenskaper som kan komma att göra det användbart i att motverka sjukdomen Alzheimers. Det har amerikanska forskare kommit fram till. Deras resultat har nyligen publicerats i den välrenommerade tidskriften Journal of Alzheimer's Disease.
Läs mer...
Emma24Järnkoll på skolmatens kvalitet
För nästan exakt ett år sedan sjösattes verktyget SkolmatSverige som en effekt av att den nya skollagen trädde i kraft 2011. Lagens krav på skolmåltidernas näringsriktighet ökade behovet av ett verktyg för skolorna att utvärdera, utveckla och dokumentera sina måltider. En forskargrupp vid Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting gjorde slag i saken. FoodMonitor redde ut begreppen med projektledare Emma Patterson.
Läs mer...
Forskning:
Närodlat är inte klimatsmartare
Enligt en ny undersökning från IVL Svenska Miljöinstitutet bidrar en matkasse med lokalt odlade varor endast med obetydligt lägre klimatutsläpp än en genomsnittlig svensk matkasse. Istället har det mycket större betydelse vad man stoppar för slags produkter i kassen.
Läs mer...
OlaLauritzsonFärdig GI-mat
– ett lyckat koncept
– Det ska vara så enkelt att det är omöjligt att misslyckas, säger entreprenören och kostexperten Ola Lauritzson om sin satsning GI-boxen, som sedan starten 2010 levererat närmare en miljon färdigmaträtter enligt GI-metoden till hushåll i Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu satsar bolaget stenhårt på expansion genom att möjliggöra leveranser till 102 orter i Sverige.
Läs mer...
Forskning: en läsk om dagen
ökar risken för diabetes
En burk med sockerläsk om dagen är tillräckligt för att öka risken att utveckla typ 2 diabetes med hela 18 procent. Det har brittiska forskare kommit fram till. Deras studie har publicerats i det senaste numret av den välrenommerade tidskriften Diabetologia.
Läs mer...
pagen2
Produktnytt: Skånska surdegsbröd
Pågen har tagit tillvara på såväl surdeg- och hälsotrenden som den ökande efterfrågan på närodlat när man vecka 19 lanserar sin nya brödserie med tydligt nordiskt tema. Bröden är bakade med surdeg och kallpressad rapsolja från Österlen.
Läs mer...
Forskning: Protein kan
trigga utveckling av diabetes
Typ 2-diabetes är starkt kopplad till övervikt och fetma. En grundläggande och tidig anledning i sjukdomsutvecklingen är att fettcellerna reagerar dåligt på insulin i blodet. Forskare vid Linköpings Universitet tror sig nu ha tagit ett stort steg mot en förståelse av hur hur sjukdomen uppstår. Ett enskilt protein tycks ha en avgörande roll när fettvävnaden blir okänslig för insulin.
Läs mer...
magottProduktnytt: Magvänlig glass
Engelholms Glass meddelar att man nu, som först i världen lanserar en glass med aktiv bakteriekultur. Glassen heter Må Gott! och är gjord på ekologisk, laktosfri vaniljgräddglass med magvänliga Lactobacillus och Bifidobakterier tillsatta. 
Läs mer...