Listeria hot mot gravida
kvinnor och äldre
FoodMonitor har det senaste året skrivit flera artiklar om livsmedel som återkallats på grund av listeria-smitta. Nu kommer amerikanska forskningsresultat som säger att inte mindre än en av fem som infekterats med listeria avlider av sviterna.

Husmanskost regerar fortfarande
Att vi svenskar är nyfikna på mattrender är ingen nyhet. Trots det är det fortfarande den klassiska, svenska husmanskosten som oftast hamnar på tallriken. Detta enligt en undersökning som Livsmedelsföretagen låtit göra.

smilla1Smilla släpper bakbok för glutenintoleranta barn och ungdomar
– Vi glutenintoleranta kan få minst lika goda bullar – om inte godare, säger 15-åriga Smilla Luuk, som nu släpper boken Smilla bakar glutenfritt. Smilla fick själv diagnosen glutenintolerans som femåring. 

Forskning: Hälsosam
nordisk kost förbättrar blodfetter
Enligt en studie som Lunds universitet deltagit i kan hälsosam Nordisk kost förbättra blodfetterna och därmed minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Exempel på lämpliga Nordiska råvaror är närproducerad frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, baljväxter och kål.

Falsk Kalixlöjrom upptäckt
Ett parti på 60 kg Kalixlöjrom visade sig vara sikrom, troligtvis från Kanada. Nu riskerar ett Göteborgsföretag åtal, skriver GP.

Forskning: ämnen i kanel visar lovande egenskaper i att motverka Alzheimers
Ämnet i kanel som ger upphov till dess sötaktiga lukt, kanelaldehyd, har egenskaper som kan komma att göra det användbart i att motverka sjukdomen Alzheimers. Det har amerikanska forskare kommit fram till. Deras resultat har nyligen publicerats i den välrenommerade tidskriften Journal of Alzheimer's Disease.

Emma24Järnkoll på skolmatens kvalitet
För nästan exakt ett år sedan sjösattes verktyget SkolmatSverige som en effekt av att den nya skollagen trädde i kraft 2011. Lagens krav på skolmåltidernas näringsriktighet ökade behovet av ett verktyg för skolorna att utvärdera, utveckla och dokumentera sina måltider. En forskargrupp vid Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting gjorde slag i saken. FoodMonitor redde ut begreppen med projektledare Emma Patterson.

Forskning:
Närodlat är inte klimatsmartare
Enligt en ny undersökning från IVL Svenska Miljöinstitutet bidrar en matkasse med lokalt odlade varor endast med obetydligt lägre klimatutsläpp än en genomsnittlig svensk matkasse. Istället har det mycket större betydelse vad man stoppar för slags produkter i kassen.

OlaLauritzsonFärdig GI-mat
– ett lyckat koncept
– Det ska vara så enkelt att det är omöjligt att misslyckas, säger entreprenören och kostexperten Ola Lauritzson om sin satsning GI-boxen, som sedan starten 2010 levererat närmare en miljon färdigmaträtter enligt GI-metoden till hushåll i Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu satsar bolaget stenhårt på expansion genom att möjliggöra leveranser till 102 orter i Sverige.

Forskning: en läsk om dagen
ökar risken för diabetes
En burk med sockerläsk om dagen är tillräckligt för att öka risken att utveckla typ 2 diabetes med hela 18 procent. Det har brittiska forskare kommit fram till. Deras studie har publicerats i det senaste numret av den välrenommerade tidskriften Diabetologia.

pagen2
Produktnytt: Skånska surdegsbröd
Pågen har tagit tillvara på såväl surdeg- och hälsotrenden som den ökande efterfrågan på närodlat när man vecka 19 lanserar sin nya brödserie med tydligt nordiskt tema. Bröden är bakade med surdeg och kallpressad rapsolja från Österlen.

Forskning: Protein kan
trigga utveckling av diabetes
Typ 2-diabetes är starkt kopplad till övervikt och fetma. En grundläggande och tidig anledning i sjukdomsutvecklingen är att fettcellerna reagerar dåligt på insulin i blodet. Forskare vid Linköpings Universitet tror sig nu ha tagit ett stort steg mot en förståelse av hur hur sjukdomen uppstår. Ett enskilt protein tycks ha en avgörande roll när fettvävnaden blir okänslig för insulin.

magottProduktnytt: Magvänlig glass
Engelholms Glass meddelar att man nu, som först i världen lanserar en glass med aktiv bakteriekultur. Glassen heter Må Gott! och är gjord på ekologisk, laktosfri vaniljgräddglass med magvänliga Lactobacillus och Bifidobakterier tillsatta. 

Danone stöder tarmforskning
Danone Sverige meddelar att man nu som första livsmedelsföretag blir huvudgivare till Mag-Tarmfonden. Därmed vill bolaget stärka sitt band till svensk forskning i ämnet. Som en start på det nya samarbetet skänker Danone under veckorna 16-21 en krona per sålt Activia 4-pack direkt till Mag-Tarmfonden.

Näringsämne i rött kött påverkar risken för hjärtsjukdomar
Forskare har hittat ett samband mellan näringsämnet karnitin i rött kött och risken att drabbas av hjärtsjukdomar. Det framgår av en artikel som denna vecka publicerats i den välrenommerade tidskriften Nature Medicine.

CeciliaKrav på politiker
- naturlig skolmat
FoodMonitor har tidigare rapporterat om initiativet Naturlig Mat i Skolan, som verkar för att få naturligare och hälsosammare råvaror i skolmaten. Grundaren, kostrådgivaren Cecilia Blidö (foto), berättar nu att namninsamlingen, som kräver åtgärder på politisk nivå, överlämnats till regeringen. Den innehåller 11 370 namn.

easterGLAD PÅSK!
På sistone har Svenska Ägg informerat om att ägg är en vitaminbomb som inte har negativ inverkan på kolesterolet. Konsumentföreningen Stockholm har också konstaterat att äggen håller minst en månad längre än vad bäst före-datumet i butik anger. Redaktionen rekommenderar därför att inkludera en hög andel ägg i kosten under en förhoppningsvis solig påsk med en massa gott att äta och dricka. En glad och skön påsk önskar vi alla våra läsare!
Ägg slängs i onödan
En ny studie, genomförd av SLU på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm, bekräftar att ägg i svenska butiker går att använda minst en månad efter den bäst före-dag som anges. Bakgrunden är att Sverige i dagsläget måste följa gällande EU-regel som innebär fyra veckor från värpning, trots att nio av tio svenskar förvarar sina ägg i kylskåp. EU-regeln gör att många ägg slängs i onödan, menar Konsumentföreningen.

AggMumsa på äggen
med gott samvete
Enligt branschorganisationen Svenska Ägg är det fritt fram att frossa i de till påsken extra populära äggen med gott samvete. De kolesterolhöjande egenskaperna är dessutom en myt, menar man. ”Amerikanska forskare har visat att ägg inte höjer kolesterolet. Tvärtom minskar andelen fett i blodet när man äter ägg. Det, visar en nyligen publicerad studie, kommenterar Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Läsk misstänks orsaka
180 000 dödsfall
Enligt forskning som American Heart Association nyligen presenterat så misstänks drygt 180 000 dödsfall om året runt om i världen bero på konsumtion av läsk som sötats med socker.

jordgubbeKvinnor: Ät mer jordgubbar och blåbär
Tre portioner à cirka 150 gram om dagen av jordgubbar eller blåbär rekommenderas varmt för kvinnor enligt en studie publicerad i tidskriften Circulation. Kvinnorna sägs därmed reducera risken för hjärtinfart med en knapp tredjedel. Det rapporterar italienska tidningen Tiscali.

olivoljaIMG 7499Smak av olivolja minskar kaloriintaget
Strunta i kosttillskottbolagens bluffpiller för att gå ner i vikt. Tyska och österrikiska forskare har nyligen gjort upptäckten att smaken av olivolja räcker för att minska hungerkänslorna.

vindruvorForskning: Vindruvan skyddar hjärtat
Att ett måttligt intag av rött vin kan skydda mot hjärtåkommor är redan välkänt, men mekanismen bakom har hittills varit okänd. Nu visar en laboratoriestudie vid Linköpings universitet att det kan vara den substans som ger strävheten i rödvin och även vitt vin samt alkoholfri druvjuice, som ger de positiva effekterna. Studien publiceras i tidskriften International Journal of Nutrition.

Forskare: ät inte mer än 20 gram processat kött om dagen
En europeisk forskagrupp har analyserat matvanorna hos 450 000 européer och funnit ett tydligt samband mellan intag av processat kött och allvarliga sjukdomar. Forskarna rekommenderar nu konsumenter att inte äta mer än 20 gram processat kött om dagen.

Forskning: Svenska
mammor behöver D-vitamin
D-vitaminbrist hos modern kan öka risken för försämrad tand- och skeletthälsa hos barnet. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin som innefattade 95 ljushyade höggravida kvinnor i Göteborgsområdet. En dryg fjärdedel av dessa visade sig lida av D-vitaminbrist under vintern.

Gruppbild ICA GlutenfriknckebrdNytt och glutenfritt
ICA lanserar nu ett helt nytt sortiment av glutenfria produkter under varumärket ICA Glutenfri. Produkterna är särskilt utformade för att passa hela familjen, meddelar man.

annaskipper1Kraftfull nystart
av Anna Skipper
Anna Skipper gör just nu comeback på flera fronter efter ett att ha lagt ett tufft 2012 bakom sig. Nytt bolag är startat i Holland där hon numera har sin bas. Ny hemsida med e-shop, där man kan köpa Annas befintliga produktserier och många nyheter, är invigd och en ny bok med recept på hälsosamma smoothies och drinkar är släppt.
Läs mer...
AnnaCeciliaFriskare barn
med naturlig mat
När riktigt smör byttes ut mot margarin i den kommunala grundskolan föddes idén hos kostrådgivaren Cecilia Blidö (foto höger) att starta forumet Naturlig Mat i Skolan, som hon nu driver tillsammans med Anna Hallén (foto vänster). Målet är att återinföra en naturlig kost på gammeldags sätt genom att informera intresserade föräldrar, pedagoger, skolor och kommuner. Nu lanserar man foldern Pigga & friska barn i just det syftet.

Ola2IT-entreprenören
som gjorde GI-karriär
Att Ola Lauritzson är en född entreprenör är svårt att missa och inte heller något han själv förnekar. Vid nio års ålder startade han sitt första ”låtsasbolag” och på den vägen är det. Kring millenniumskiftet behövde Ola ta tag i sin livsstil efter ett stressigt och omtumlande liv som företagsledare inom IT-världen. Detta utmynnade i en helt ny karriär med ett flertal hälsoföretag och i december 2012 släpptes hans 17:e bok ”Den nya GI-metoden” med nya rön kring den allt populärare GI-dieten.


Läs om Ola Lauritzsons liv och karriär på FoodMonitorPlus
Forskning: Koffein påverkar
barnets tillväxt under graviditet
Blivande mammor som konsumerar koffein, vanligast genom kaffe, föder oftare barn som väger mindre än förväntat för graviditetslängden. Det visar en studie på 59 000 gravida norska kvinnor, som letts av forskare vid Sahlgrenska akademin i samarbete med Norska Folkehelseinstitutet.

t20