Danone stöder tarmforskning
Danone Sverige meddelar att man nu som första livsmedelsföretag blir huvudgivare till Mag-Tarmfonden. Därmed vill bolaget stärka sitt band till svensk forskning i ämnet. Som en start på det nya samarbetet skänker Danone under veckorna 16-21 en krona per sålt Activia 4-pack direkt till Mag-Tarmfonden.
Läs mer...
Näringsämne i rött kött påverkar risken för hjärtsjukdomar
Forskare har hittat ett samband mellan näringsämnet karnitin i rött kött och risken att drabbas av hjärtsjukdomar. Det framgår av en artikel som denna vecka publicerats i den välrenommerade tidskriften Nature Medicine.
Läs mer...
CeciliaKrav på politiker
- naturlig skolmat
FoodMonitor har tidigare rapporterat om initiativet Naturlig Mat i Skolan, som verkar för att få naturligare och hälsosammare råvaror i skolmaten. Grundaren, kostrådgivaren Cecilia Blidö (foto), berättar nu att namninsamlingen, som kräver åtgärder på politisk nivå, överlämnats till regeringen. Den innehåller 11 370 namn.
Läs mer...
easterGLAD PÅSK!
På sistone har Svenska Ägg informerat om att ägg är en vitaminbomb som inte har negativ inverkan på kolesterolet. Konsumentföreningen Stockholm har också konstaterat att äggen håller minst en månad längre än vad bäst före-datumet i butik anger. Redaktionen rekommenderar därför att inkludera en hög andel ägg i kosten under en förhoppningsvis solig påsk med en massa gott att äta och dricka. En glad och skön påsk önskar vi alla våra läsare!
Ägg slängs i onödan
En ny studie, genomförd av SLU på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm, bekräftar att ägg i svenska butiker går att använda minst en månad efter den bäst före-dag som anges. Bakgrunden är att Sverige i dagsläget måste följa gällande EU-regel som innebär fyra veckor från värpning, trots att nio av tio svenskar förvarar sina ägg i kylskåp. EU-regeln gör att många ägg slängs i onödan, menar Konsumentföreningen.
Läs mer...
AggMumsa på äggen
med gott samvete
Enligt branschorganisationen Svenska Ägg är det fritt fram att frossa i de till påsken extra populära äggen med gott samvete. De kolesterolhöjande egenskaperna är dessutom en myt, menar man. ”Amerikanska forskare har visat att ägg inte höjer kolesterolet. Tvärtom minskar andelen fett i blodet när man äter ägg. Det, visar en nyligen publicerad studie, kommenterar Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.
Läs mer...
Läsk misstänks orsaka
180 000 dödsfall
Enligt forskning som American Heart Association nyligen presenterat så misstänks drygt 180 000 dödsfall om året runt om i världen bero på konsumtion av läsk som sötats med socker.
Läs mer...
jordgubbeKvinnor: Ät mer jordgubbar och blåbär
Tre portioner à cirka 150 gram om dagen av jordgubbar eller blåbär rekommenderas varmt för kvinnor enligt en studie publicerad i tidskriften Circulation. Kvinnorna sägs därmed reducera risken för hjärtinfart med en knapp tredjedel. Det rapporterar italienska tidningen Tiscali.
Läs mer...
olivoljaIMG 7499Smak av olivolja minskar kaloriintaget
Strunta i kosttillskottbolagens bluffpiller för att gå ner i vikt. Tyska och österrikiska forskare har nyligen gjort upptäckten att smaken av olivolja räcker för att minska hungerkänslorna.
Läs mer...
vindruvorForskning: Vindruvan skyddar hjärtat
Att ett måttligt intag av rött vin kan skydda mot hjärtåkommor är redan välkänt, men mekanismen bakom har hittills varit okänd. Nu visar en laboratoriestudie vid Linköpings universitet att det kan vara den substans som ger strävheten i rödvin och även vitt vin samt alkoholfri druvjuice, som ger de positiva effekterna. Studien publiceras i tidskriften International Journal of Nutrition.
Läs mer...
Forskare: ät inte mer än 20 gram processat kött om dagen
En europeisk forskagrupp har analyserat matvanorna hos 450 000 européer och funnit ett tydligt samband mellan intag av processat kött och allvarliga sjukdomar. Forskarna rekommenderar nu konsumenter att inte äta mer än 20 gram processat kött om dagen.
Läs mer...
Forskning: Svenska
mammor behöver D-vitamin
D-vitaminbrist hos modern kan öka risken för försämrad tand- och skeletthälsa hos barnet. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin som innefattade 95 ljushyade höggravida kvinnor i Göteborgsområdet. En dryg fjärdedel av dessa visade sig lida av D-vitaminbrist under vintern.
Läs mer...
Gruppbild ICA GlutenfriknckebrdNytt och glutenfritt
ICA lanserar nu ett helt nytt sortiment av glutenfria produkter under varumärket ICA Glutenfri. Produkterna är särskilt utformade för att passa hela familjen, meddelar man.
Läs mer...
annaskipper1Kraftfull nystart
av Anna Skipper
Anna Skipper gör just nu comeback på flera fronter efter ett att ha lagt ett tufft 2012 bakom sig. Nytt bolag är startat i Holland där hon numera har sin bas. Ny hemsida med e-shop, där man kan köpa Annas befintliga produktserier och många nyheter, är invigd och en ny bok med recept på hälsosamma smoothies och drinkar är släppt.
Läs mer...
AnnaCeciliaFriskare barn
med naturlig mat
När riktigt smör byttes ut mot margarin i den kommunala grundskolan föddes idén hos kostrådgivaren Cecilia Blidö (foto höger) att starta forumet Naturlig Mat i Skolan, som hon nu driver tillsammans med Anna Hallén (foto vänster). Målet är att återinföra en naturlig kost på gammeldags sätt genom att informera intresserade föräldrar, pedagoger, skolor och kommuner. Nu lanserar man foldern Pigga & friska barn i just det syftet.
Läs mer...
Ola2IT-entreprenören
som gjorde GI-karriär
Att Ola Lauritzson är en född entreprenör är svårt att missa och inte heller något han själv förnekar. Vid nio års ålder startade han sitt första ”låtsasbolag” och på den vägen är det. Kring millenniumskiftet behövde Ola ta tag i sin livsstil efter ett stressigt och omtumlande liv som företagsledare inom IT-världen. Detta utmynnade i en helt ny karriär med ett flertal hälsoföretag och i december 2012 släpptes hans 17:e bok ”Den nya GI-metoden” med nya rön kring den allt populärare GI-dieten.


Läs om Ola Lauritzsons liv och karriär på FoodMonitorPlus
Forskning: Koffein påverkar
barnets tillväxt under graviditet
Blivande mammor som konsumerar koffein, vanligast genom kaffe, föder oftare barn som väger mindre än förväntat för graviditetslängden. Det visar en studie på 59 000 gravida norska kvinnor, som letts av forskare vid Sahlgrenska akademin i samarbete med Norska Folkehelseinstitutet.
Läs mer...
Lina1Lina fick hälsopris
Tidningen Hälsa gav i samband med arrangemanget Guldäpplet ut ett hederspris till Lina Gebäck (foto), dietist, matkreatör och en av grundarna till Linas Matkasse. ”Det känns stort att få ta emot ett pris baserat på våra insatser att förbättra människors hälsa och välmående”, kommenterade Lina efter prisutdelningen.
Läs mer...
Forskning:
Mindre sömn = större portioner
Forskarna Pleunie Hogenkamp och Christian Benedict vid Uppsala Universitet har nu visat att personer som lidit av sömnbrist väljer större portioner av energirika mellanmål och måltider än de gör efter en natts normal sömn. Dåliga sömnvanor kan därför på sikt påverka risken för att utveckla övervikt. Resultaten publiceras i tidsskriften Psychoneuroendocrinology.
Läs mer...
Forskning: Rätt kost till spädbarn minskar risken för glutenintolerans
En omfattande studie som letts av forskare vid Umeå universitet visar att celiaki/glutenintolerans drabbar upp till 3 procent av alla unga personer idag. Två tredjedelar av dessa har fortfarande inte fått diagnos och behandling. Forskarna konstaterar också att risken för att insjukna kan minskas genom att barnet ammas och helst också börjar med små mängder gluten medan amningen fortfarande pågår.
Läs mer...