Lina1Lina fick hälsopris
Tidningen Hälsa gav i samband med arrangemanget Guldäpplet ut ett hederspris till Lina Gebäck (foto), dietist, matkreatör och en av grundarna till Linas Matkasse. ”Det känns stort att få ta emot ett pris baserat på våra insatser att förbättra människors hälsa och välmående”, kommenterade Lina efter prisutdelningen.

Forskning:
Mindre sömn = större portioner
Forskarna Pleunie Hogenkamp och Christian Benedict vid Uppsala Universitet har nu visat att personer som lidit av sömnbrist väljer större portioner av energirika mellanmål och måltider än de gör efter en natts normal sömn. Dåliga sömnvanor kan därför på sikt påverka risken för att utveckla övervikt. Resultaten publiceras i tidsskriften Psychoneuroendocrinology.

Forskning: Rätt kost till spädbarn minskar risken för glutenintolerans
En omfattande studie som letts av forskare vid Umeå universitet visar att celiaki/glutenintolerans drabbar upp till 3 procent av alla unga personer idag. Två tredjedelar av dessa har fortfarande inte fått diagnos och behandling. Forskarna konstaterar också att risken för att insjukna kan minskas genom att barnet ammas och helst också börjar med små mängder gluten medan amningen fortfarande pågår.

Fiskar äter snabbare
med ångestdämpande
Ångestdämpande läkemedel som når vattendrag via avloppsvatten skapar orädda och asociala fiskar som äter snabbare. Det kan få allvarliga konsekvenser, enligt forskare vid Umeå Universitet. Studien har publicerats i den ansedda tidskriften Science.

USA:
Nu kommer nötköttet med Omega-3
I Sverige och Finland har Scan med framgång lanserat rapsgrisen, som ger ett fläskkött som är rikt på fleromättade fettsyror. Nu är amerikanerna på gång med liknande koncept fast med nötkött. Inom bara några dagar släpps varumärket GreatO Premium Ground Beef på den amerikanska marknaden. Istället för raps är det här istället en noggrant utvecklad foderblandning med stor andel linfrön som gör skillnaden.

kaffeMindre koffein
= mindre ångest
En stor kopp kaffe från Starbucks innehåller mer än tre fjärdedelar av en konsuments “säkra” intag av koffein enligt en undersökning. Kedjans big size-variant sägs innehålla dubbla det koffeininnehållet som rekommenderas för gravida kvinnor. Detta rapporterar brittiska Daily Mail.

Forskning:
Vetskap om näringsinnehåll påverkar mängden vi äter
Forskaren Pleunie Hogenkamp vid Uppsala Universitet har kommit fram till att människans medvetande och kroppens reaktioner bestämmer matintaget. Tar man alltså del av etikettinformation med näringsinnehåll så kan det påverka hur mycket av matvaran du kommer att äta. Resultatet av studien publiceras nu i nättidskriften Obesity.

Fett och protein ökar
Mejeriprodukter med hög fett- och proteinhalt ökade kraftigt under 2012. Det visar Arlas årsrapport Mjölkåret 2012. En stor anledning tros vara den växande LCHF-trenden, där kolhydrater byts ut mot feta och proteinrika produkter.

Forskning:
Fetmakirurgi kan rädda fler
Vid den så kallade SOS-studien vid Sahlgrenska akademin opererades 104 patienter för sin fetma, trots ett ”för lågt” BMI i förhållande till dagens regleringar. Samma patienter minskade risken att drabbas av diabetes med 67 procent.

Forskning: 32 procent lägre risk för vegetarianer att drabbas av hjärtsjukdomar
Vegetarianer löper 32 procent lägre risk att drabbas av hjärtsjukdomar som måste behandlas på sjukhus, eller leder till dödsfall. Det har en grupp brittiska forskare kommit fram till i en ny undersökning.

GMO-skandal: “toxisk gen” i storsäljande GM-grödor upptäckt
De genetiska tester som används för att visa att GM-grödor är säkra har ett allvarligt fel. De klarar inte av att upptäcka en gen, kallad Gene VI, som är toxisk för människor. Av de idag 86 godkända GM-grödorna har 54 den genen. Det har den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA nyligen upptäckt, enligt tidningen Daily Mail.

pommesRädda ditt barn
från skräpmat
Föga förvånande betalar barn och tonåringar ett skyhögt pris när de äter skräpmat mer än tre gånger i veckan. Bland annat ökar risken för astma och allergier. Detta enligt italienska Il fatto alimentare som tagit del av en engelsk undersökning.

sydafrikavinimg 4520
Forskning: Sämre sömn med alkohol
Alkohol förändrar sömnrytmen. Den ökar längden på den djupa sömnen, men stör och förkortar REM-sömnen som behövs för minne, koncentration, och motorik. Det konstaterar brittiska forskare i en sammanställning de gjort för den välrenommerade tidskriften ”Alcoholism: Clinical & Experimental Research”.

Svenskar vill veta ursprung
Enligt en undersökning som genomförts i Sverige och tre andra EU-länder vill en majoritet av svenska konsumenter veta varifrån maten kommer. Intresset är störst inom produktgrupperna kött, mjölk, frukt och fisk.

barnmatIMG 7188
Livsmedelsföretagens tungmetaller hotar barnens hälsa
Barnmaten innehåller för mycket tungmetallföroreningar. Det konstaterar Livsmedelsverket in en ny rapport. Myndigheten kräver nu att livsmedelsföretagen som producerar maten tar sitt ansvar för barnens hälsa.

USA:
Skräpmat dåligt för hälsan. So what?
Amerikanska undersökningsföretaget NORC (National Opinion Research Center) har genomfört en konsumentenkät i landet angående sambandet mellan mat, fetma och relaterade risker. Resultatet är minst sagt alarmerande. Detta konstaterar italienska Il fatto alimentare.

Svårt att hålla dieter
En undersökning som genomförts av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet visar vilka som är de vanligaste orsakerna till att svenskarna slutar med dieter. 28 procent svarar att det beror på att de är krångliga och svåra att följa i sociala sammanhang. 19 procent svarar att det inte ”gav något resultat” och 17 procent att ”det var för dyrt”.

AM FMKrönikan: Anna Maria Corazza Bildt om ansvarsfull marknadsföring
I december infördes nya EU-regler om vilka påståenden kring positiva effekter för hälsan som får framgå på olika matvaror, s.k. hälsopåståenden. Läs EU-parlamentarikern och FoodMonitor-krönikören Anna Maria Corazza Bildts krönika om hur dessa växt fram i Europaparlamentet och vad de nya reglerna kommer att innebära.
Foto: Andreas Wanitzky

kalleskaviarIMG 7195
Forskarlarm: Bisfenol A kan ge barn problem med hjärta och njurar
Det hormonstörande miljögiftet Bisfenol A, som finns bland annat i kaviartuber från Kalles Kaviar och i Coca-Cola burkar, ökar risken hos barn och ungdomar att drabbas av sjukdomar i hjärtat och njurarna. Detta enligt resultat som amerikanska forskare nyligen presenterat i den välrenommerade tidskriften ”Kidney International”.

Livsmedelsverket vill injicera
möss med gentoxiska ämnen
Enligt en ansökan till Jordbruksverket som FoodMonitor tagit del av vill Livsmedelsverket injicera ett antal möss med ämnen som är gentoxiska och cancerframkallande. Myndigheten säger sig vilja studera ämnen i mat som bland annat olika tillsatsämnen, pesticider, och ”rester av miljöföroreningar”.

Forskning: Molekyl mot fetma
Enligt ett pressmeddelande från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har forskare tagit fram en ny typ av fettbaserade molekyler och visat att dessa på ett effektivt sätt minskar vikten hos feta råttor och möss. Molekylerna är nu patentsökta.

Läsk ökar – kaffe minskar
– risken för depression
Amerikanska forskare har upptäckt att konsumtion av motsvarande fyra burkar med dietläsk per dag ökar risken för att drabbas av depression med cirka 38 procent. Samma siffra för sockerläsk är 30 procent. En konsumtion av fyra koppar kaffe om dagen gav däremot en minskad risk för depression med 10 procent.

Ny studie: varm choklad smakar bäst i orange eller gräddfärgade koppar
Forskare vid Polytechnic University of Valencia och University of Oxford har kommit fram till att varm choklad smakar bäst när den serveras i koppar som är orange- eller gräddfärgade.

Mörker = slarv med kosten
Det ihållande mörkret under stora delar av året får många svenskar att må dåligt, inte minst kvinnor. Resultatet blir bland annat slarv med kosten, att passa tider och trötthet på jobbet. Ingen överraskande nyhet men nu bekräftas detta genom en ny undersökning, genomförd av undersökningsföretaget Cint, på uppdrag av Florida Department of Citrus. 

LindaFMLinda släpper bok
om ätstörningar
Linda Lampenius har haft en närmast osannolik karriär som internationellt firad violinist och TV- stjärna. I januari föder hon sitt andra barn och i dessa dagar lägger hon sista handen vid en bok som till största delen handlar om en mörkare sida av karriären. ”Min bok är inte en biografi, utan en bok om ätstörningar”, berättar Linda som under 23 år av sin karriär har lidit svårt av såväl anorexi och bulimi som ortorexi. Foto: Madeleine Landley

Pepparkaka1Traditionella, smöriga pepparkakor efterlyses
Det ursprungliga receptet på pepparkakor har smör som en viktig ingrediens. Enligt föreningen Äkta vara får man dock nog som konsument baka sina julklassiker från grunden själv om man vill ha den tradionella, ”smöriga” smaken. Enligt en genomgång av utbudet på marknaden är nämligen smöret i de allra flesta fall ersatt av vegetabiliska fetter. Flera innehåller dessutom aromer och tillsatser. I vissa fall, paradoxalt nog – smörarom.

coolfoodBarn lär sig om mat
på ett roligare sätt
För att hålla barn uppdaterade om mat- och nutritionsfrågor på ett underhållande sätt har EUFIC (European Food Information Council) skapat den Europeiska portalen Cool Food Planet. Sajten vänder sig i första hand till barn mellan sex och tolv år. Det rapporterar italienska Il fatto alimentare.

Mer bröd åt svenskarna
Svenskarna äter för lite fibrer och därmed inte tillräckligt bra ur ett folkhälsoperspektiv. Detta enligt Livsmedelsverkets matvanestudie som också visar att bröd bidrar till det största intaget av fibrer. Samtidigt visar en ny undersökning att 23 procent av svenskarna tror att man blir tjock av att äta bröd. 

miljonklubben1
Kvinnor om kroppsideal och mat
1,6 miljonerklubben grundades 1998 av f.d. nattklubbsdrottningen Alexandra Charles (höger i bild) som sedan dess kämpar för ett friskare samhälle för kvinnor genom hälsoseminarier och opinionsbildning gentemot politiker, forskare och myndigeter. Förra veckan gick ett frukostseminarium av stapeln på Wallmans i Stockholm, med välkända deltagare som (från vänster) skådespelerskan Paula Ternström, Grynet Molvig och världsviolinisten Linda Lampenius, som höggravid med sitt andra barn berättade om hur hon under största delen sin långa karriär brottats med svåra ätstörningar. Bilder: Madeleine Landley

abildtHallå där: Anna Maria Corazza Bildt
Anna Maria Corazza Bildt fortsätter att kämpa för sina hjärtefrågor i Europaparlamentet. Förra veckan, den 7 november, anordnade hon seminariet Women Health & Food med en rad tunga namn, och där frågor som det lavinökande antalet kvinnor med diagnosen diabetes dryftades. FoodMonitor ställde nyfikna frågor.

t20