Fiskar äter snabbare
med ångestdämpande
Ångestdämpande läkemedel som når vattendrag via avloppsvatten skapar orädda och asociala fiskar som äter snabbare. Det kan få allvarliga konsekvenser, enligt forskare vid Umeå Universitet. Studien har publicerats i den ansedda tidskriften Science.
Läs mer...
USA:
Nu kommer nötköttet med Omega-3
I Sverige och Finland har Scan med framgång lanserat rapsgrisen, som ger ett fläskkött som är rikt på fleromättade fettsyror. Nu är amerikanerna på gång med liknande koncept fast med nötkött. Inom bara några dagar släpps varumärket GreatO Premium Ground Beef på den amerikanska marknaden. Istället för raps är det här istället en noggrant utvecklad foderblandning med stor andel linfrön som gör skillnaden.
Läs mer...
kaffeMindre koffein
= mindre ångest
En stor kopp kaffe från Starbucks innehåller mer än tre fjärdedelar av en konsuments “säkra” intag av koffein enligt en undersökning. Kedjans big size-variant sägs innehålla dubbla det koffeininnehållet som rekommenderas för gravida kvinnor. Detta rapporterar brittiska Daily Mail.
Läs mer...
Forskning:
Vetskap om näringsinnehåll påverkar mängden vi äter
Forskaren Pleunie Hogenkamp vid Uppsala Universitet har kommit fram till att människans medvetande och kroppens reaktioner bestämmer matintaget. Tar man alltså del av etikettinformation med näringsinnehåll så kan det påverka hur mycket av matvaran du kommer att äta. Resultatet av studien publiceras nu i nättidskriften Obesity.
Läs mer...
Fett och protein ökar
Mejeriprodukter med hög fett- och proteinhalt ökade kraftigt under 2012. Det visar Arlas årsrapport Mjölkåret 2012. En stor anledning tros vara den växande LCHF-trenden, där kolhydrater byts ut mot feta och proteinrika produkter.
Läs mer...
Forskning:
Fetmakirurgi kan rädda fler
Vid den så kallade SOS-studien vid Sahlgrenska akademin opererades 104 patienter för sin fetma, trots ett ”för lågt” BMI i förhållande till dagens regleringar. Samma patienter minskade risken att drabbas av diabetes med 67 procent.
Läs mer...
Forskning: 32 procent lägre risk för vegetarianer att drabbas av hjärtsjukdomar
Vegetarianer löper 32 procent lägre risk att drabbas av hjärtsjukdomar som måste behandlas på sjukhus, eller leder till dödsfall. Det har en grupp brittiska forskare kommit fram till i en ny undersökning.
Läs mer...
GMO-skandal: “toxisk gen” i storsäljande GM-grödor upptäckt
De genetiska tester som används för att visa att GM-grödor är säkra har ett allvarligt fel. De klarar inte av att upptäcka en gen, kallad Gene VI, som är toxisk för människor. Av de idag 86 godkända GM-grödorna har 54 den genen. Det har den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA nyligen upptäckt, enligt tidningen Daily Mail.
Läs mer...
pommesRädda ditt barn
från skräpmat
Föga förvånande betalar barn och tonåringar ett skyhögt pris när de äter skräpmat mer än tre gånger i veckan. Bland annat ökar risken för astma och allergier. Detta enligt italienska Il fatto alimentare som tagit del av en engelsk undersökning.
Läs mer...
sydafrikavinimg 4520
Forskning: Sämre sömn med alkohol
Alkohol förändrar sömnrytmen. Den ökar längden på den djupa sömnen, men stör och förkortar REM-sömnen som behövs för minne, koncentration, och motorik. Det konstaterar brittiska forskare i en sammanställning de gjort för den välrenommerade tidskriften ”Alcoholism: Clinical & Experimental Research”.
Läs mer...
Svenskar vill veta ursprung
Enligt en undersökning som genomförts i Sverige och tre andra EU-länder vill en majoritet av svenska konsumenter veta varifrån maten kommer. Intresset är störst inom produktgrupperna kött, mjölk, frukt och fisk.
Läs mer...
barnmatIMG 7188
Livsmedelsföretagens tungmetaller hotar barnens hälsa
Barnmaten innehåller för mycket tungmetallföroreningar. Det konstaterar Livsmedelsverket in en ny rapport. Myndigheten kräver nu att livsmedelsföretagen som producerar maten tar sitt ansvar för barnens hälsa.
Läs mer...
USA:
Skräpmat dåligt för hälsan. So what?
Amerikanska undersökningsföretaget NORC (National Opinion Research Center) har genomfört en konsumentenkät i landet angående sambandet mellan mat, fetma och relaterade risker. Resultatet är minst sagt alarmerande. Detta konstaterar italienska Il fatto alimentare.
Läs mer...
Svårt att hålla dieter
En undersökning som genomförts av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet visar vilka som är de vanligaste orsakerna till att svenskarna slutar med dieter. 28 procent svarar att det beror på att de är krångliga och svåra att följa i sociala sammanhang. 19 procent svarar att det inte ”gav något resultat” och 17 procent att ”det var för dyrt”.
Läs mer...
AM FMKrönikan: Anna Maria Corazza Bildt om ansvarsfull marknadsföring
I december infördes nya EU-regler om vilka påståenden kring positiva effekter för hälsan som får framgå på olika matvaror, s.k. hälsopåståenden. Läs EU-parlamentarikern och FoodMonitor-krönikören Anna Maria Corazza Bildts krönika om hur dessa växt fram i Europaparlamentet och vad de nya reglerna kommer att innebära.
Foto: Andreas Wanitzky
Läs mer...
kalleskaviarIMG 7195
Forskarlarm: Bisfenol A kan ge barn problem med hjärta och njurar
Det hormonstörande miljögiftet Bisfenol A, som finns bland annat i kaviartuber från Kalles Kaviar och i Coca-Cola burkar, ökar risken hos barn och ungdomar att drabbas av sjukdomar i hjärtat och njurarna. Detta enligt resultat som amerikanska forskare nyligen presenterat i den välrenommerade tidskriften ”Kidney International”.
Läs mer...
Livsmedelsverket vill injicera
möss med gentoxiska ämnen
Enligt en ansökan till Jordbruksverket som FoodMonitor tagit del av vill Livsmedelsverket injicera ett antal möss med ämnen som är gentoxiska och cancerframkallande. Myndigheten säger sig vilja studera ämnen i mat som bland annat olika tillsatsämnen, pesticider, och ”rester av miljöföroreningar”.
Läs mer...
Forskning: Molekyl mot fetma
Enligt ett pressmeddelande från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har forskare tagit fram en ny typ av fettbaserade molekyler och visat att dessa på ett effektivt sätt minskar vikten hos feta råttor och möss. Molekylerna är nu patentsökta.
Läs mer...
Läsk ökar – kaffe minskar
– risken för depression
Amerikanska forskare har upptäckt att konsumtion av motsvarande fyra burkar med dietläsk per dag ökar risken för att drabbas av depression med cirka 38 procent. Samma siffra för sockerläsk är 30 procent. En konsumtion av fyra koppar kaffe om dagen gav däremot en minskad risk för depression med 10 procent.
Läs mer...
Ny studie: varm choklad smakar bäst i orange eller gräddfärgade koppar
Forskare vid Polytechnic University of Valencia och University of Oxford har kommit fram till att varm choklad smakar bäst när den serveras i koppar som är orange- eller gräddfärgade.
Läs mer...