Ny studie: varm choklad smakar bäst i orange eller gräddfärgade koppar
Forskare vid Polytechnic University of Valencia och University of Oxford har kommit fram till att varm choklad smakar bäst när den serveras i koppar som är orange- eller gräddfärgade.
Läs mer...
Mörker = slarv med kosten
Det ihållande mörkret under stora delar av året får många svenskar att må dåligt, inte minst kvinnor. Resultatet blir bland annat slarv med kosten, att passa tider och trötthet på jobbet. Ingen överraskande nyhet men nu bekräftas detta genom en ny undersökning, genomförd av undersökningsföretaget Cint, på uppdrag av Florida Department of Citrus. 
Läs mer...
LindaFMLinda släpper bok
om ätstörningar
Linda Lampenius har haft en närmast osannolik karriär som internationellt firad violinist och TV- stjärna. I januari föder hon sitt andra barn och i dessa dagar lägger hon sista handen vid en bok som till största delen handlar om en mörkare sida av karriären. ”Min bok är inte en biografi, utan en bok om ätstörningar”, berättar Linda som under 23 år av sin karriär har lidit svårt av såväl anorexi och bulimi som ortorexi. Foto: Madeleine Landley
Läs mer...
Pepparkaka1Traditionella, smöriga pepparkakor efterlyses
Det ursprungliga receptet på pepparkakor har smör som en viktig ingrediens. Enligt föreningen Äkta vara får man dock nog som konsument baka sina julklassiker från grunden själv om man vill ha den tradionella, ”smöriga” smaken. Enligt en genomgång av utbudet på marknaden är nämligen smöret i de allra flesta fall ersatt av vegetabiliska fetter. Flera innehåller dessutom aromer och tillsatser. I vissa fall, paradoxalt nog – smörarom.
Läs mer...
coolfoodBarn lär sig om mat
på ett roligare sätt
För att hålla barn uppdaterade om mat- och nutritionsfrågor på ett underhållande sätt har EUFIC (European Food Information Council) skapat den Europeiska portalen Cool Food Planet. Sajten vänder sig i första hand till barn mellan sex och tolv år. Det rapporterar italienska Il fatto alimentare.
Läs mer...
Mer bröd åt svenskarna
Svenskarna äter för lite fibrer och därmed inte tillräckligt bra ur ett folkhälsoperspektiv. Detta enligt Livsmedelsverkets matvanestudie som också visar att bröd bidrar till det största intaget av fibrer. Samtidigt visar en ny undersökning att 23 procent av svenskarna tror att man blir tjock av att äta bröd. 
Läs mer...
miljonklubben1
Kvinnor om kroppsideal och mat
1,6 miljonerklubben grundades 1998 av f.d. nattklubbsdrottningen Alexandra Charles (höger i bild) som sedan dess kämpar för ett friskare samhälle för kvinnor genom hälsoseminarier och opinionsbildning gentemot politiker, forskare och myndigeter. Förra veckan gick ett frukostseminarium av stapeln på Wallmans i Stockholm, med välkända deltagare som (från vänster) skådespelerskan Paula Ternström, Grynet Molvig och världsviolinisten Linda Lampenius, som höggravid med sitt andra barn berättade om hur hon under största delen sin långa karriär brottats med svåra ätstörningar. Bilder: Madeleine Landley
Läs mer...
abildtHallå där: Anna Maria Corazza Bildt
Anna Maria Corazza Bildt fortsätter att kämpa för sina hjärtefrågor i Europaparlamentet. Förra veckan, den 7 november, anordnade hon seminariet Women Health & Food med en rad tunga namn, och där frågor som det lavinökande antalet kvinnor med diagnosen diabetes dryftades. FoodMonitor ställde nyfikna frågor.
Läs mer...
danskt-enzymbolag-chockar-svensk-kaffeindustriMisstankarna mot akrylamid stärks
Enligt Livsmedelsverket stärker nya studier bedömningen att akrylamid är cancerriskhöjande. Därför begär nu myndigheten, tillsammans med myndigheter från Tyskland, Danmark och Frankrike, att EU gör en omfattande riskutvärdering.
Läs mer...
Forskning: Små mängder alkohol kan öka risken för cancer
Även små mängder alkohol kan öka risken för cancer genom att skada arvsmassan. Det har forskare vid Stockholms Universitet upptäckt i ett Europeiskt forskningssamarbete.
Läs mer...
Fortfarande slängs
20 procent av maten
Var femte matkasse som köps av svenska hushåll hamnar i soporna. Detta trots att Lantmännens senaste undersökning visar att 43 procent av oss svenska försökt att minska matsvinnet i det egna hushållet. ”Att så mycket mat kastas är ett stort problem både för miljön och för den enskilda konsumentens ekonomi och det är viktigt att det uppmärksammas regelbundet”, kommenterar Jenny Svederman, presschef på Lantmännen.
Läs mer...
Forskare hittar samband mellan
läsk och stroke hos kvinnor
Kvinnor som dricker läsk ofta har en 83 procent högre risk att drabbas av ischemisk stroke än de kvinnor som har ett lägre frekvent intag. Det har japanska forskare kommit fram till.
Läs mer...
USA: Debatten kring energidrycker stegras – efter flera dödsfall
Anais Fournier var 14 år gammal och enligt familjens advokat dog hon som ett resultat av att ha druckit två stora burkar (à 66 cl vardera) under ett dygn av en av de populäraste energidryckerna i USA – Monster. Anais, som led av den ärfliga sjukdomen Ehlers-Danlos syndrom, klarade inte den stora koffeindosen – 280 milligram – som motsvarar koffeininnehållet i över 14 burkar Coca Cola à 33 cl. Familjen stämde producenten av energidrycken, rapporterar italienska Il fatto alimentare.
Läs mer...
Nestlé skär ned på socker och salt
Innan år 2015 ska schweiziska livsmedelsjätten Nestlé och dess partner för produktion av frukostptodukter, General Mills, drastiskt ha dragit ned såväl socker som saltinnehållet i minst 20 av bolagets populäraste produkter. Produkterna säljs i 140 länder i världen inklusive USA. Detta rapporterar italienska nyhetssajten Il fatto alimentare.
Läs mer...
Lågpriskedjor uppmanas
att ta in glutenfritt
Celakiungdomsförbundet reagerar på att lågpriskedjor som Netto och Lidl inte har glutenfria basvaror i sitt sortiment. Förbundet tycker att det är diskriminering och uppmanar nu lågprisbutiker att ta in glutenfritt. ”Vi tycker att det är diskriminerande att glutenintoleranta inte kan ta del av lägre priser som alla andra. Vi är också i stort behov av billig mat eftersom den glutenfria dieten är mycket dyrare”, säger Sophie Brömster förbundsordförande för Celiakiungdomsförbundet.
Läs mer...
Recept för Årets Kock 2013 inlämnade
Anmälningstiden är slut och nu har alla kockar som vill tävla i Årets Kock 2013 lämnat in sina recept. En tydlig trend är att en tredjedel av de sökande kockarna tävlar med recept med råvaror från svenska gårdar. Detta meddelar LRF.
Läs mer...
mixLugnande besked:
Vi får fortsätta njuta av saltlakrits
Alla saltlakritsälskare kan pusta ut. Detta sedan flera EU-länder backat från förslaget att kraftigt sänka den tillåtna mängden salmiak i lakrits. ”Nu kan alla som gillar saltlakrits istället brista ut i ett glädjefyllt djungelvrål, säger Marie Söderqvist, VD för Livsmedelsföretagen.
Läs mer...
Lycopen i tomat minskar
risken för stroke
Genom att äta mycket av antioxidanten lycopen, som finns i bland annat tomat, kan risken för att utveckla stroke minskas med 55 procent hos män. Det har finska forskare kommit fram till. 
Läs mer...
Forskning om vattenbruk
får nationellt centrum
Ett gemensamt Nationellt kompetenscentrum för vattenbruk har inrättats. Centrumet är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Göteborgs universitet, huvudaktörerna inom svensk vattenbruksforskning.
Läs mer...
eatgood
Hälsosammare pommes frites
- med innovativ ugn
Vad är största hälsoproblemet med pommes frites? Jo, frityroljan, som gör att slutprodukten dryper av fel sorts fett. Företaget EatGood Sweden har tagit sig an problemet och lanserat en specialugn som ger lika goda pommes frites och andra produkter som normalt friteras med frityrolja, med hjälp av endast ånga och varmluft. Självaste Leif Mannerström (foto vänster) blev imponerad under GastroNord-mässan och lovordar nu ugnen LightFry, som han tycker borde vara en självklarhet hos såväl snabbmatskedjor som skolor och restauranger.
Läs mer...