danskt-enzymbolag-chockar-svensk-kaffeindustriMisstankarna mot akrylamid stärks
Enligt Livsmedelsverket stärker nya studier bedömningen att akrylamid är cancerriskhöjande. Därför begär nu myndigheten, tillsammans med myndigheter från Tyskland, Danmark och Frankrike, att EU gör en omfattande riskutvärdering.

Forskning: Små mängder alkohol kan öka risken för cancer
Även små mängder alkohol kan öka risken för cancer genom att skada arvsmassan. Det har forskare vid Stockholms Universitet upptäckt i ett Europeiskt forskningssamarbete.

Fortfarande slängs
20 procent av maten
Var femte matkasse som köps av svenska hushåll hamnar i soporna. Detta trots att Lantmännens senaste undersökning visar att 43 procent av oss svenska försökt att minska matsvinnet i det egna hushållet. ”Att så mycket mat kastas är ett stort problem både för miljön och för den enskilda konsumentens ekonomi och det är viktigt att det uppmärksammas regelbundet”, kommenterar Jenny Svederman, presschef på Lantmännen.

Forskare hittar samband mellan
läsk och stroke hos kvinnor
Kvinnor som dricker läsk ofta har en 83 procent högre risk att drabbas av ischemisk stroke än de kvinnor som har ett lägre frekvent intag. Det har japanska forskare kommit fram till.

USA: Debatten kring energidrycker stegras – efter flera dödsfall
Anais Fournier var 14 år gammal och enligt familjens advokat dog hon som ett resultat av att ha druckit två stora burkar (à 66 cl vardera) under ett dygn av en av de populäraste energidryckerna i USA – Monster. Anais, som led av den ärfliga sjukdomen Ehlers-Danlos syndrom, klarade inte den stora koffeindosen – 280 milligram – som motsvarar koffeininnehållet i över 14 burkar Coca Cola à 33 cl. Familjen stämde producenten av energidrycken, rapporterar italienska Il fatto alimentare.

Nestlé skär ned på socker och salt
Innan år 2015 ska schweiziska livsmedelsjätten Nestlé och dess partner för produktion av frukostptodukter, General Mills, drastiskt ha dragit ned såväl socker som saltinnehållet i minst 20 av bolagets populäraste produkter. Produkterna säljs i 140 länder i världen inklusive USA. Detta rapporterar italienska nyhetssajten Il fatto alimentare.

Lågpriskedjor uppmanas
att ta in glutenfritt
Celakiungdomsförbundet reagerar på att lågpriskedjor som Netto och Lidl inte har glutenfria basvaror i sitt sortiment. Förbundet tycker att det är diskriminering och uppmanar nu lågprisbutiker att ta in glutenfritt. ”Vi tycker att det är diskriminerande att glutenintoleranta inte kan ta del av lägre priser som alla andra. Vi är också i stort behov av billig mat eftersom den glutenfria dieten är mycket dyrare”, säger Sophie Brömster förbundsordförande för Celiakiungdomsförbundet.

Recept för Årets Kock 2013 inlämnade
Anmälningstiden är slut och nu har alla kockar som vill tävla i Årets Kock 2013 lämnat in sina recept. En tydlig trend är att en tredjedel av de sökande kockarna tävlar med recept med råvaror från svenska gårdar. Detta meddelar LRF.

mixLugnande besked:
Vi får fortsätta njuta av saltlakrits
Alla saltlakritsälskare kan pusta ut. Detta sedan flera EU-länder backat från förslaget att kraftigt sänka den tillåtna mängden salmiak i lakrits. ”Nu kan alla som gillar saltlakrits istället brista ut i ett glädjefyllt djungelvrål, säger Marie Söderqvist, VD för Livsmedelsföretagen.

Lycopen i tomat minskar
risken för stroke
Genom att äta mycket av antioxidanten lycopen, som finns i bland annat tomat, kan risken för att utveckla stroke minskas med 55 procent hos män. Det har finska forskare kommit fram till. 

Forskning om vattenbruk
får nationellt centrum
Ett gemensamt Nationellt kompetenscentrum för vattenbruk har inrättats. Centrumet är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Göteborgs universitet, huvudaktörerna inom svensk vattenbruksforskning.

eatgood
Hälsosammare pommes frites
- med innovativ ugn
Vad är största hälsoproblemet med pommes frites? Jo, frityroljan, som gör att slutprodukten dryper av fel sorts fett. Företaget EatGood Sweden har tagit sig an problemet och lanserat en specialugn som ger lika goda pommes frites och andra produkter som normalt friteras med frityrolja, med hjälp av endast ånga och varmluft. Självaste Leif Mannerström (foto vänster) blev imponerad under GastroNord-mässan och lovordar nu ugnen LightFry, som han tycker borde vara en självklarhet hos såväl snabbmatskedjor som skolor och restauranger.

Forskning:
Ensilage ger nyttigare mjölk
Annika Höjer fann vid sitt doktorsarbete vid SLU att ensilage från tidigt skördad vall med rödklöver innehåller mer fytoöstrogener och även mer av essentiella fettsyror. Dessutom att de nyttiga ämnena också återspeglades i mjölken.

alternativbakning
Ekologiska alternativ till bakning
Kung Markatta har märkt en tydlig efterfrågan på nya alternativ till mjöl och socker, inte minst på grund av den LCHF-trend som råder. Därför lanserar bolaget nu tre ekologiska alternativ inom segmentet bakning: Mandelmjöl, Kokosmjöl och Kokossocker.

fruktflugavindruvasluFruktens jästdoft
lockar mest
Fruktflugor som svärmar runt en skål med frukt är ditlockade mer av den jästsvamp som finns på frukten än av fruktens egen doft. Det är doftforskare vid SLU Alnarp som står bakom denna upptäckt, som innebär att begreppet växt-insektsinteraktioner måste vidgas till att innefatta även mikroorganismer.

ZohaibMussadiqsluKon mår bäst av tidiga
svenska majssorter
Korna mår bäst av att äta tidiga svenska majssorter. Det har SLU-forskaren Zohaib Mussadiq kommit fram till. På tordag presenterar han resultaten i en doktorsavhandling.

annika unt”Lunch på gymnasiet
– ett rent lotteri”
Att skollunchen ska vara gratis och näringsriktig står i lagen, men gäller inte gymnasieskolan. Fel, anser Skolmatens vänner som kräver ändring. Skolmatens vänners kartläggning bland landets kommuner visar att det skiljer mycket mellan vad kommunerna lägger på gymnasieluncher.Alla gymnasieelever borde ha rätt till bra skolmat – och bra mat måste få kosta”, säger Annika Unt Widell (foto), projektledare för föreningen.

Extremt snabb kamera
visar om tomaten är färsk
Strunta i allt snack om megapixlar. Forskare vid MIT har tagit fram en kamera som tar en trillion bilder per sekund. Det är tillräckligt snabbt för att se hur ljus breder ut sig i till exempel en tomat, vilket forskarna tror kommer att kunna användas för att avgöra om den är färsk. (VIDEO)

aabbccUtbildning för hållbar kakao
Till hösten startar Fazer bygget av en högstadieskola i fadderbyn Biéby i Elfenbenskusten. Syftet är att erbjuda kakaoodlarnas barn högre utbildning och samtidigt erbjuda undervisning i hållbar kakaoodling. Målet för Fazer är att 100 procent av bolagets kakaoinköp ska vara spårbar 2017.

lax
Fet av lax?
En ny studie från universitetet i Bergen visar att omega-3 inte bara är nyttigt. Enligt Jérôme Ruzzin som forskat om fisk och miljögifter kan exempelvis odlad lax öka risken för typ 2-diabetes. Orsaken är att fisken är fullproppad med miljögifter.

Slapp kontroll av kadmium
i importerade livsmedel
Kontrollen av den giftiga tungmetallen kadmium i importerade livsmedel och foder är minimal i Sverige. Detta trots att vegetabilier är den största kadmiumkällan som befolkningen utsätts för. Det upptäckte SLU när man i ett forskningsprojekt gjorde en livscykelanalys av metallen.

Konsumentverket kritiserar
pillerbolaget Sweet Wellness
Prova-på erbjudanden som plötsligt omvandlas till löpande abonnemang. Vilseledande marknadsföring. Ostyrkta hälsopåståenden. Den senaste tiden har flera anmälningar mot kosttillskottåterförsäljaren Sweet Wellness AB i Stockholm kommit in till Konsumentverket.

Alkoholfritt alternativ
under Almedalsveckan
I flera år har Carlsberg Sverige fokuserat på att upplysa om farorna med alkohol och bilkörning. I år väljer man att ta sitt engagemang till Almedalen genom att sätta upp en alkoholfri bar vid flera av politikerveckans populäraste mingel och seminarier. Baren går under namnet Drink & Drive-baren.

annika_untFortsatt små resurser till skolmaten
Nu presenterar Skolmatens vänner siffror som visar att kostnaden för maten i skolan stått still jämfört med föregående år, trots nytt lagkrav på matens näringsriktighet. Kommunerna lägger i snitt 31 kronor per elev och dag, och då är personal och transporter inräknat. ”De nya kraven är bra, men nu vill vi se nya resurser”, säger Annika Unt Widell (foto), projektledare Skolmatens vänner.

Forskning: Antioxidanter räddar liv
Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska har kommit fram till att antioxidanterna Q10 och selen kan halvera risken att dö i hjärt-kärlsjukdom. En studie har genomförts bland 443 personer över 70 år. Studien, som nu publiceras i tidskriften International Journal of Cardiology är den första i sitt slag i världen.

kaffeimg_6757Bristfällig information om koffein fara för gravida kvinnor
Kaffedrickare får ofta inte veta hur mycket koffein de får i sig från sitt kaffe. Koncentrationen skiljer sig mycket åt mellan olika kaféer och kaffeprodukter. Det gör att bland annat gravida kvinnor i onödan kan utsätta sig för risker. Det slår en ny forskarrapport fast.

Därför tillsätter köttbolagen
druvsocker till kött
Varför tillsätter köttbolagen druvsocker till köttet som hamnar i butikerna? Det frågar en av våra läsare som upptäckt förekomsten i både nötytterfilé och fläskfilé. Vi låter köttproducenten Scan svara på frågan.

atillsatsvinnareE-nummerbomb
vann tillsatstävling
Har du tagit till dig debatten om E-nummer i mat? Undvik i så fall prinsessbakelse. Föreningen Äkta Vara har genomfört en tillsatstävling där bakverken dominerade. ”Vinnaren”, prinsessbakelsen som hittades på Ica Kvantum i Tranås behövde två etiketter för att få plats med alla 28 unika tillsatser.

Bekämpningsmedel
i skånskt grundvatten
Länsstyrelsen i Skåne Län har kartlagt grundvattnet i länet. Resultaten visar att en tredjedel av de 141 tagna proverna, som inhämtades mellan åren 2007 och 2010, innehöll bekämpningsmedel.

ganeriviktNy bok av ”fettdoktorn”
Enligt riksbekante Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning, står sig regeln att ”man kan äta allt – men inte alltid”. Efter tidigare succéer ger han nu ut en ny bok som ska förmedla ett balanserat förhållande till kost och motion. Den kan enligt Rössner ses som en kortfattad inventering av vad vi idag vet om fetma och en redovisning av vad man kan göra med bättre livsstil, kost och motion. Dessutom innehåller boken en receptdel. (Foto: Bruno Ehrs)

t20