b51392e66a361951_400x400arRapsgrisen tar fart
FoodMonitor har tidigare berättat om Scans satsning på kött från rapsgris. Nu meddelar bolaget att köttet gör intåg på restaurangkedjan Harrys, som kommer att ha rapsgris tournedos på sommarmenyn.
Läs mer...
asillForskning: Sillens protein kan bli nya livsmedel
Idag går hälften av den svenska sillfångsten till fiskfoder. Enligt chalmersforskaren Sofia Marmon är det bättre att använda sillen till mat ur miljöperspektiv. Nu har hon lyckats utvinna fiskproteiner ur sillen som kan användas till nya livsmedel. Dessutom minskar halten av gifter.
Läs mer...
Forskning:
nanoteknik tömmer flaskan
Som bekant kan det vara svårt att få ur all ketchup ur ketchupflaskan. Många stoppar ner en kniv eller slår och skakar frenetiskt på flaskan. Nu har forskare vid MIT i USA hittat en bättre lösning – nanoteknik. (VIDEO)
Läs mer...
annika_unt”En lunch i skolan kostar skamligt lite”
– Det är första gången vi har specifika siffror på livsmedelskostnaderna. Jag vill fråga kommunpolitikerna hur mat under tian ska kunna matcha alla krav som ställs på skolmaten, säger Annika Unt Widell (foto), projektledare för Skolmatens vänner, angående kartläggningen som visar att skolmatskostnaderna varierar stort mellan svenska kommuner. En lunch i grundskolan kostar i snitt 9,48 kronor.
Läs mer...
alpro2
Produktnytt:
Mandelbaserad dryck
Alpro meddelar att man för första gången lanserar en produkt som inte är sojabaserad. Istället är det den omtalat sunda mandeln som denna gång är råvara. Alpro Almond Drink vänder sig till alla på jakt efter en miljövänlig och hälsosam livsstil, enligt företaget.

 

Läs mer...
felixketchupsteviaFelix byter ut socker mot stevia i ny ketchup
Ketchuptillverkarna är bekymrade över att många väljer bort ketchup på grund av den relativt höga sockerhalten. Nu har tillverkaren Procordia hittat en lösning. Deras varumärke Felix är enligt uppgift först ut med att söta ketchup med stevia, som inte har några kalorier. 

 

 

 

 

Läs mer...
Forskning: Fleromättat fett motverkar leverförfettning
I en oberoende koststudie som publiceras i majnumret av den vetenskapliga tidskriften American Journal of Clinical Nutrition visar Uppsalaforskare att fleromättat fett minskar leverförfettning hos personer med bukfetma, även om de inte går ner i vikt. Därmed kan valet av fett även ha betydelse för att minska risken för vuxendiabetes.
Läs mer...
Forskare hittar samband mellan snabbmatreklam och fetma
Ungdomar som regelbundet utsätts för snabbmatkedjornas annonser löper dubbelt så stor risk att drabbas av fetma. Det har amerikanska forskare upptäckt i en ny studie.
"Vi vet att barn och ungdomar utsätts mycket för snabbmatrestaurangernas annonser, speciellt på tv. Den här studien visar att det finns ett samband mellan fetma hos unga människor och deras igenkänning av denna typ av annonsering", säger forskaren Auden C. McClure, docent och forskningsledare, Department of Pediatrics vid Children’s Hospital at Dartmouth.
Läs mer...
tomatjuiceForskning: Tomatjuice mot stress
I en studie som publicerats idag i den brittiska tidskriften Nutrition Journal visar forskare vid Stockholms universitet att den biokemiska stress som kroppen utsätts för när vi tränar kan elimineras med bara ett glas tomatjuice om dagen. Antioxidanten lykopen anses vara en starkt bidragande orsak.
Läs mer...
Allt fler handlar mat på nätet
Förra året såldes det mat på nätet för mellan 1,5 och 2 miljarder kronor. Det innebär en ökning med cirka 40 procent jämfört med året innan. Detta rapporterar Dagens Handel.
Läs mer...
annikarosengrenb400x400arSahlgrenska akademin:
Stort midjemått livsfarligt för äldre
Samstämmig forskning har visat att undervikt är betydligt farligare för äldre personer än övervikt. En studie vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, visar nu att även midjemåttet är förknippat med ökad dödlighet hos äldre. ”De här resultaten ger ett gediget underlag för att midjemåttet är en viktig faktor som fortsätter att ha stor betydelse för hälsan även hos äldre”, säger professor Annika Rosengren (foto) vid Sahlgrenska akademin, som medverkat i studien.
Läs mer...
Forskning:
Saliv från jätteödla minskar matsug
Ett ökande antal patienter som lider av typ 2-diabetes erbjuds ett läkemedel kallat Exenatid, som hjälper dem att kontrollera blodsockret. Läkemedlet är en syntetisk version av ett naturligt ämne kallad exendin-4, som hämtas från en minst sagt ovanlig källa – saliven hos Gilamonstret, Nordamerikas största ödla. I en studie som publiceras i tidskriften Journal of Neuroscience, kan assisterande professor Karolina Skibicka och hennes kollegor vid Sahlgrenska akademin visa att exendin-4 effektivt minskar suget efter mat.
Läs mer...
bfdcocosPaulún lanserar kokosvatten
I samarbete med näringsfysiologen Fredrik Paulún lanserar Procordia nu ett kokosvatten utan tillsatser och utan tillsatt socker. För att bevara smakkvaliteten är kokosvattnet kylt till dess att det når konsumenten. ”Det är viktigt för oss att ta fram goda och nyttiga produkter som ger kroppen energi och balans. Kokosvattnet är en frisk och god nyhet i sortimentet hos Paulúns, säger Maria Tilly”, marknadschef på Procordia.
Läs mer...
Värmland kämpar
mot övervikt och fetma
– En strategi mot övervikt och fetma bland barn och ungdomar med så bred förankring är unikt i landet, säger Catarina Segersten Larsson, regionråd och förste vice ordförande i Region Värmland, där övervikt och fetma bland barn och unga är vanligare än riksgenomsnittet. Strategin har tagits fram av Region Värmland, länets sexton kommuner, landstinget, Värmlands idrottsförbund och Friskvården Värmland inom ramen för utvecklingsarbetet Nya Perspektiv.
Läs mer...
GM-kål ska ge smörjfetter
Jordbruksverket har gett SLU i Alnarp tillstånd att i fältförsök odla genmodifierad kål. Kålen är det tänkt ska användas som råvara vid framställning av smörjfetter.
– Jag leder ett stort EU-projekt som har tagit fram det här Vi har en partner som prövar det här för smörjändamål i smörjfetter framför allt, men det har ett mycket vidare användningsområde också, säger Sten Stymne, professor i växtförädling vid SLU i Alnarp, till Ekot.
Läs mer...
arlamjolkdryck2stMjölkdryck med
extra protein
Arla meddelar att man nu lanserar en mjölkdryck med 30 procent mer protein än vanlig mjölk. Den ska fungera såväl som uppladdning inför träning som för återhämtning efter.

 

 

Läs mer...
Lokala matproducenter kan spara
pengar genom logistiksamarbete
Bönder kan spara pengar genom att samarbeta om lokala mattransporter. Det har forskaren Ingrid Nordmark på SLU kommit fram till.
– Det finns stora möjligheter att effektivisera genom samarbete. Det är det vi nu försöker lyfta fram. Det är inte ovanligt att man hittar åtminstone en tredjedel som man kan spara in på, eller ännu mera, säger hon.
Läs mer...
grillat1Svenskar noga
med grillköttet
Att grilla är allvarliga saker tycker svensken. Majoriteten av oss tittar på kvalitet och ursprung framför pris. En tredjedel tycker det är viktigt med närproducerat, medan en fjärdedel tittar efter ekologisk märkning. Nästan hälften (46 procent) planerar sitt grilltillfälle minst en dag i förväg, där kvinnor och män har lika stor framförhållning. Detta enligt Scans grillundersökning som genomförts av Straylight.
Läs mer...
Påskmust vinner över alkohol
Ägg, godis och påskmust. Enligt en undersökning som gjorts av SSI bland 1 160 svenskar så är det dessa produkter som vi minst av allt kan tänka oss vara utan under påsken. Äggen hamnar inte oväntat på första plats (65 procent), följda av påskgodis (53 procent) och påskmust (49 procent).
Läs mer...
agg2
Äggfakta inför påsken
Inför påskhelgen har branschföreningen Svenska Ägg låtit undersöka hur svenska folket äter ägg till påsk och vilka påsktraditioner som är mest populära. 1000 personer har deltagit i undersökningen som visar att endast var fjärde svensk känner till varför vi äter ägg till påsk.
Läs mer...