cwaterGray´s lanserar
trendig hälsodryck
– Enbart i Brasilien säljs det över 45 miljoner liter kokosvatten om året, och ytterligare 20 miljoner liter exporteras.  Naturligare hälso- och energidrycker utan konstiga tillsatser är det kunderna vill ha idag, och Coconut Water lever upp till kraven, säger Emily Gray, PR-ansvarig på Gray’s American Stores i Sverige, som nu lanserar en ny Coconut Water-dryck på den svenska marknaden.

Mild vätskebrist gör
dig trött och irriterad
Även en mild vätskebrist gör dig irriterad, trött, och oförmögen att fokusera ordentligt. Det har forskare inom den amerikanska militären kommit fram till.
”Tonvikten på optimal vätskebalans, speciellt under och efter måttlig motion, behöver ökas”, skriver forskarna i en kommentar.

Akuta hungersnöden i Somalia över – men fortsatt kritiskt läge
FAO´s generaldirektör José Graziano da Silva ökar nu insatserna på Afrikas horn. FN förklarar i ett uttalande att det inte längre råder akut hungersnöd i Somalia men samtidigt varnas det för att den återkommande torkan på Afrikas horn fortfarande utgör ett hot om inte åtgärder för en tryggad livsmedelsförsörjning vidtas. 

LRF:
Svenskt protein kan växa kraftigt
Importen av sojaprotein till svenska mjölk- och köttbönder orsakar lidande i Sydamerika på grund av förkastliga odlingsförhållanden. Men Sverige skulle istället kraftigt kunna öka sin egen produktion av proteinfoder. Det har LRF kommit fram till.
”Stora delar av denna import skulle kunna produceras i Sverige och bidra till bättre växtföljder, minskad miljöpåverkan och ökad lönsamhet på svenska gårdar”, säger Helena Jonsson, förbundsordförande för LRF.

Stort förtroende för livsmedelsbranschen
Livsmedelsbranschen är den enda bransch för vilken förtroendet har ökat hos svenska folket. Detta enligt PR-byrån Edelman och dess s.k.Trust Barometer. Jämfört med 2011 har förtroendet ökat med tolv procentenheter - från 50 till 62 procent.

Mjölk förbättrar blodsockerkurvan
Forskare vid Lunds Universitet har upptäckt att kroppen reagerar annorlunda på mjölk än annan mat. Proteiner i mjölken gör att insulinhalten höjs snabbt även vid en liten blodsockerhöjning. 

Lunds Universitet:
Nypon bra för hjärtat
Nypon i maten sänker kolesterol och blodtryck. Det har forskare vid Lunds Universitet kommit fram till. En nypondryck gavs under sexveckorsperioder till en försöksgrupp med 28 överviktiga personer.

Kan klimat-teknik
rädda matproduktionen undan
den globala uppvärmningen?
Världen befinner sig i ett skruvstäd mellan den globala uppvärmningen och den globala fördunklingen. Nu har forskare undersökt om det går att använda klimat-tekniska metoder för att rädda den framtida matproduktionen.

BASF´s GMO-forskning flyr Europa 
Motståndet mot GMO har varit massivt bland de europeiska konsumenterna de senaste åren. Därför väljer kemikaliejätten BASF nu att flytta utvecklingen av nya GM-grödor i dotterbolaget BASF Plant Science till USA. Det rapporterar Financial Times. 

Tre ämnen i kaffe minskar 
risken för typ-2 diabetes
Kinesiska forskare har funnit tre ämnen i kaffe som minskar risken att drabbas av typ-2 diabetes.
"Vi har hittat tre viktiga ämnen i kaffe som kan reversera den toxiska processen och förklara varför kaffedrickande ger en lägre risk att utveckla typ-2 diabetes", säger Kun Huang, forskningsledare, Huazhong University of Science and Technology, enligt dailymail.

kottimg_51181
Elstöt tar kål på E. coli i kött
En elstöt med växelström i låg spänning kan effektivt ta kål på bakterien E. coli i kött. Även vid höga halter av bakterien. Tekniken, som testats av forskare vid amerikanska universitet, erbjuder ett kostnadseffektivt sätt att bli av med smittan.

EU-projekt ska miljögranska fisk
Enligt ett presssmeddelande ska det nya EU-projektet WhiteFish kartlägga miljöpåverkan av fångst och beredning av torsk och kolja. Industriforskningsinstitutet SIK är en av deltagarna.

Sveriges grönaste
varumärken utsedda
När svenskarna fritt fått utse Sveriges grönaste varumärke, går Änglamark segrande ur striden. När miljöprofilen hos 79 välkända varumärken i åtta olika branscher utvärderas, vinner SJ. Detta enligt varumärkesbyrån Differ, som för fjärde året i rad, tillsammans med YouGov, har genomfört undersökningen Sveriges grönaste varumärke.

Klart för lansering av rapsgris
– Vad gäller griskött har egentligen inget nytt hänt på marknaden sedan Piggham lanserades 1974. Nu blir det ändring på det, säger Magnus Sjöholm, strategisk affärsutvecklingsdirektör på Scan, som nu bekräftar bolagets lansering av rapsgrisen. Från och med nästa år kommer såväl köttdetaljer som charkprodukter från rapsgris att lanseras på den svenska marknaden.

unikt-laserinstrument-kvalitetssakrar-forpackningarUnikt laserinstrument
kvalitetssäkrar förpackningar 
Nyligen har lanseringen av ett innovativt laserinstrument startat. Instrumentet mäter gasinnehåll i livsmedels-förpackningar och kan därmed kvalitetssäkra dessa i alla led utan att förpackningen behöver förstöras. Bakom utveckling och lansering ligger bolaget Gasporox, en avknoppning från Lunds Tekniska Högskola. 

Forskare letar alternativ
till utländsk soja
De svenska djurbönderna använder stora mängder sojamjöl från bland annat Brasilien i sin produktion. Förutom att sojan kan vara genmodifierad så innebär de långa transporterna en onödig miljöbelastning. Därför inleder nu SLU på uppdrag av Stiftelsen Lantbruksforskning forskningsprojekt för att hitta sätt att ersätta sojan med inhemska alternativ.

Brittiska ostron hårt drabbade
av vinterkräk-virus
Den brittiska livsmedelsmyndigheten Food Standards Agency varnar för att upp till 76 procent av ostronen odlade i landet kan bära på norovirus som orsakar vinterkräksjuka.

Låt sinnena avgöra – släng mindre
– Vi borde våga lita mer på våra sinnen och ha större självförtroende, för vi kan mer än vad vi tror, säger Restaurangakademiens kreativa ledare Magnus Svensson. Detta i samband med en ny undersökning från Lantmännen som visar att över hälften av svenskarna försökt förändra sitt beteende vad gäller matsvinn, men att osäkerheten fortfarande är utbredd när det gäller att bedöma om livsmedlen är dugliga efter bäst före-datum.

kaffeimg_6757Kaffe minskar risken för cancer i livmodern
Forskare vid Harvard Universitet i USA har upptäckt att för kvinnor som dricker fler än fyra koppar kaffe om dagen minskar risken att utveckla cancer i livmoderslemhinnan med 25 procent, jämfört med kvinnor som dricker en kopp om dagen. 

Scan satsar på rapsgris
Produktutvecklingen av Scans rapsgris är i full gång. Köttet är enligt bolaget både mörare och saftigare än vanligt griskött och andelen fleromättade fettsyror blir högre med raps i fodret. De första produkterna beräknas lanseras nästa år. Som ett led i utvecklingsarbetet finns köttet redan nu att äta på Griffins Steakhouse i Stockholm, meddelar Scan.     

Vitamin Well lanserar
steviasötade drycker
Vitamin Well AB bekräftar nu att man kommer att lansera tre nya drycker, sötade med stevia. Vilka smakerna är kommer bolaget att avslöja den 2 december, då EU-direktivet vinner laga kraft. ”Vi har länge tittat på det och är nu stolta över att ha utvecklat tre nya vitamindrycker som kompletterar vårt utbud på ett starkt sätt", säger Catharina Carlsdotter, marknadschef Vitamin Well.

julskinkanibble
Nyttigare julskinka från Nibble Gård
Familjen Johansson på Nibble Gård utanför Västerås har i flera generationer sysslat med grisuppfödning och Nibble gårdsgris-kött är en efterfrågad råvara hos flera ledande kockar. Nu meddelar företaget att köttet dessutom blivit nyttigare, eftersom det nu innehåller betydande mängder av Omega 3-fettsyror. Julskinkan är starkt efterfrågad och Italien-inspirerade charkprodukter har tagits fram i samarbete med toscanska charketuristen Riccardo Subissati.

Alkohol skadar kvinnors
serotoninsystem i hjärnan
snabbare än mäns
Redan efter fyra års problematiskt drickande ses en markant nedsatt funktion i serotoninsystemet hos kvinnor, som reglerar bland annat impulskontroll och sinnesstämning. Hos män ses motsvarande skada först efter 12 år. Det visar aktuell tvärvetenskaplig forskning från Göteborgs universitet.

Gårdsbutik eller detaljhandel?
Carolina Liljenstolpe (foto) vid SLU har, i en ny rapport från Agrifood Economics Centre i Lund, gjort en analys av vilka småskaliga gårdsproducenter som har lyckats ta steget ut i detaljhandeln. ”Jag ville ta reda på vad som skiljer de småskaliga livsmedelsproducenter som distribuerar via dagligvaruhandeln från de företagare som använder andra kanaler”, berättar hon.

Gårdsbutik eller detaljhandel?
Carolina Liljenstolpe vid SLU har, i en ny rapport från Agrifood Economics Centre i Lund, gjort en analys av vilka småskaliga gårdsproducenter som har lyckats ta steget ut i detaljhandeln. ”Jag ville ta reda på vad som skiljer de småskaliga livsmedelsproducenter som distribuerar via dagligvaruhandeln från de företagare som använder andra kanaler”, berättar hon.

Nötter kan öka välbefinnandet
och minska vikten
Enligt nya forskningsresultat så finns det ett samband mellan att äta nötter och en ökning av halten av aminosyran seratonin i kroppen. Seratonin ökar välbefinnandet och minskar begäret efter mat. Enligt forskarna räcker det med en handfull råa nötter om dagen för att få en positiv effekt.

nanoribbon_fetNanoteknologi kan
förhindra matförgiftning
En ny uppfinning från Yale School of Engineering kan komma att rädda många människor från att bli matförgiftade. En liten sensor (bilden) kan på bara en halvtimme analysera förekomsten av bakterien E. Coli i till exempel köttprodukter. Det rapporterar Huffington Post.

Forskning:
Färre kalorier – längre liv
Genom att gradvis minska intaget av socker och proteiner, utan att minska på vitaminer och mineraler, kan åldrandet bromsas och uppkomsten av åldersrelaterade sjukdomar senareläggas. Detta har forskare vi Göteborgs universitet kommit fram till genom at identifiera ett av de enzym som är nyckeln till åldrandeprocessen.

Superbroccoli mot
hjärtsjukdomar och cancer
En ny sorts broccoli, som utvecklats i Storbritannien, har tagits fram för skydda bland annat mot hjärtsjukdomar och i vissa fall även mot cancer. Det rapporterar AP. (VIDEO)

nils
Ny teknik hittar rent dricksvatten
Det faktum att 20% av världens befolkning saknar rent dricksvatten har lockat forskare vid Luleå tekniska universitet att testa och utveckla  billigare och effektivare metoder för att hitta rent vatten. ”I Laos har vi utvecklat en metodik för att särskilja grundvattenreservoarer med färskvatten från saltförorenat vatten och leror och därmed kunnat öka andelen framgångsrika borrningar”, säger Nils Perttu, teknologie doktor vid universitetet som nyligen lagt fram en doktorsavhandling i ämnet.

t20