ekobildForskning: Ekologiskt
som terapi
Kan valet av ekologisk mat handla om en naturbaserad självterapeutisk åtgärd för att vinna välbefinnande för unga vuxna? Den slutsatsen drar i alla fall Elisabeth von Essen i en doktorsavhandling från SLU.

LenaBKosten orsakar
IBS-symptom
Enligt en avhandling från Sahlgrenska akademin anser omkring åtta av tio personer som lider av IBS att magsymtomen beror på kosten. Forskarna konstaterar att en diet som utesluter speciellt svårsmälta kolhydrater kan ge markant minskade symtom.
 

hoOlivolja med
extra polyfenoler
För att en olivolja ska få kallas hälsosam kräver EU ett högt innehåll om minst 25 mg polyfenoler per 100 g olja. Di Luca & Di Luca meddelar att man nu lanserar Zeta HälsOliv via hälsokedjan Lifes rikstäckande butiker. En ekologisk olivolja som innehåller extra mycket polyfenoler.

Rödbetsjuice mot hjärtsvikt?
En studie på Akademiska sjukhuset ska utvärdera om rödbetsjuice kan förbättra konditionen hos patienter med vissa former av hjärtsvikt. Det är den första studien i sitt slag på denna patientgrupp. Tidigare forskning har framförallt inriktats på friska personer.

viktvaktarna
IKEA i samarbete med ViktVäktarna
Från och med nu ingår IKEA-rätterna i ViktVäktarnas ProPoints-modell. Modellen bygger på att all mat klassas utifrån matens näringsinnehåll för att sedan omvandlas till ett så kallat ProPoints-värde.

grot2Havregryn
utmanar även till jul
En undersökning som Lantmännen låtit genomföra visar att svenskar köper allt mer havregryn under vinterhalvåret och även under juletid. Risgrynsgröten har alltså fått sig en rejäl utmanare under december månad.

bisfenolfrittKonservburkar
utan bisfenol
Kung Markatta bekräftar att alla bolagets konservburkar i storleken 400 gram vid årsskiftet kommer att ha konverterats över till alternativ som är fria från bisfenol A, BPA. Först ut är krossade tomater, hela skalade tomater samt Körsbärstomater, där leveranser till butik redan har kommit igång under december 2014, meddelar man.

CB1422Corazza Bildt kritiserar GMO-förslag
Det ska vara möjligt för varje enskild medlemsstat inom EU att förbjuda eller begränsa GMO-grödor. Det förslaget kom Europaparlamentet och dess medlemsstater överens om i veckan. Europaparlamentariker Anna Maria Corazza Bildt (M) ser dock problem med förslaget, bland annat anser hon att det går emot den fria rörligheten. Läs hennes debattinlägg i frågan på FoodMonitor.

ibsMaten som
lugnar magen
Sofia Antonsson, expert på kostbehandling av magsjukdomen IBS, och som utbildat en stor del av Sveriges dietister i ämnet, släpper direkt efter nyår en uppföljare till boken ”Lugn mage med god mat”. Recepten är fortsatt fria från lök, vitlök, gluten och laktos och baseras på kostbehandlingen FODMAP som Sofia hjälpt många IBS-patienter med.

vvvFör lite grönsaker
på tallriken
I en färsk SIFO-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna uppger hela 82 procent av svenskarna att tallriksmodellen är en sund riktlinje. Trots detta lägger många av oss för lite grönsaker på tallriken.

od2014450
Otillåten halt av bekämpningsmedel upptäckt i äpplen på Odlarlaget
Bekämpningsmedlet prosulfkarb i en otillåten halt har hittats i äpplen av sorten Ingrid Marie på grossisten Svenska Odlarlaget i Helsingborg. Nu har Länsstyrelsen Skåne startat en utredning för att hitta källan till kontamineringen hos en odlare i länet. Prosulfkarb används normalt sett inte till äpplen.

od2014450
Otillåten halt av bekämpningsmedel upptäckt i äpplen på Odlarlaget
Bekämpningsmedlet prosulfkarb i en otillåten halt har hittats i äpplen av sorten Ingrid Marie på grossisten Svenska Odlarlaget i Helsingborg. Nu har Länsstyrelsen Skåne startat en utredning för att hitta källan till kontamineringen hos en odlare i länet. Prosulfkarb används normalt sett inte till äpplen.

JosefinZadigEn app för
nyttigare kost
"Min matfilosofi handlar om helhet och individualism: man kan äta allt men inte alltid”. Det konstaterar kostexperten Josefin Zadig, VD och grundare av kost- och hälsoföretaget Prima Mat, som nu lanserar en ny recept-app som tipsar om goda och hälsosamma recept efter säsong, och som är anpassade till dagens kostråd.

Nytt larm om energidrycker
Enligt Sveriges Radios ekoredaktion presenteras en ny vetenskaplig studie om energidrycker på en pågående kongress för hjärtspecialister i USA. Studien ska bland annat visa att tusentals småbarn i USA varje år drabbas av allvarliga hjärtproblem och epilepsiliknande anfall efter att ha druckit energidrycker.

cmStenålderskost kan hjälpa kvinnor efter klimakteriet
Stenålderskost till kvinnor efter klimakteriet kan ge positiva effekter på energiintag och kroppssammansättning, samt även på blodfetter och inlagring av fett i levern. Detta enligt en avhandling från Umeå universitet, som skrivits av Caroline Mellberg (foto), läkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

nlida leiva 4
Sockerbetor kan rädda liv
Nélida Leiva, doktorand i tillämpad Biokemi vid Lunds Tekniska Högskola har tillsammans med sin handledare Leif Bülow upptäckt att sockerbetor producerar hemoglobin. Nu hoppas de att sockerbets-hemoglobinet kan komma att fungera som blodersättningsmedel, något som idag är en bristvara. Foto: Gunnar Menander

Magdalena-Gerger-Systembolaget-VD-002-783x1024Alkoholfritt och ekologiskt ökar
Försäljningen av såväl alkoholfritt som ekologiskt fortsätter att öka på Systembolaget. Det visar en mätning som genomförts under januari till september i år. Enligt Systembolagets VD Magdalena Gerger (foto) är detta ett resultat av ett långsiktigt arbete.

vegoMer vegetariskt
i kundvagnarna
Vegetariskt är den senaste trenden inom matlagning enligt trendanalytiker och stjärnkrogar. En ny studie från Nielsen visar att vegotrenden nu också har nått kundkorgen med stora ökningstal för det gröna. Samtidigt ser det tuffare ut för färsk och fryst kött samt fågel. 

kristina belfrage foto Mats OlssonSmå jordbruk
kan mätta fler
Kristina Belfrage, forskare på institutionen för stad och land vid SLU, visar i en avhandling att hög biologisk mångfald och hög matproduktion inte alls behöver stå i motsatsförhållande till varandra. Tvärtom verkar dessa företeelser följas åt. Foto: Mats Olsson

dvnmExtra D-vitamin
och mörkerrabatt
D-vitamin är en bristvara för många svenskar, inte minst i Norrland under vinterhalvåret när solen ofta lyser med sin frånvaro. För att svara upp mot behovet lanserar Norrmejerier nu Norris mellanmjölk 1,5 liter med mer D-vitamin. För att förtydliga solens betydelse inför man även en mörkerrabatt på den nya mjölken som man kan ta del av när solen går ner.

Laseromslag444Cecilia slår ett
slag för laserterapi
En framgångsrik karriär som dansare och artist under senare delen av 90-talet underlättade inte det faktum att Cecilia Lind kämpat med svår värk sedan tonåren. Till slut bytte hon bana och utbildade sig till sjukgymnast. När laserterapi av en händelse kom hennes väg var hon såld och nu har hon släppt boken ”Laserterapi – en praktisk guide”.

Ökad risk för demens
vid fetma i medelåldern
En studie som genomförts av forskare vid Sahlgrenska akademin bekräftar tidigare teorier om kopplingen mellan övervikt och demenssjukdom. Översiktsstudien inkluderar data från 120 000 personer.

johanna-sandahl-pressbild-3Cancerframkallande ämnen i importäpplen
”Det är skrämmande att vi hittar bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige på grund av att de riskerar att ge cancer”. Det säger Johanna Sandahl (foto), ordförande i Naturskyddsföreningen angående att föreningen i dagens Göteborgsposten presenterar tidigare opublicerade testresultat från Livsmedelsverkets stickprov på äpplen.

bokenRecept och info för mjölk- och glutenintoleranta
”Min förhoppning är att boken ska sprida kunskap om celiaki och skillnaden på laktos-intolerans och mjölkproteinallergi” säger Evelina Svensson, som släppt boken ”Laga för fler utan gluten och mjölk”. Boken som kombinerar mjölk- och glutenfria recept med information om celiaki/glutenallergi, laktosintolerans och mjölkproteinallergi.

Energidrycker förbjuds i Litauen
Litauen blir det första landet inom EU att förbjuda försäljningen av energidrycker till invånare under 18 år. Den nya lagstiftningen beslutades med stor majoritet av landets parlament. Detta enligt italienska Il fatto alimentare.

Gentest för optimal diet?
Kritiken har varit stark mot att använda gentester för att få veta hur man ska äta för att förbättra hälsan. Trots detta tyder en studie vid Lunds universitet på att allt fler är intresserade av dessa tester.

annika unt widell222Skolmatens vänner: Fler kommuner måste ha en plan
En ny undersökning från Skolmatens vänner visar att allt fler kommuner har kostpolitiska program för att säkerställa skolmatens kvalitet. Samtidigt saknar 3 av 10 kommuner fortfarande en plan för skolmaten.
 

brodMer näring till äldre
Näringsrikt bröd kan användas som verktyg för att minska undernäringen i äldreomsorgen. Men hela måltidspusslet behöver också tillgodoses. Det konstaterar man på Brödinstitutet.

Skolbarn äter för lite frukt och grönt
Endast en fjärdedel av svenska barn äter tillräckligt med frukt och grönsaker. Det visar den EU-finasierade studien Pro Greens som genomförts av forskare vid Örebro universitet och Karolinska institutet. ”Det är dags att agera”, kommenterar Agneta Yngve, professor i måltidskunskap vid Örebro universitet.

Per-E-Ljung 1x1-5Viltkött
- viktigt för svenskar
Vid ett seminarium i Almedalen idag presenterar Per E Ljung (foto) från SLU med kollegor en ny undersökning som visar hur viktig tillgången på viltkött är för svenska folket. Ett av syftena med undersökningen har varit att undersöka förutsättningarna för att öka utbudet av viltkött i samhället. Foto: SLU

t20