Karlstads Universitet:
Räknemodell minskar matspill
Forskarna Helen Williams och Fredrik Wikström, vid Karlstads universitet, har utarbetat en räknemodell för hur förändringar i förpackningsdesign kan få positiva miljöeffekter. Modellen visar stora möjligheter att få en mindre påverkan på miljön om förpackningar utformas så att mindre mat slängs.
Läs mer...
Synintryck viktigare än smak?
Köttsubstitut i färdiga rätter blir allt vanligare. En ny studie, publicerad i Food Quality and Preference visar att den visuella upplevelsen av dessa substitut har större effekt på konsumentens beslut än smak och konsistens.    
Läs mer...
lussebullarBilligare lussebullar
Bageribranschen oroas av en rejäl höjning av vetepriset. En tröst i sammanhanget är dock att saffran i sin tur sjunker rejält i pris inför julen. En tidig julklapp till branschen, konstaterar Dagens Industri.

 

Läs mer...
kaffe_paus_orig_large
Kaffesmaken viktigast
En ny Sifoundersökning på uppdrag av Statoil visar att smaken är viktigast när svenska folket köper kaffe på café eller i servicebutik och för knappt var tredje person är det att kaffet är nybryggt och nymalet viktigast. Att kunna ta med sig kaffet är viktigare för yngre än för äldre.
Läs mer...
kthe-nsa
Elektronisk näsa identifierar vin, cancer och bomber
Vad sägs om en elektroniska näsa som klarar av att identifitera exakt vilken tidpunkt det är dags att skörda vindruvor, särskilja gris- från nötkött, lukta sig till bomber, knark och skämd mat eller hitta den perfekta parfymblandningen. Detta till en bråkdel av priset av vad nuvarande teknik som klarar av samma sak kostar. Forskare vid bland annat KTH har skapat en sådan näsa (foto: KTH).
Läs mer...
Stigande priser på jordbruksprodukter
Jordbruksverket rapporterar att priserna stigit med över 20 procent för de produkter som de svenska jordbrukarna levererar sedan mitten av 2009. Samtidigt har priserna på insatsvaror till jordbruket som t.ex. dieselolja och foder legat i stort sett stilla.
Läs mer...
2010-10-27_pakistanrabi_largeFAO distribuerar utsäde i Pakistan
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) har påbörjat en storskalig distribution av veteutsäde i Pakistan. Den kommer att understödja mer än en halv miljon jordbrukarfamiljer eller nästan fem miljoner människor.
Läs mer...
afmlisa_sennerby_forsse_lar40 miljoner till livsmedelsförsörjning
Enligt uppgift får SLU 40 miljoner kronor från regeringen för ökad forskning och utveckling kring livsmedelsförsörjning, främst i Afrika. Syftet är att öka produktiviteten och minska riskerna av bl.a. klimatpåverkan och sjukdomsspridning. Dessutom att stimulera till lokal handel och export i afrikanska länder. "Det är mycket glädjande och visar att universitets verksamhet och kompetens kan bidra till att förbättra livsmedelsförsörjningen i ett globalt perspektiv", säger SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse (foto).
Läs mer...
lantmannenviolaadamssonnordiskmatlantmannenfotografasapelliLantmännen:
Nordisk mat är riktigt nyttig för oss nordbor
I en nyligen publicerad studie ”NorDiet” publicerad i Journal of Internal Medicine, har Viola Adamsson (bilden), doktorand på Uppsala universitet och nutritionschef på Lantmännen visat att en kost baserad på nordiska livsmedel sänker det onda kolesterolet, med i genomsnitt 21 procent och kan ge stora effekter på blodtrycket. 88 personer i Bollnäs åt under sex veckor den nordiska maten. Foto: (Lantmännen. Fotograf: Åsa Pelli.)
Läs mer...
Ny forskning:
Kalorifritt skapar
inte överätning
Människor kompenserar inte med mer kalorier efter att ha intagit livsmedel eller drycker med sötningsmedel helt utan kalorier. Detta enligt en ny studie, publicerad i tidningen Appetite.
Läs mer...
amjolkfrukost
Positiv utveckling
för mjölken
Enligt Svensk Mjölks senaste ekonomirapport har mjölkföretagens ekonomi haft en positiv utveckling de senaste månaderna. Detta har bidragit till en återhämtning efter ett mödosamt år 2009.
Läs mer...
Stockholms universitet: Forskare spårar de första bryggarna
forntidabryggningwebb_largeBröd och jästa drycker är idag en självklar del av kosten. Gåtan om när människan började använda jäst för att förädla mat och dryck har dock hittills gäckat forskarna. Men nu är ett forskarlag från Stockholms universitet lösningen på spåren. I en artikel i tidskriften Journal of Archaeological Science beskriver de hur biomolekylära analyser påvisar jäst i förhistoriska keramikkärl.
Läs mer...
Mammor bör undvika transfetter
Mödrar som intar en hög andel transfetter i sin kost under amningsperioden kan fördubbla risken för att få överviktiga barn. Detta enligt ny forskning, publicerad i European Journal of Clinical Nutrition.
 
 
Läs mer...
City Gross bemöter angrepp från gmo-forskare
Dagligvarukedjan City gross anklagas i en debattartikel i Svenska Dagbladet för att använda "... sin opinionsbildande makt till att driva en vettlös och djupt ovetenskaplig kampanj mot genetiskt modifierade organismer." Bakom debattartikeln står tolv forskare. Men City Gross slår idag tillbaka.
"Vårt agerande syftar till att erbjuda konsumenten en möjlighet att göra ett medvetet val. Känner man oro för GMO tycker vi att man skall kunna handla mat som inte innehåller GMO-komponenter. Det är inte svårare än så", säger Mikael Lagerwall, informationschef, Bergendahls Food (som äger och driver City Gross).
Läs mer...
Staten och livsmedelsbranschen ger 40 Mkr till forskning
Fjorton forskningsprojekt inom området hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsbransch får 40 Mkr av det Tvärvetenskapliga Forskningsprogrammet för Livsmedel, TvärLivs. Staten och livsmedelsbranschen delar på kostnaden. 
Läs mer...