afmlisa_sennerby_forsse_lar40 miljoner till livsmedelsförsörjning
Enligt uppgift får SLU 40 miljoner kronor från regeringen för ökad forskning och utveckling kring livsmedelsförsörjning, främst i Afrika. Syftet är att öka produktiviteten och minska riskerna av bl.a. klimatpåverkan och sjukdomsspridning. Dessutom att stimulera till lokal handel och export i afrikanska länder. "Det är mycket glädjande och visar att universitets verksamhet och kompetens kan bidra till att förbättra livsmedelsförsörjningen i ett globalt perspektiv", säger SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse (foto).

lantmannenviolaadamssonnordiskmatlantmannenfotografasapelliLantmännen:
Nordisk mat är riktigt nyttig för oss nordbor
I en nyligen publicerad studie ”NorDiet” publicerad i Journal of Internal Medicine, har Viola Adamsson (bilden), doktorand på Uppsala universitet och nutritionschef på Lantmännen visat att en kost baserad på nordiska livsmedel sänker det onda kolesterolet, med i genomsnitt 21 procent och kan ge stora effekter på blodtrycket. 88 personer i Bollnäs åt under sex veckor den nordiska maten. Foto: (Lantmännen. Fotograf: Åsa Pelli.)

Ny forskning:
Kalorifritt skapar
inte överätning
Människor kompenserar inte med mer kalorier efter att ha intagit livsmedel eller drycker med sötningsmedel helt utan kalorier. Detta enligt en ny studie, publicerad i tidningen Appetite.

amjolkfrukost
Positiv utveckling
för mjölken
Enligt Svensk Mjölks senaste ekonomirapport har mjölkföretagens ekonomi haft en positiv utveckling de senaste månaderna. Detta har bidragit till en återhämtning efter ett mödosamt år 2009.

Stockholms universitet: Forskare spårar de första bryggarna
forntidabryggningwebb_largeBröd och jästa drycker är idag en självklar del av kosten. Gåtan om när människan började använda jäst för att förädla mat och dryck har dock hittills gäckat forskarna. Men nu är ett forskarlag från Stockholms universitet lösningen på spåren. I en artikel i tidskriften Journal of Archaeological Science beskriver de hur biomolekylära analyser påvisar jäst i förhistoriska keramikkärl.

Mammor bör undvika transfetter
Mödrar som intar en hög andel transfetter i sin kost under amningsperioden kan fördubbla risken för att få överviktiga barn. Detta enligt ny forskning, publicerad i European Journal of Clinical Nutrition.
 
 

City Gross bemöter angrepp från gmo-forskare
Dagligvarukedjan City gross anklagas i en debattartikel i Svenska Dagbladet för att använda "... sin opinionsbildande makt till att driva en vettlös och djupt ovetenskaplig kampanj mot genetiskt modifierade organismer." Bakom debattartikeln står tolv forskare. Men City Gross slår idag tillbaka.
"Vårt agerande syftar till att erbjuda konsumenten en möjlighet att göra ett medvetet val. Känner man oro för GMO tycker vi att man skall kunna handla mat som inte innehåller GMO-komponenter. Det är inte svårare än så", säger Mikael Lagerwall, informationschef, Bergendahls Food (som äger och driver City Gross).

Staten och livsmedelsbranschen ger 40 Mkr till forskning
Fjorton forskningsprojekt inom området hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsbransch får 40 Mkr av det Tvärvetenskapliga Forskningsprogrammet för Livsmedel, TvärLivs. Staten och livsmedelsbranschen delar på kostnaden. 

t20