Laseromslag444Cecilia slår ett
slag för laserterapi
En framgångsrik karriär som dansare och artist under senare delen av 90-talet underlättade inte det faktum att Cecilia Lind kämpat med svår värk sedan tonåren. Till slut bytte hon bana och utbildade sig till sjukgymnast. När laserterapi av en händelse kom hennes väg var hon såld och nu har hon släppt boken ”Laserterapi – en praktisk guide”.

Ökad risk för demens
vid fetma i medelåldern
En studie som genomförts av forskare vid Sahlgrenska akademin bekräftar tidigare teorier om kopplingen mellan övervikt och demenssjukdom. Översiktsstudien inkluderar data från 120 000 personer.

johanna-sandahl-pressbild-3Cancerframkallande ämnen i importäpplen
”Det är skrämmande att vi hittar bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige på grund av att de riskerar att ge cancer”. Det säger Johanna Sandahl (foto), ordförande i Naturskyddsföreningen angående att föreningen i dagens Göteborgsposten presenterar tidigare opublicerade testresultat från Livsmedelsverkets stickprov på äpplen.

bokenRecept och info för mjölk- och glutenintoleranta
”Min förhoppning är att boken ska sprida kunskap om celiaki och skillnaden på laktos-intolerans och mjölkproteinallergi” säger Evelina Svensson, som släppt boken ”Laga för fler utan gluten och mjölk”. Boken som kombinerar mjölk- och glutenfria recept med information om celiaki/glutenallergi, laktosintolerans och mjölkproteinallergi.

Energidrycker förbjuds i Litauen
Litauen blir det första landet inom EU att förbjuda försäljningen av energidrycker till invånare under 18 år. Den nya lagstiftningen beslutades med stor majoritet av landets parlament. Detta enligt italienska Il fatto alimentare.

Gentest för optimal diet?
Kritiken har varit stark mot att använda gentester för att få veta hur man ska äta för att förbättra hälsan. Trots detta tyder en studie vid Lunds universitet på att allt fler är intresserade av dessa tester.

annika unt widell222Skolmatens vänner: Fler kommuner måste ha en plan
En ny undersökning från Skolmatens vänner visar att allt fler kommuner har kostpolitiska program för att säkerställa skolmatens kvalitet. Samtidigt saknar 3 av 10 kommuner fortfarande en plan för skolmaten.
 

brodMer näring till äldre
Näringsrikt bröd kan användas som verktyg för att minska undernäringen i äldreomsorgen. Men hela måltidspusslet behöver också tillgodoses. Det konstaterar man på Brödinstitutet.

Skolbarn äter för lite frukt och grönt
Endast en fjärdedel av svenska barn äter tillräckligt med frukt och grönsaker. Det visar den EU-finasierade studien Pro Greens som genomförts av forskare vid Örebro universitet och Karolinska institutet. ”Det är dags att agera”, kommenterar Agneta Yngve, professor i måltidskunskap vid Örebro universitet.

Per-E-Ljung 1x1-5Viltkött
- viktigt för svenskar
Vid ett seminarium i Almedalen idag presenterar Per E Ljung (foto) från SLU med kollegor en ny undersökning som visar hur viktig tillgången på viltkött är för svenska folket. Ett av syftena med undersökningen har varit att undersöka förutsättningarna för att öka utbudet av viltkött i samhället. Foto: SLU

larsson-christel-2011Europeiska barn äter ett hekto socker om dagen
En omfattande europeisk studie visar att barn i Europa äter tre hekto sockerrika livsmedel per dag och sammanlagt får i sig ett hekto sockerarter. ”Största hälsofaran är att man i tidig ålder vänjer sig vid ett högt intag av sockerrika livsmedel som ger mycket energi men lite näringsämnen”, konstaterar Christel Larsson (foto), professor vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap.

GMO-fritt premieras
Arla meddelar att svenska medlemmar i år får 2,6 öre per kilo levererad mjölk i ersättning för att de bara använder GMO-fritt foder till sina kor. Det har Arlas koncernstyrelse beslutat.

Noll procent hästkött i färdigmaten
Den senaste undersökningen som Livsmedelsverket genomfört i spåren av hästköttskandalen har fokuserat på nötkött i färdigförpackad mat och visar att inget av proverna innehöll hästkött. ”Det är självklart så här analysresultaten ska se ut. Samtidigt fortsätter vi som jobbar med kontrollen nu våra aktiviteter för att hindra bedrägerier med mat", kommenterar Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

acancer
Matprojekt ska öka
aptiten hos cancersjuka
Patienterna på onkologiska kliniken på Norrlands universitetssjukhus har under våren serverats extra goda och näringsrika mellanmål. Syftet har varit att undersöka om tilltalande mellanmål ökar matlusten och aptiten hos cancersjuka.

Jordgubbar15
Svenska bär är säkra
Inför jordgubbspremiären den 27 maj meddelar Bärfrämjandet att man tryggt kan njuta av svenskodlade bär i sommar, då de i genomsnitt ligger under en procent av EU:s gränsvärden för växtskyddsmedel enligt en ny rapport från Livsmedelsverket. Foto: Linus Höök

”Minska fiskets klimatpåverkan”
Enligt beräkningar i en ny nordisk studie skulle koldioxidutsläppen i svenskt fiske kunna minska med 30–60 procent om fisket förvaltades mer effektivt. Studien har letts av Staffan Waldo från SLU.

BildMartinCarlssonFMVitamin D - viktigare än man trott
Vitamin D är viktigt för människan, det har man vetat i 100 år, bland annat genom att brist på vitaminet ger benskörhet. ”Vad man lärt sig på senare år är dess koppling till en rad andra sjukdomar”, konstaterar Martin Carlsson (foto), docent, överläkare och medicinskt ansvarig för klinisk kemi vid Landstinget Kalmar län.

Små barns matvanor i fokus
Totalt 3378 föräldrar med barn under 3 år svarade om hur de resonerar kring sina barns mat och vikt vid Sempers undersökning som genomfördes i bolagets föräldrapanel i april. Ursprunget är att många nyblivna föräldrar oroar sig över om barnet äter lagom och om det väger för mycket eller för lite.

Allt fler hälsomedvetna svenskar
I Svensk Handels konsumentbarometer Köpsuget svarar närmare hälften att de är mer hälsomedvetna i dag än för ett år sedan. En allt bredare majoritet av oss konsumenter tänker på hälsan när vi handlar och hälsotrenden ökar kraftigt, konstaterar man.

KickiFMKicki styr upp
med bättre frukost
Frukostflingor är ett produktområde som innehåller direkt ohälsosamma produkter där vissa jämställs med godis. Detta konstaterar Middagsfrids grundare Kicki Theander som nu erbjuder sin egen Müslikasse där müslin rostas på ekologiska råvaror och får sällskap i kassen av ekologisk fil eller yoghurt samt färskpressad juice utan tillsatser.

Mindre salt på Coop
Coop meddelar att man startat ett projekt med målet att sänka saltmängden i cirka 200 produkter under de egna varumärkena Änglamark, Coop och X-tra. Minskningen kommer att ske succesivt, men redan under våren kommer det att finnas exempel på livsmedel i Coops butiker med sänkt saltmängd.

Mindre berusning
men mer vardagsdrickande
Igår presterades rapporten IQs Alkoholindex 2010-2013. Den visar att trenden för svenskarnas attityd till alkohol går mot en mer återhållsam inställning till berusning samtidigt som vi blir mer benägna att dricka till vardags.

Politiker pratar skolmat
Skolmatens vänner vill se skolmåltiderna högt på agendan inför valet. Därför startade man idag en intervjuserie med partiledarna för att ta reda på var dessa står i frågan.

Nolltolerans för ocertifierad palmolja
Livsmedelsföretagen meddelar idag att dess styrelse har beslutat om ett gemensamt åtagande. Den palmolja som används i svenskproducerade livsmedel ska vara certifierad senast under 2015.

EU-projekt ska öka
odlingen av baljväxter
Projektet Legato är inriktat på framtidens europeiska baljväxtodling och lanseras idag och imorgon i franska Dijon. SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) är svensk partner i projektet.

Lägre blodtryck med vegetarisk kost
Det finns ett tydligt samband mellan att äta vegetariskt kost och en minskning av blodtrycket, jämfört med allätare. Det har ett forskarteam med amerikanska och japanska forskare kommit fram till.

Kosttillskott med vitamin E och selen kan öka risken för prostatacancer
Att ta vitamin E och selen som kosttillskott har inga hälsofördelar - och ökar i vissa fall dessutom risken hos män att drabbas av prostatacancer med hela 20 procent. Det har amerikanska forskare upptäckt.

Forskare: vitamin C kan minska risken för hemorragisk stroke
En normal halt av vitamin C i kroppen gör att man löper mindre risk av att drabbas av hemorragisk stroke. Det visar en mindre studie som gjorts av franska forskare.

Ny fågelinfluensa upptäckt
Kinesiska forskare har upptäckt en ny typ av fågelinfluensa. Man fruktar dessutom att viruset är extra farligt för människor jämfört med tidigare virus som kan ge fågelinfluensa.

Gastric bypass botar diabetes?
Det flesta patienter med typ 2-diabetes tillfrisknar i samband med att de genomför en gastric bypass-operation. En ny studie på grisar, genomförd av en forskargrupp på Lunds Universitets Diabetescentrum, visar att orsaken är det faktum att de insulinproducerande betacellerna blir såväl fler som av bättre kvalitet efter operationen.

t20