bokenRecept och info för mjölk- och glutenintoleranta
”Min förhoppning är att boken ska sprida kunskap om celiaki och skillnaden på laktos-intolerans och mjölkproteinallergi” säger Evelina Svensson, som släppt boken ”Laga för fler utan gluten och mjölk”. Boken som kombinerar mjölk- och glutenfria recept med information om celiaki/glutenallergi, laktosintolerans och mjölkproteinallergi.
Läs mer...
Energidrycker förbjuds i Litauen
Litauen blir det första landet inom EU att förbjuda försäljningen av energidrycker till invånare under 18 år. Den nya lagstiftningen beslutades med stor majoritet av landets parlament. Detta enligt italienska Il fatto alimentare.
Läs mer...
Gentest för optimal diet?
Kritiken har varit stark mot att använda gentester för att få veta hur man ska äta för att förbättra hälsan. Trots detta tyder en studie vid Lunds universitet på att allt fler är intresserade av dessa tester.
Läs mer...
annika unt widell222Skolmatens vänner: Fler kommuner måste ha en plan
En ny undersökning från Skolmatens vänner visar att allt fler kommuner har kostpolitiska program för att säkerställa skolmatens kvalitet. Samtidigt saknar 3 av 10 kommuner fortfarande en plan för skolmaten.
 
Läs mer...
brodMer näring till äldre
Näringsrikt bröd kan användas som verktyg för att minska undernäringen i äldreomsorgen. Men hela måltidspusslet behöver också tillgodoses. Det konstaterar man på Brödinstitutet.
Läs mer...
Skolbarn äter för lite frukt och grönt
Endast en fjärdedel av svenska barn äter tillräckligt med frukt och grönsaker. Det visar den EU-finasierade studien Pro Greens som genomförts av forskare vid Örebro universitet och Karolinska institutet. ”Det är dags att agera”, kommenterar Agneta Yngve, professor i måltidskunskap vid Örebro universitet.
Läs mer...
Per-E-Ljung 1x1-5Viltkött
- viktigt för svenskar
Vid ett seminarium i Almedalen idag presenterar Per E Ljung (foto) från SLU med kollegor en ny undersökning som visar hur viktig tillgången på viltkött är för svenska folket. Ett av syftena med undersökningen har varit att undersöka förutsättningarna för att öka utbudet av viltkött i samhället. Foto: SLU
Läs mer...
larsson-christel-2011Europeiska barn äter ett hekto socker om dagen
En omfattande europeisk studie visar att barn i Europa äter tre hekto sockerrika livsmedel per dag och sammanlagt får i sig ett hekto sockerarter. ”Största hälsofaran är att man i tidig ålder vänjer sig vid ett högt intag av sockerrika livsmedel som ger mycket energi men lite näringsämnen”, konstaterar Christel Larsson (foto), professor vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap.
Läs mer...
GMO-fritt premieras
Arla meddelar att svenska medlemmar i år får 2,6 öre per kilo levererad mjölk i ersättning för att de bara använder GMO-fritt foder till sina kor. Det har Arlas koncernstyrelse beslutat.
Läs mer...
Noll procent hästkött i färdigmaten
Den senaste undersökningen som Livsmedelsverket genomfört i spåren av hästköttskandalen har fokuserat på nötkött i färdigförpackad mat och visar att inget av proverna innehöll hästkött. ”Det är självklart så här analysresultaten ska se ut. Samtidigt fortsätter vi som jobbar med kontrollen nu våra aktiviteter för att hindra bedrägerier med mat", kommenterar Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Läs mer...
acancer
Matprojekt ska öka
aptiten hos cancersjuka
Patienterna på onkologiska kliniken på Norrlands universitetssjukhus har under våren serverats extra goda och näringsrika mellanmål. Syftet har varit att undersöka om tilltalande mellanmål ökar matlusten och aptiten hos cancersjuka.
Läs mer...
Jordgubbar15
Svenska bär är säkra
Inför jordgubbspremiären den 27 maj meddelar Bärfrämjandet att man tryggt kan njuta av svenskodlade bär i sommar, då de i genomsnitt ligger under en procent av EU:s gränsvärden för växtskyddsmedel enligt en ny rapport från Livsmedelsverket. Foto: Linus Höök
Läs mer...
”Minska fiskets klimatpåverkan”
Enligt beräkningar i en ny nordisk studie skulle koldioxidutsläppen i svenskt fiske kunna minska med 30–60 procent om fisket förvaltades mer effektivt. Studien har letts av Staffan Waldo från SLU.
Läs mer...
BildMartinCarlssonFMVitamin D - viktigare än man trott
Vitamin D är viktigt för människan, det har man vetat i 100 år, bland annat genom att brist på vitaminet ger benskörhet. ”Vad man lärt sig på senare år är dess koppling till en rad andra sjukdomar”, konstaterar Martin Carlsson (foto), docent, överläkare och medicinskt ansvarig för klinisk kemi vid Landstinget Kalmar län.
Läs mer...
Små barns matvanor i fokus
Totalt 3378 föräldrar med barn under 3 år svarade om hur de resonerar kring sina barns mat och vikt vid Sempers undersökning som genomfördes i bolagets föräldrapanel i april. Ursprunget är att många nyblivna föräldrar oroar sig över om barnet äter lagom och om det väger för mycket eller för lite.
Läs mer...
Allt fler hälsomedvetna svenskar
I Svensk Handels konsumentbarometer Köpsuget svarar närmare hälften att de är mer hälsomedvetna i dag än för ett år sedan. En allt bredare majoritet av oss konsumenter tänker på hälsan när vi handlar och hälsotrenden ökar kraftigt, konstaterar man.
Läs mer...
KickiFMKicki styr upp
med bättre frukost
Frukostflingor är ett produktområde som innehåller direkt ohälsosamma produkter där vissa jämställs med godis. Detta konstaterar Middagsfrids grundare Kicki Theander som nu erbjuder sin egen Müslikasse där müslin rostas på ekologiska råvaror och får sällskap i kassen av ekologisk fil eller yoghurt samt färskpressad juice utan tillsatser.
Läs mer...
Mindre salt på Coop
Coop meddelar att man startat ett projekt med målet att sänka saltmängden i cirka 200 produkter under de egna varumärkena Änglamark, Coop och X-tra. Minskningen kommer att ske succesivt, men redan under våren kommer det att finnas exempel på livsmedel i Coops butiker med sänkt saltmängd.
Läs mer...
Mindre berusning
men mer vardagsdrickande
Igår presterades rapporten IQs Alkoholindex 2010-2013. Den visar att trenden för svenskarnas attityd till alkohol går mot en mer återhållsam inställning till berusning samtidigt som vi blir mer benägna att dricka till vardags.
Läs mer...
Politiker pratar skolmat
Skolmatens vänner vill se skolmåltiderna högt på agendan inför valet. Därför startade man idag en intervjuserie med partiledarna för att ta reda på var dessa står i frågan.
Läs mer...