Nolltolerans för ocertifierad palmolja
Livsmedelsföretagen meddelar idag att dess styrelse har beslutat om ett gemensamt åtagande. Den palmolja som används i svenskproducerade livsmedel ska vara certifierad senast under 2015.
Läs mer...
EU-projekt ska öka
odlingen av baljväxter
Projektet Legato är inriktat på framtidens europeiska baljväxtodling och lanseras idag och imorgon i franska Dijon. SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) är svensk partner i projektet.
Läs mer...
Lägre blodtryck med vegetarisk kost
Det finns ett tydligt samband mellan att äta vegetariskt kost och en minskning av blodtrycket, jämfört med allätare. Det har ett forskarteam med amerikanska och japanska forskare kommit fram till.
Läs mer...
Kosttillskott med vitamin E och selen kan öka risken för prostatacancer
Att ta vitamin E och selen som kosttillskott har inga hälsofördelar - och ökar i vissa fall dessutom risken hos män att drabbas av prostatacancer med hela 20 procent. Det har amerikanska forskare upptäckt.
Läs mer...
Forskare: vitamin C kan minska risken för hemorragisk stroke
En normal halt av vitamin C i kroppen gör att man löper mindre risk av att drabbas av hemorragisk stroke. Det visar en mindre studie som gjorts av franska forskare.
Läs mer...
Ny fågelinfluensa upptäckt
Kinesiska forskare har upptäckt en ny typ av fågelinfluensa. Man fruktar dessutom att viruset är extra farligt för människor jämfört med tidigare virus som kan ge fågelinfluensa.
Läs mer...
Gastric bypass botar diabetes?
Det flesta patienter med typ 2-diabetes tillfrisknar i samband med att de genomför en gastric bypass-operation. En ny studie på grisar, genomförd av en forskargrupp på Lunds Universitets Diabetescentrum, visar att orsaken är det faktum att de insulinproducerande betacellerna blir såväl fler som av bättre kvalitet efter operationen.
Läs mer...
Fler drabbas av listeria
Sedan oktober 2013 har antalet fall med listeriainfektion som rapporterats till Folkhälsomyndigheten varit fler än förväntat. Livsmedelsverket vill därför uppmärksamma gravida, äldre och de med nedsatt immunförsvar om vilken mat de bör undvika för att minska risken för infektion.
Läs mer...
polar
Polarbröd satsar på vindkraft
Polarbrödskoncernen närmar sig målet att tillföra lika mycket förnybar energi som man förbrukar genom att investera i ännu ett vindkraftverk. Det är koncernens fjärde vindkraftverk som Polarbröds systerbolag Polarkraft nu investerar i, meddelar man.
Läs mer...
nyckelhal farg vit ringNu skärps kraven för nyckelhålsmärkning
Ännu mindre salt och socker och ännu mer fullkorn. Det är några av förslagen till uppdaterade regler för Nyckelhålsmärkningen som nu går ut på remiss, meddelar Livsmedelsverket.
Läs mer...
Nu blir det smör i margarinet
I takt med att äkta och ursprungliga produkter som smör ökat i popularitet då allt i hälsodebatten tyder på att de är att föredra jämfört de billigare, processade och ”lättare” alternativen, har margarinet tappat rejält i volym. Livsmedelsjätten Unilever, som tillverkar nästan en tredjedel av världens bordsmargarin och vars vd länge propagerat för att ”mjölkfett dödar”, har därför vidtagit en åtgärd för att få fart på försäljningen av margarin. Detta i form av en ny ingrediens - nämligen smör.
Läs mer...
Kan örter bromsa
utvecklingen av diabetes?
Enligt en klinisk studie från University of Chicago kan kinesiska örtmediciner bromsa utvecklingen av typ 2-diabetes vid diagnosen pre-diabetes, dvs. när patienten utvecklat höga blodsockervärden men diabetessjukdomen ännu inte hunnit bryta ut.
Läs mer...
Britter är äldre än sin ålder
Den genomsnittlige arbetaren i Storbritannien har en kropp som fysiologiskt sett är fyra år äldre än den faktiska åldern. Anledningen är dålig kost, brist på motion och stress, enligt en studie på uppdrag av hälsoföretaget PruHealth with Vitality.
Läs mer...
laskIMG 9988
Dietläsk ökar alkoholhalten
i utandningsluft
Dietläsk gör att alkoholhalten i utandningsluften ökar vid konsumtion av alkohol, jämfört med vanlig läsk. Det har amerikanska forskare upptäckt i en ny studie. Resultaten har nyligen publicerats i tidskriften Alcoholism: Clinical & Experimental Research.
Läs mer...
Grönt te misstänks göra blodtrycksmediciner mindre effektiva
Forskare i Japan och Europa har i en mindre studie upptäckt att grönt te verkar göra blodtrycksmediciner mindre verksamma. Studien publicerades nyligen i den välrenommerade tidskriften Clinical Pharmacology & Terapeutics.
Läs mer...
Bättre fett i ekomjölk
Samma indikation har man fått från mindre studier i ämnet, men nu har även en större amerikansk studie visat att ekologisk mjölk innehåller mer hälsosamma fettsyror än konventionell mjölk.
Läs mer...
Skräckscenario nu verklighet: industriell kloning av djur i Kina
Trots farhågor om djurvälfärd och livsmedelssäkerhet har Kina satt igång och klona djur i industriell skala. I en gammal skofabrik producerar Beijing Genomics Institute 500 klonade grisar om året. Det rapporterar BBC News.
Läs mer...
Forskning: Fett ger ungdomar
bukfetma även om de sportar
Skräpmat gör barn överviktiga även om de är aktiva inom någon sport, enligt ny forskning. En studie bland tonåringar, publicerad i Clinical Nutrition, visar att de som åt mest fett hade mer bukfetma, oavsett vilken fysisk aktivitet de kompenserade med.
Läs mer...
Forskning: myt om kaffets vätskedrivande effekt motbevisas
Det brukar sägas att kaffe alltid gör att man blir uttorkad genom sin vätskedrivande effekt. Men en ny studie gjord av brittiska forskare säger att så inte är fallet vid måttlig kaffekonsumtion.
Läs mer...
Livsmedelsimporten - vi exporterar miljöförstöring utan att betala för den
Nästan 90 procent av det vatten vi använder går till produktion av livsmedel. Forskaren Tony Allan vid King´s College i London anser att vattenförbrukningen måste redovisas av livsmedelsföretagen så att den sanna kostnaden blir känd och att rovdriften stoppas. Det rapporterar tidningen The Independent.
Läs mer...