Coca-Cola och Pepsi ändrar recept för att undkomma cancervarning
Läskjättarna Coca-Cola och Pepsi vill undvika att deras koladrycker tvingas bära en cancervarning i USA. Läsken innehåller färgämnet 4-MEI i för höga halter. Därför ändrar bolagen nu sina recept på den marknaden. Det är ännu oklart om svenska produkter kommer att påverkas.

svensktkottmarkeMartin & Servera inför helsvensk märkning
Tidigare har FoodMonitor rapporterat om restauranggrossisten Martin & Serveras initiativ att underlätta för upphandling av svensk mat. Nu introducerar bolaget ”Svenskt kött”-märket på produkter med 100% svenskt kött.

tomasnorberggroddodlareFörst med
klimatmärkta groddar
Nylands gröna linje i Timmele utanför Ulricehamn, är först med klimatmärkta groddar och klarar nu KRAVs och Svensk Sigills klimatregler. Om några veckor gäller detta även företagets odling av ärt – och solrosskott. ”Jättekul att vara först, säger Tomas Norberg (foto) på Nylands gröna linje, i samband med ett pressmeddelande.

abbainlagdsillAll sill MSC-märkt
Abba Seafood hade som mål att samtliga produkter inom sillsortimentet skulle vara MSC-märkta före utgången av 2011. Bolaget meddelar nu att målet nåddes, vilket glädjer såväl Abba som MSC.
– Det känns förstås jätteroligt och väldigt tillfredsställande att kunna meddela att vi nu kan stoltsera med ett 100% MSC-märkt sillsortiment, säger Eva Berglie, Kommunikationschef på Abba Seafood. 

carnaroliochsvartrisNya, ekologiska riser
Saltå Kvarn har uppmärksammat att det finns ett växande intresse för extra kvalitet och variation på riser i matlagningen. Därför lanserar bolaget nu två ekologiska gourmet-riser från norra Italien. Ett naturligt svart ris och ett nytt risottoris som ska ha extra bra risottoegenskaper.

ann freudenthal kopieraArla genomför
grön prisväxling
Arla satsar på att fördubbla ekoförsäljningen fram till år 2015. Idag finns ett överskott av ekomjölk hos  Arla samtidigt som försäljningen i detaljhandeln har minskat. ”Ska eko kunna växa till något mer än en nisch måste produkterna bli tillgängliga för fler”, säger Ann Freudenthal (foto), som är ansvarig för Arlas ekologiska sortiment.

biocloudyappleProduktnytt:
Ekologisk äppeljuice
Pago har sedan 1888 fyllt sina gröna flaskor med enbart ren frukt utan att tillsätta socker eller konserveringsmedel. Nu meddelar Herrljunga Cider att en ekologisk äppeljuice lanseras med Pago-märket under februari.

Nybakat ekologiskt i butik
Nu flyttar Saltå Kvarns ekologiska, nybakade sortiment in i ett antal livsmedelsbutiker. Enligt bolaget blir det egna profilerade brödskåp med dagsfärska hantverksmässigt bakade bröd, mer konsumentinformation och mindre anonymt än vanlig bake-off.

Fler kan ställa om
till ekologisk produktion
Enligt en marknadsrapport från LRF och Ekoweb fortsätter försäljningen av ekologiska livsmedel att öka. Fler svenska bönder kommer alltså att ges möjligheten att ställa om sin produktion. Flest utvecklingsmöjligheter finns på spannmålssidan, enligt LRF.

vykortframsidamedramKRAV rekryterar odlare med vykort
Enligt KRAV behövs det mer KRAV-certifierad spannmål, åkerböna, oljeväxter och vallfrö. Därför arbetar organisationen aktivt för att rekrytera fler odlare. Att skicka vykort till Sveriges spannmålsodlare är ett nytt sätt. KRAV-bonden Emil Olsson, Slätte gård i Västergötland, pryder vykortet.

Netto´s prissättning får kritik
Butikskedjan Netto sätter ett pris på skyltarna i sina butiker. Men när man kommer fram till kassan gäller ibland ett annat pris. Det påstår en konsument som anmält bolaget till Konsumentverket.

Trögt för ekomaten
– Handeln har ett stort ansvar men även kunderna. De måste vara beredda att betala för Krav-griskött året runt och inte bara till jul. Detta säger Axfoods miljöchef Åsa Domeij till Dagens Nyheter, angående det faktum att det går trögt med försäljningen av ekologiska livsmedel i Sverige.

griljeradjulpressMånga vill ha ekoskinka
En konsumentundersökning från YouGov på uppdrag av föreningen Jord på Trynet visar att fyra av tio tycker att det är viktigt att skinkan är ekologisk men bara 5 procent avstår helt från att köpa skinka om det inte finns ekologisk att tillgå.

Fyra ton nitritfri julskinka
I år finns det cirka 150 ton julskinkor från svenska KRAV-grisar att köpa i Axfoods och Coops butiker, men eftersom tillsatsen nitrit används så säljs de med EU-ekologisk märkning. Cirka fyra ton av KRAV-grisarnas julskinkor är nitritfria och kan därför säljas med KRAV-märket, meddelar organisationen.

Danmark satsar stort på ekologiskt
Danmarks nya livsmedelsminister Mette Gjerskov avsätter cirka 200 miljoner kronor till satsningar i den ekologiska sektorn. Den nya regeringen satsar på att Danmark ska bli en global föregångare för ekologiska livsmedel i offentlig sektor och driva ekologiskt framåt genom innovation, export och investeringar i ekologisk livsmedelsproduktion.

Rekordmånga ekogrisar
Enligt ett pressmeddelande från KRAV och dess förening för grisuppfödare, Jord På Trynet, ökade antalet grisar som fick gå ute på grönbete med 20 procent under 2011.
– Det är jätteroligt att alltfler vill ha kött från ekologiska utegrisar som får beta gräs och bada gyttjebad, säger Dirk van der Krogt, på Ekologiska Lantbrukarna.

Coop vann fikatävlingen
Med nästan 75 000 deltagare tog Coop, för andra året i rad, hem titeln som största fikaarrangör i Fairtrade Challenge 2011. I kategorin bästa enskilda butik vann, Maxi Ica Stormarknad Bergvik i Karlstad, även dem för andra året i rad. Detta enligt ett pressmeddelande från Fairtrade Sverige.

tatillbakasmakenSmak i fokus för KRAV
– För att nå nya målgrupper och förenkla vår kommunikation har vi under den senaste tiden valt att mer aktivt koppla KRAV-märket till smak och kvalité, säger Katarina Wolf, Marknadschef KRAV, angående att organisationen fortsätter med kampanjen ”Ta tillbaka smaken!” under hösten.

8_anna_maria_corazza_bildt_peter_knutson_41424297Ny krönika:
”Rätt information - inte mer information”
Anna Maria Corazza Bildt: ”Hur många gånger när du handlat mat har du undrat om det är riktig mjölk eller grädde i glassen du köper, eller om det är riktig ost på pizzan? Det är inte alltid lätt att som konsument förstå hur våra livsmedel produceras, vilka tillsatser som tillförs och hur de påverkar vår hälsa.”

a2xhonung
Ny, skonsam ekohonung
Saltå Kvarn meddelar att man nu lanserar en ekologisk honung som är framtagen på ett extra skonsamt sätt. Ingen upphettning av honungen sker, för att bevara så mycket som möjligt av enzymer, mjölksyrebakterier, näringsämnen och andra nyttigheter i den råa honungen. Det vanliga inom honungsproduktion är annars att man värmer upp honungen i flera omgångar, meddelar företaget.

baconscanimg_5008Scans bacon klarar inte svenskmärkning
Köttbolaget Scan får inte använda den nya märkningen Svenskt kött på sitt bacon. Anledningen är att baconet, som kommer från svenska grisbönder och styckas på slakteriet i Kristianstad, förpackas i bolagets anläggning i polska Swinoujscie. Scan överväger nu att använda en annan märkning eller att försöka påverka så att reglerna ändras. Det rapporterar ATL.

a3541”Det är enkelt
att göra skillnad”
Enligt FN arbetar idag 215 miljoner barn, varav 60 procent återfinns inom jordbrukssektorn. Detta är oacceptabelt och ett brott mot FN:s barnkonvention. Företag, konsumenter och beslutsfattare måste gemensamt sluta upp bakom arbetet för barns rättigheter, menar Fairtrade."Att barn arbetar istället för att leka och gå i skolan är ett av världssamfundets största misslyckanden”, kommenterar Emma Rung (foto), tf generalsekreterare på Fairtrade Sverige, i samband med ett pressmeddelande.

anna-ute_new_largeNu finns MSC-certfierad östersjötorsk i frysdisken
 – Valet av fisk gör skillnad. En tydlig märkning är ett villkor för konsumenterna ska kunna välja hållbar fisk. Vi vill vara världsledande på hållbar mat och vårt mål är att hela sortimentet av vildfångad fisk ska vara MSC -certifierat senast 2012, säger Anna Broekman (foto), kommunikationschef på Findus, som knappt ett decennium efter att forskarna larmade om det allvarliga läget för torsken nu lanserar den första MSC-märkta Östersjötorsken i frysdisken.

balsamicocrema2Nytt, krämigt, ekologiskt
Saltå Kvarn meddelar att man nu lanserar en röd och en vit ekologisk balsamicocreme från Modena i Italien. Båda med ett egenutvecklat helt naturligt förtjockningsmedel.

Basic istället för Euro Shopper
Ica fasar ut varumärket Euro Shopper  från de svenska butikerna och bildar istället ett nytt varumärke för lågprisvaror - Ica Basic. Detta rapporterar Dagens Handel.

froosh
Better than botox?
Smoothieföretaget Froosh meddelar att man under september kommer att lansera nya etiketter med helt nya budskap som en del av ett nytt kommunikationskoncept. Snart kommer konsumenterna att mötas av djärva budskap som ”better than botox” och ”new improved you”.

akravBåde KRAV – och ursprungsmärkt
För att det ska bli lättare att välja lokalt producerad KRAV-certifierad mat i butiken kan KRAV-anslutna företag välja att komplettera med en ursprungsmärkning. Nu börjar de första produkterna dyka upp i butik. Orust-Grönt är en av de allra första med märkningen, enligt KRAV.

Ekomjölk slår rekord
Under årets första fem månader ökade andelen ekologisk mjölk från 9,1 procent för helåret 2010 till 11,5 procent. Detta rapporterar Ekoweb.

Hårdare krav på KRAV-bönderna
Certifieringsorganisationen KRAV ska skruva upp antalet oanmälda kontroller bland sina anslutna Svenska bönder. Det har KRAVs styrelse beslutat.

ekologisk_dinkelgrot_med_rispuffar_och_hallon_webb_new_largeMer ekologisk barnmat
Den ökande ekologiska trenden gäller i högsta grad även för barnmat. Enligt Semper säger sju av tio småbarnsföräldrar att de vill köpa mer ekologisk barnmat. Därför satsar Semper nu på att bredda sitt ekologiska sortiment och lanserar serien Eco.

t20