aktalask
Läsk utan tillsatser
Föreningen Äkta vara är ständigt på jakt efter produkter som tillverkas utan onödiga tillsatser. Nu meddelar föreningen att man på Gotland hittat två unga grabbar som börjat tillverka salmbärslemonad, en lätt kolsyrad dryck som är helt fri från konserveringsmedel, färgämnen och e-nummer och som nu har blivit Ä-märkt.
Läs mer...
HemkopTorsplan
Grönt ljus i hela fiskdisken
Som en del av sitt hållbarhetsarbete har Axfood beslutat om målsättningen att år 2020 enbart sälja fisk och skaldjur som får grönt ljus på WWF:s lista. Därför har de båda kedjorna Hemköp och Willys sedan 2008 avstått från att sälja rödlistad fisk och skaldjur. ”Det som avgör när vi klarar detta är tillgången på ASC-märkt lax”, kommenterar Åsa Domeij, miljöchef på Axfood.
Läs mer...
ICA satsar på ursprung
Som ett resultat av att ICA i mars gav marknadsundersökningsföretaget TNS Sifo uppdraget att kartlägga svenskarnas åsikter om innehålls- och ursprungsmärkning har kedjan nu beslutat bredda ursprungsmärkningen av sina egna varor.
Läs mer...
USA: Sockerläsk kan få varningstext
Fetma- och diabetesepidemin fortsätter att skörda många offer i USA. Nu vill lagstiftare i delstaten Kalifornien göra något åt saken. I torsdags klubbade man igenom ett nytt lagförslag om varningstext på sockerläsk.
Läs mer...
Polaricas stämpel ska garantera schyssta villkor
Varje år är det nya skandaler kring de eländiga arbetsvillkor thailändska och andra bärplockare utsätts för. Nu har bärbolaget Polarica i Haparanda tröttnat på att jämföras med oseriösa aktörer på marknaden. Därför inför man en schysst-stämpel på sina förpackningar som ska garantera bra villkor för plockarna.
Läs mer...
rakaRäka får rött ljus
Nordhavsräkan har fått rött ljus i WWFs nya konsumentguide för fisk och skaldjur. Samma gäller stenbitsrom och tonggol-tonfisk. Bläckfisk är en ny art i årets fiskguide som får gult ljus medan pilgrimsmusslan blir grön om den är handplockad, enligt WWF.
Läs mer...
KRAVskinka
Rekordmånga KRAV-skinkor
Totalt finns det i år 250 ton julskinka från svenska KRAV-märkta grisar. Av dessa säljs cirka 6 ton som KRAV-märkt julskinka, vilket är rekord.
Läs mer...
magdalenaÅrets rättvisaste fika
”Varje fikadeltagare är en röst för att Fairtrade är viktigt”. Det konstaterar Fairtrade Sveriges generalsekreterare Magdalena Streijffert (bilden), i samband med Sveriges största Fairtrade-fika anordnas på torsdag. Foto: Fairtrade Sverige
Läs mer...
AK6
Kvinnor väljer oftare ekologiskt
ICA har genomfört en kundundersökning som indikerar att 72 procent av oss svenskar ibland, ofta eller alltid väljer ekologiska matvaror framför andra alternativ. Bland kvinnor ligger siffran på 74 procent medan mer beskedliga 67 procent svarade samma sak bland männen. Foto: Mats Holmström
Läs mer...
Scan ändrar marknadsföring av kött
Som FoodMonitor berättat om tidigare så påstod köttbolaget Scan på sin sajt att deras köttrulle innehåller 109 procent kött. Nu ändrar bolaget sin marknadsföring.
Läs mer...
Scan:
köttrulle innehåller 109 procent kött
Plus Köttbolaget Scan hävdar ofta att deras produkter har en hög kötthalt. Men nu har man gått för långt. På Scans hemsida har en konsument upptäckt att Scans ”Nötrulle källarrökt” påstås innehålla 109 procent kött. När han påpekar det orimliga i detta till bolaget så får han ett ovanligt svar.
Läs mer...
KRAVbio
Nu finns KRAV-märkta biografer
Biograferna som tillhör kedjan Folkets Hus och Parker blir först med att KRAV-märka sina caféer och kiosker. Det handlar om Bio Rio i Stockholm, Bio Roy i Göteborg, Spegeln i Malmö och Röda Kvarn i Helsingborg.
Läs mer...
magdalenaHon tar över den rättvisa stafettpinnen
”Jag tror att svenska konsumenter kan fördubbla sin konsumtion av Fairtrade-märkta produkter”. Det konstaterar tidigare riksdagsledamoten Magdalena Streijffert, som nu efterträder Helena Markstedt på posten som generalsekreterare för Fairtrade Sverige.
Läs mer...
LaserFood
Tatuerad frukt?
Företaget Laser Food i Valencia, Spanien, erbjuder den europeiska marknaden en ny typ av märkning för frukter. Nu kan man få dessa ”tatuerade” istället för att använda klisteretiketter. En av de största vinsterna med detta sägs vara säkrare spårbarhet. (Foto: Laser Food)
Läs mer...
Ekologisk dipp på Systembolaget
Försäljningen av ekologiska drycker på Systembolaget har minskat med 16 procent under årets första kvartal. Det rapporterar Ecoweb.
Läs mer...
Hållbart i City Gross fiskdisk
Fisken tilapia är efter karp världens näst mest populära odlade fisk, enligt ASC. Arten har sålts i Sverige i över tio års tid men City Gross meddelar att man nu blir först med att erbjuda ASC-certifierad tilapia i sina manuella diskar.
Läs mer...
MinnaHellmanNya appar ger tydligare produktinfo
Information om produkterna blir allt viktigare för konsumenten. Samtidigt har producenterna begränsad yta att förmedla informationen på vilket resulterar i svårtydda bokstavskombinationer, förkortningar och symboler. Därför har Konsumentföreningen Stockholm nu tagit fram två appar för att underlätta, en om tillsatser och en om symboler. ”Vi har inriktat oss på vad konsumenten vill veta, det är skillnaden jämfört med andra, liknande appar”, kommenterar Minna Hellman (foto), projektledare KfS.  
Läs mer...
fairtradeFairtrade slog rekord
Förra året ökade försäljningen av Fairtrade-märkta varor med 28 procent. ” Företagen har vaknat och börjat möta konsumenternas efterfrågan”, säger Morgan Zerne, vd för organisationen i Sverige.

Läs mer...
VeggiVeganska produkter
får egen märkning
Idag lanserade Djurens Rätt Sveriges första egna veganska märkning: ”100 % VEGANSKT, Godkänd av Djurens Rätt” tillsammans med Veggi, som blir första företaget att införa märkningen på sina sojaproteinprodukter.
Läs mer...
appLRFAppen som
leder till bonden
6 av 10 svenskar tycker att produktens ursprung är bland de viktigaste faktorerna när de väljer mat. Detta i kombination med den senaste tidens turbulens inom köttindustrin gör att allmänintresset borde vara stort för att LRF den 23 april lanserar en app som ska göra det enklare för konsumenten att redan i butiken ta reda på om en vara innehåller svensk råvara eller inte.
Läs mer...