tomasnorberggroddodlareFörst med
klimatmärkta groddar
Nylands gröna linje i Timmele utanför Ulricehamn, är först med klimatmärkta groddar och klarar nu KRAVs och Svensk Sigills klimatregler. Om några veckor gäller detta även företagets odling av ärt – och solrosskott. ”Jättekul att vara först, säger Tomas Norberg (foto) på Nylands gröna linje, i samband med ett pressmeddelande.
Läs mer...
abbainlagdsillAll sill MSC-märkt
Abba Seafood hade som mål att samtliga produkter inom sillsortimentet skulle vara MSC-märkta före utgången av 2011. Bolaget meddelar nu att målet nåddes, vilket glädjer såväl Abba som MSC.
– Det känns förstås jätteroligt och väldigt tillfredsställande att kunna meddela att vi nu kan stoltsera med ett 100% MSC-märkt sillsortiment, säger Eva Berglie, Kommunikationschef på Abba Seafood. 
Läs mer...
carnaroliochsvartrisNya, ekologiska riser
Saltå Kvarn har uppmärksammat att det finns ett växande intresse för extra kvalitet och variation på riser i matlagningen. Därför lanserar bolaget nu två ekologiska gourmet-riser från norra Italien. Ett naturligt svart ris och ett nytt risottoris som ska ha extra bra risottoegenskaper.
Läs mer...
ann freudenthal kopieraArla genomför
grön prisväxling
Arla satsar på att fördubbla ekoförsäljningen fram till år 2015. Idag finns ett överskott av ekomjölk hos  Arla samtidigt som försäljningen i detaljhandeln har minskat. ”Ska eko kunna växa till något mer än en nisch måste produkterna bli tillgängliga för fler”, säger Ann Freudenthal (foto), som är ansvarig för Arlas ekologiska sortiment.
Läs mer...
biocloudyappleProduktnytt:
Ekologisk äppeljuice
Pago har sedan 1888 fyllt sina gröna flaskor med enbart ren frukt utan att tillsätta socker eller konserveringsmedel. Nu meddelar Herrljunga Cider att en ekologisk äppeljuice lanseras med Pago-märket under februari.
Läs mer...
Nybakat ekologiskt i butik
Nu flyttar Saltå Kvarns ekologiska, nybakade sortiment in i ett antal livsmedelsbutiker. Enligt bolaget blir det egna profilerade brödskåp med dagsfärska hantverksmässigt bakade bröd, mer konsumentinformation och mindre anonymt än vanlig bake-off.
Läs mer...
Fler kan ställa om
till ekologisk produktion
Enligt en marknadsrapport från LRF och Ekoweb fortsätter försäljningen av ekologiska livsmedel att öka. Fler svenska bönder kommer alltså att ges möjligheten att ställa om sin produktion. Flest utvecklingsmöjligheter finns på spannmålssidan, enligt LRF.
Läs mer...
vykortframsidamedramKRAV rekryterar odlare med vykort
Enligt KRAV behövs det mer KRAV-certifierad spannmål, åkerböna, oljeväxter och vallfrö. Därför arbetar organisationen aktivt för att rekrytera fler odlare. Att skicka vykort till Sveriges spannmålsodlare är ett nytt sätt. KRAV-bonden Emil Olsson, Slätte gård i Västergötland, pryder vykortet.
Läs mer...
Netto´s prissättning får kritik
Butikskedjan Netto sätter ett pris på skyltarna i sina butiker. Men när man kommer fram till kassan gäller ibland ett annat pris. Det påstår en konsument som anmält bolaget till Konsumentverket.
Läs mer...
Trögt för ekomaten
– Handeln har ett stort ansvar men även kunderna. De måste vara beredda att betala för Krav-griskött året runt och inte bara till jul. Detta säger Axfoods miljöchef Åsa Domeij till Dagens Nyheter, angående det faktum att det går trögt med försäljningen av ekologiska livsmedel i Sverige.
Läs mer...
griljeradjulpressMånga vill ha ekoskinka
En konsumentundersökning från YouGov på uppdrag av föreningen Jord på Trynet visar att fyra av tio tycker att det är viktigt att skinkan är ekologisk men bara 5 procent avstår helt från att köpa skinka om det inte finns ekologisk att tillgå.
Läs mer...
Fyra ton nitritfri julskinka
I år finns det cirka 150 ton julskinkor från svenska KRAV-grisar att köpa i Axfoods och Coops butiker, men eftersom tillsatsen nitrit används så säljs de med EU-ekologisk märkning. Cirka fyra ton av KRAV-grisarnas julskinkor är nitritfria och kan därför säljas med KRAV-märket, meddelar organisationen.
Läs mer...
Danmark satsar stort på ekologiskt
Danmarks nya livsmedelsminister Mette Gjerskov avsätter cirka 200 miljoner kronor till satsningar i den ekologiska sektorn. Den nya regeringen satsar på att Danmark ska bli en global föregångare för ekologiska livsmedel i offentlig sektor och driva ekologiskt framåt genom innovation, export och investeringar i ekologisk livsmedelsproduktion.
Läs mer...
Rekordmånga ekogrisar
Enligt ett pressmeddelande från KRAV och dess förening för grisuppfödare, Jord På Trynet, ökade antalet grisar som fick gå ute på grönbete med 20 procent under 2011.
– Det är jätteroligt att alltfler vill ha kött från ekologiska utegrisar som får beta gräs och bada gyttjebad, säger Dirk van der Krogt, på Ekologiska Lantbrukarna.
Läs mer...
Coop vann fikatävlingen
Med nästan 75 000 deltagare tog Coop, för andra året i rad, hem titeln som största fikaarrangör i Fairtrade Challenge 2011. I kategorin bästa enskilda butik vann, Maxi Ica Stormarknad Bergvik i Karlstad, även dem för andra året i rad. Detta enligt ett pressmeddelande från Fairtrade Sverige.
Läs mer...
tatillbakasmakenSmak i fokus för KRAV
– För att nå nya målgrupper och förenkla vår kommunikation har vi under den senaste tiden valt att mer aktivt koppla KRAV-märket till smak och kvalité, säger Katarina Wolf, Marknadschef KRAV, angående att organisationen fortsätter med kampanjen ”Ta tillbaka smaken!” under hösten.
Läs mer...
8_anna_maria_corazza_bildt_peter_knutson_41424297Ny krönika:
”Rätt information - inte mer information”
Anna Maria Corazza Bildt: ”Hur många gånger när du handlat mat har du undrat om det är riktig mjölk eller grädde i glassen du köper, eller om det är riktig ost på pizzan? Det är inte alltid lätt att som konsument förstå hur våra livsmedel produceras, vilka tillsatser som tillförs och hur de påverkar vår hälsa.”
Läs mer...
a2xhonung
Ny, skonsam ekohonung
Saltå Kvarn meddelar att man nu lanserar en ekologisk honung som är framtagen på ett extra skonsamt sätt. Ingen upphettning av honungen sker, för att bevara så mycket som möjligt av enzymer, mjölksyrebakterier, näringsämnen och andra nyttigheter i den råa honungen. Det vanliga inom honungsproduktion är annars att man värmer upp honungen i flera omgångar, meddelar företaget.
Läs mer...
baconscanimg_5008Scans bacon klarar inte svenskmärkning
Köttbolaget Scan får inte använda den nya märkningen Svenskt kött på sitt bacon. Anledningen är att baconet, som kommer från svenska grisbönder och styckas på slakteriet i Kristianstad, förpackas i bolagets anläggning i polska Swinoujscie. Scan överväger nu att använda en annan märkning eller att försöka påverka så att reglerna ändras. Det rapporterar ATL.
Läs mer...
a3541”Det är enkelt
att göra skillnad”
Enligt FN arbetar idag 215 miljoner barn, varav 60 procent återfinns inom jordbrukssektorn. Detta är oacceptabelt och ett brott mot FN:s barnkonvention. Företag, konsumenter och beslutsfattare måste gemensamt sluta upp bakom arbetet för barns rättigheter, menar Fairtrade."Att barn arbetar istället för att leka och gå i skolan är ett av världssamfundets största misslyckanden”, kommenterar Emma Rung (foto), tf generalsekreterare på Fairtrade Sverige, i samband med ett pressmeddelande.

Läs mer...