aaaaarla_koket_smak_vispgr_Smaksatt vispgrädde
Lagom till jul lanserar Arla en helt ny produktkategori: smaksatt vispgrädde. Enligt en undersökning som Arla genomfört uppger två av tre svenskar att de gör dessert minst en gång i veckan. Samtidigt efterfrågar man produkter som gör det enklare att lyckas i köket. 

 

 

FAO:Virus hotar
50 miljoner får och getter
En dödlig virussjukdom, som bröt ut i Tanzania tidigare i år, riskerar att spridas till södra Afrika. Sjukdomen utgör ett dödligt hot mot över 50 miljoner får och getter i 15 länder, varnar FAO.

USA ökar köttexport till EU
Under årets första åtta månader har USA ökat sin export av nötkött till EU-länder med dryga 80 procent.

Svensk kyckling ökar
Enligt Svensk Fågel konsumeras det allt mer svensk kyckling och svenska kycklingbönder ser positivt på framtiden. ”Konsumenterna gillar vår kyckling och det känns stimulerande att vårt arbete ute på kycklinggårdarna och i företagen uppskattas, säger Per Lindahl, kycklinguppfödare och ordförande för Svensk Fågel. Han hoppas också att den svenska kycklingen kan bidra till att regeringens vision med ”Matlandet Sverige” infrias, där ökad tillväxt och fler jobb skapas.

starbucks
Starbucks sätter segel
Starbucks är på gång att öppna sitt första fik på ett kryssningsskepp. Äran får Royal Carribean´s senaste fartyg Allure of the Seas som med sin kapacitet på 5 400 passagerare är världens största lyxkryssare (foto: Starbucks).

Lantmännen investerar i Danmark
Lantmännen investerar 60 miljoner danska kronor i fjäderfäföretaget Danpos anläggning i Vejle på Jylland, skriver Lantbrukets Affärstidning.

maya_largeMaya lär barn laga mat
Santa Maria meddelar att man i dagarna lanserat plattformsspelet ”Maya” och ”Tex Mex äventyret” på hemsidan. Målet är att på ett roligt och inspirerande sätt visa barn och ungdomar hur lätt det är att snabbt laga mexikansk mat.

 

 

Maten blir dyrare
Kraftigt stigande råvarupriser pressar ned den snabba vinstökningen bland livsmedelsföretagen som noterades under årets första kvartal. Detta enligt Livsmedelsföretagens (LI) senaste konjunkturbarometer.

Bärföretag i konkurs
Lomsjö bär har försatts i konkurs av Lycksele tingsrätt, rapporterar Sveriges Radio Västerbotten. Företaget var tidigare ifrågasatt efter att ha hållit inne med löner till de thailändare som anlitats som bärplockare.

konsumvarmlankttbullarSveriges bästa köttbullar tillverkas i Värmland
I Chark-SM som avgjordes i veckan tog matbolaget Konsum Värmlands egna varumärke ”Svenska Favoriter” hem titeln som Svenska mästare i klassen köttbullar. Vd Steve Fredriksson är glad för utmärkelsen. ”Sedan tidigare är våra köttbullar kända och uppskattade över hela landet. Framgångarna vid årets Chark-SM kommer förhoppningsvis ge oss möjlighet att leverera till ännu fler utanför Värmlands gränser”, säger han.

jagarfalu
Jägarfalu vann SM-guld
Chark-SM är svensk charkindustris stora kvalitetstävling. I klassen falukorv vann Scan med Deli Jägarfalukorv, en extra rökt falukorv, med svenskt nöt- och griskött och en hög kötthalt. Jägarfalun är mörkare och fastare än vanlig falukorv och det beror på längre tid i röken och en hög andel nötkött, meddelar Scan.

Arla vill rädda Milkos mejeri i Sundsvall
Milko har beslutat att lägga ner sitt mejeri i Sundsvall. Men konkurrenten Arla tycker att det är viktigt att mejeriet får fortsätta sin verksamhet. Man vill ta över så snart som möjligt.

Santa Maria får ny vd santamariapeterholm
Peter Holm (bilden, foto: Paulig) tar över rodret som vd hos smaksattningsbolaget Santa Maria som ingår i Paulig koncernen. Peter Holm har tidigare bland annat varit vd i juicebolaget Brämhults och kaffetillverkaren Löfbergs Lila.

kocklandslagetimg_0120
Kocklandslaget genrepade inför World Cup och visade upp Showmatsbordet på NK 
Svenska Kocklandslaget är i slutfasen av de noggranna förberedelserna inför Culinary World Cup i Luxemburg i november. Som ett sista genrep inför tävlingen visade laget upp sitt showmatsbord på NK i Stockholm igår för allmänheten. (foto: Znapshot/Per-Erik Berglund). 

Sänk temperaturen i kyldiskarna! 
Konsumentföreningen Stockholm vill att livsmedelsbutikerna sänker temperaturen i sina kyldiskar från +8 till +5 grader Celsius. Förändringen skulle ge en nästan fördubblad hållbarhet på exempelvis charkprodukter och kylda färdigrätter. 

t20