clickcandygroup
Sargat Click Candy på väg att vändas
Godisautomatbolaget Click Candy i Arvika har en uppfinning som kommer till rätta med lösgodissnusket i dagligvaruhandeln. Lanseringen av bolagets första maskin hos Ica Kvantum i Arvika i februari gick över all förväntan. Men sedan dess har bolaget sargats av stridigheter och domstolstvister. Nu ska Ragnar Törner, före detta vd inom Stora Enso-koncernen, skapa ordning och reda i bolaget.
 
”Jag ska gå in som styrelseordförande i bolaget genom en extra bolagsstämma. Jag har hittills jobbat som en fristående konsult för att hjälpa bolaget på olika sätt när jag fick reda på att de höll på att bli totalt överkörda”, säger han.
 
Click Candy´s patenterade godiautomat gör att man kan handla lösgodis utan att vara rädd för att andra kunder kladdar eller nyser över det. Med ett knapptryck får man sitt godis levererat rakt ner i en specialdesignad förpackning.
 
Hittills är det bara Ica Kvantum i Arvika som har bolagets maskin installerad. Det har enligt uppgift även funnits många andra intressenter, både i Sverige och utomlands. Men problem inom bolaget har hindrat en expansion.
 
Click Candy har tidigare anlitat ett verkstadsbolag i Småland för att ta fram en fungerande prototyp. En person från smålandsbolaget ägde även 40 procent av aktierna i Click Candy. Men han blev av med dessa sedan bolagsordningen inte följts på rätt sätt. Han bröt enligt uppgift mot en klausul som reglerar hur aktier i bolaget får säljas.  
   
Smålandsbolaget har nyligen stämt Click Candy inför Värmlands Tingsrätt och kräver ersättning för obetalda fakturor på totalt 776 891 kronor.
 
Click Candy å andra sidan säger kraven är ormliga och att man har motkrav som är i samma storleksordning.
 
”Med stämningen kommer de ingen vart för de har ingen grund för sina påståenden”, säger Ragnar Törner.
 
Men samtidigt som Click Candy drabbas av stämningen så tycks läget ljusna rejält för bolagets affärsidé. Enligt Ragnar Törner har man fått ett stort svenskt livsmedelsföretag på kroken. Även det patent som skyddar bolagets uppfinning har nyligen godkänts av Patent- och registreringsverket.
 
”Vi har snart kommit i hamn. Vi har ett kommersiellt avtal på gång med ett företag som får ensamrätten i Sverige, och vi har fått patentet godkänt.”
 
”Affärsidén är att den som får ensamrätten i ett land köper automaterna för egen räkning. Click Candy får en fast och en rörlig royalty som ersättning.”
 
Var tror du bolaget är om tre år?
”Då har vi etablerat oss i Norge. Vi har förmodligen även etablerat oss i Danmark och Finland. Kanske även England och Tyskland”, säger Ragnar Törner.
 
FoodMonitor har varit i kontakt med det småländska bolaget som stämt Click Candy. Men de har inte velat svara på några frågor.
 
HÅKAN FRISELL 
 
Foto: Click Candy. 
 

t20