Sydgrönt stoppar fänkål
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Livsmedelsverket hittat det otillåtna bekämpningsmedlet Linuron i fänkål i ICA´s distributionscentral i Kallhäll. Nu meddelar grossisten Sydgrönt att bolaget stoppar alla leveranser.
 
”Vi levererar inte ut någon fänkål från vårt lager. Det är helt stoppat”, säger Ted Stenshed, vd i Sydgrönt.
 
Det var Sydgrönt som levererade den aktuella fänkålen till ICA. Nu stoppas i ett slag en stor del av försäljningen av den Svenska fänkålen.
 
”Vi sitter med en stor del av den Svenska produktionen av fänkål, och det är mycket pengar på spel. Men vi vill inte ta någon risk.”
 
Stoppet drabbar bland andra ICA och Axfood. Båda butikskedjorna förlitar sig nu på import av fänkål från huvudsakligen Holland, där Linuron är tillåtet.
 
”Vi täcker upp behovet av fänkål genom att importera det från Holland nu i samband med att fänkålen från Sydgrönt är återkallad och stoppad för försäljning”, säger Sara Hjelm, pressekreterare, ICA AB.
   
”Är ett bekämpningsmedel förbjudet så får man inte använda det. Det är klart att vi måste reagera när vi ändå hittar det i någonting som är odlat i Sverige”, säger Ingmar Kroon, informationschef, Axfood.
 
/FoodMonitor

t20