Trots larm – Life och andra kosttillskottbolag säljer osäkra preparat med vitamin B6
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har EU:s livsmedelsmyndighet EFSA nyligen larmat om skyhöga och osäkra halter av vitamin B6 i kostillskott. Flera företag har stoppat försäljningen. Däribland Gymgrossisten. Men hälsokostkedjan Life och flera andra nätbutiker som MM Sports AB och Svenskt Kosttillskott AB fortsätter.
– Den här typen av produkter bör inte säljas, säger Ulla Beckman Sundh, toxicolog på Livsmedelsverket.
– Det är helt onödigt och det kan ge skador. Brist på B6 är extremt ovanligt också eftersom det finns i princip allt det vi äter.
Det preparat som larmet gällde heter Animal Pak och är en storsäljare för många kosttillskottbolag. På förpackningen står att en portion innehåller 180 milligram vitamin B6 per kilo. Det motsvarar 9 000 procent av det rekommenderade dagliga intaget.
Enligt EFSA bör en säkerhetsgräns på 25.5 milligram vitamin B6 per dag inte överskridas.
Hur farligt är det att äta höga halter av vitamin B6?
– Det är lite svårt att säga för det finns inte så mycket data på det. Om man får negativa effekter så beror det både på dosen och hur länge man äter det.
Vad kan det vara för negativa effekter?
– Neuropatier alltså känselstörningar i fingrar och tår, domningar, och stickningar.
Finns det någon fördel för de som tränar att äta mycket vitamin B6?
– Inte vad som är känt. Jag kan inte se någon anledning, säger Ulla Beckman Sundh.
Enligt vad FoodMonitor erfar så säljer fortfarande ett antal återförsäljare på nätet Animal Pak, däribland MM Sports AB i Västra Frölunda och Svenskt Kosttillskott AB i Järfälla.
Även Life erbjuder för närvarande ett preparat som innehåller 100 milligram vitamin B6 per kilo, alltså betydligt över den gräns som EFSA anser säker.
/FoodMonitor
Läs mer:
Larm om vitamin B6 i kosttillskottet Animal Pak

t20