Carlsberg21
Carlsberg testlanserar Fibre Bottle
Dryckesbolaget Carlsberg meddelar att man under sommaren planerar att testlansera sin första biobaserade och helt återvinningsbara ölflaska kallad ”Fibre Bottle” i Sverige. Den inre barriären i flaskan är gjord av PEF-polymer som enligt uppgift tillverkats av naturliga råvaror från växtriket. Foto: Carlsberg.

Axfood tar grepp om förpackningskomponenter
Livsmedelskoncernen Axfood meddelar att man byggt en databas som omfattar cirka 18 000 olika förpackningsmaterial. Med detta vill Axfood få grepp om vad livsmedelsförpackningar innehåller och underlätta och snabba på övergången till förpackningar av förnybart eller återvunnet material.

t22
Yipin uppdaterar förpackningsdesign
Varumärket Yipin från tofutillverkaren Nordic Green Food AB i Vallentuna meddelar att man uppdaterat sin förpackningsdesign. Med detta vill man lyfta ursprung och historia. Bilden: från vänster: Joceline Lu, Chengen Lu och Johanna Guo i familjen Lu, som tillsammans driver Yipin. Foto: Charlotte Friberg, Fröken Friberg AB.

t72
Fastsatt kork och papperssugrör från Tetra Pak ska minska nedskräpning
Förpackningsjätten Tetra Pak meddelar att man idag lanserar nya förpackningslösningar med korkar som är korkar fastsatta på förpackningar och papperssugrör. Bolaget vill på så sätt bidra till en minskad nedskräpning. Foto: Tetra Pak.

Dom: KEMI behöver inte avslöja namn på förpackningstillverkare i undersökning om farliga ämnen
KOMMENTAREN Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Kemikalieinspektionen, KEMI, upptäckt att vissa livsmedelsförpackningar innehåller farliga kemikalier. I vissa fall i så höga halter att KEMI nu utreder om brott begåtts. Men myndigheten vill inte avslöja vilka förpackningstillverkarna är. Detta trots att en av Sverige största barnmatstillverkare nyligen bett om uppgifter.

KEMI lägger locket på om förpackningstillverkare som använder farliga kemikalier
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Kemikalieinspektionen, KEMI, fått fram resultat som visar på att vissa livsmedelsförpackningar innehåller farliga kemikalier. FoodMonitor vill veta vilka företag som tillverkat dessa. Det nekar nu myndigheten till och lägger locket på.

k79
Många livsmedelsförpackningar innehåller farliga ämnen – KEMI utreder
Kemikalieinspektionen, KEMI, har låtit analysera halterna av 36 olika kemikalier i 62 livsmedelsförpackningar som finns på marknaden. Det handlar om bland annat förpackningar till hamburgare, pizzor, kakor, cerealier och välling som innehåller misstänkt cancerframkallande och hormonstörande ämnen. Resultaten får nu KEMI att undersöka om brott har begåtts. FoodMonitor publicerar idag resultaten i sin helhet. Bilden till vänster: Erik Gravenfors. Foto: Lieselotte van der Meijs, KEMI.

Plast av finsk tallolja i Orklas chipspåsar
Livsmedelskoncernen Orkla meddelar att man nu gradvis börjar lansera nya chipspåsar gjorda med finsk tallolja som är en restprodukt från skogsindustrin. Åtgärden minskar klimatavtrycket.

Arla21
Papper introduceras i Arlas förpackningar med Herrgård och Präst
Mjölkbolaget Arla meddelar att deras ekologiska produkter Herrgård och Präst får en ny förpackning. Överdelen av plast ersätts enligt uppgift av material med mer än 50 procent FSC-certifierat oblekt papper. Foto: Arla.

BDFisk20
BD Fisk börjar använda återvinningsbara förpackningar av sockerrör
MATEN OCH KLIMATET Fiskbolaget BD Fisk i Luleå meddelar att man har börjat använda återvinningsbara förpackningar av sockerrör. Detta sänker enligt bolaget kraftigt utsläppen av växthusgaser. Foto: BD Fisk. Används med tillstånd.

Stopp 2020 för engångsartiklar av plast på ICA
ICA Gruppen meddelar att man har antagit en ny plaststrategi som innebär att engångsartiklar av plast fasas ut inom hela koncernen. Utfasningen ska vara genomförd senast år 2020. Men det stannar inte där.

k22
Lantmännen och Coop Värmland fortsätter sälja läckande Kejsarvåfflor
KOMMENTAREN: Vid ett besök i dagarna i butikskedjan Coop Värmlands butik i köpcentret Mitt i City i Karlstad stötte FoodMonitor på en förpackning med Kejsarvåfflor-pulver som läckte. Personalen kunde bekräfta avvikelsen som omfattade flera förpackningar. Lantmännen, som tillverkar produkten, skulle kontakta butiken. Men produkten har inte stoppats. Det är svagt.

Risifrutti byter namn till Risitutti – på 2 miljoner förpackningar
Livsmedelsföretaget Orkla Foods meddelar att man under augusti och september byter namn på produkten Risifrutti till Risitutti. Detta för att hjälpa till att belysa att det är viktigt att upptäcka bröstcancer i tid.

100 procent förnybara ekoförpackningar
Arla meddelar att man nu byter ut plasten på in- och utsidan av ekoförpackningarna till plast tillverkad av förnybara råvaror. Det innebär att alla förpackningar av ekologisk mjölk, fil och grädde numera helt baseras på förnybara råvaror.

colaoriginalDesignklassiker fyller 100
Den klassiska originalflaskan till Coca-Cola fyller 100 år detta år. Det var alltså år 1915 som flaskan skapades och svensken Alexander Samuelsson hade ett avgörande finger med i spelet när flaskan kom till.

idol
Idolerna uppmanar till pantning
Igår lanserades idolfinalisternas musikvideo på Pantamera-temat, ett resultat av ett samarbete mellan TV4 och Returpack. ”Det här är ett nytt koncept som testas för första gången i Sverige”, berättar Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

tpn2100 procent
växtbaserad nyhet
Tetra Pak går idag ut med lanseringen av branschens första dryckeskartong som tillverkats helt och hållet av växtbaserade, förnybara förpackningsmaterial. Den nya förpackningen blir den första i sitt slag på marknaden, meddelar man.
 

bobBOB får ny design
Med ny logotyp och designmanér vill Orkla Foods nu föra varumärket BOB närmare sin kärna: frukt och bär. Varumärket skapades redan 1948 och anses vara ett av Sveriges starkaste inom livsmedel.

nm2Yoghurt med
mindre svinn
Norrmejerier meddelar att man nu byter alla yoghurtförpackningar till en ny förpackning med avtagbar topp. Syftet är att konsumenten ska få ut mer innehåll och därmed bidra till att minska matsvinnet.

plopp
Kärleksfullt designad Plopp
Plopp Original har fått en ny tillfällig design. Den kommer att säljas på alla 7-Eleven och Pressbyråer under en begränsad tid med regnbågsdesign och kommer att aktiveras av kedjorna under Stockholm Pride.

arlakork
Förnybara korkar på mjölk och fil
Arla meddelar att man nu satsar på skruvkorkar av förnybart material på bland annat storsäljare som mjölk och fil. Varje dag säljs 1 miljon förpackningar av de produkter som nu kommer att få ny kork.

ffffelix
Debut för smartare ketchupflaska
Felix lanserar en ny ketchupflaska som såväl ska minska matsvinn som ge sänkta koldioxidutsläpp, meddelar man.

festisFestis i ny kostym
Festis har sedan lanseringen på 60-talet genomgått en rad förändringar och nu är det dags igen. Drycken får nu en ny design med många färger och flera nya smaker, meddelar Carlsberg Sverige.

helenForskning: Utvecklade förpackningar ger klimatsmartare ris
Ris har en relativt hög klimatpåverkan beroende på den metangas som bildas i risfälten. Dessutom går det åt onödig energi för att transportera och koka ris som sedan slängs. Forskarna Fredrik Wikström och Helén Williams (foto), vid Karlstads universitet, har därför tillsammans med forskare vid RMIT University i Melbourne undersökt miljönyttan av att utveckla förpackningar som skulle kunna hjälpa konsumenten att dosera bättre.

Papperskasse med kyl- och frys
En papperskasse för livsmedel med inbyggd kyl- och frysfunktion kommer sannolikt att finnas i svenska livsmedelsbutiker redan under nästa år. Det rapporterar Nordisk Papperstidning.

Kronägg levererar miljövänligare
Kronägg meddelar att man nu går i bräschen för äggbranschen genom att från och med den 2 september leverera sina ägg till ICA´s grossistled i miljövänliga backar från Svenska Retursystem. Tidigare har ägg levererats uteslutande i engångsemballage i papp.

Sökes: Nya sätt att förpacka hälsa
Hur skulle du förpacka en shaker, en hälsocoach och en sportdryck utan att spilla? Den frågan ställer Oriflame, som i samarbete med The Packaging Arena nu bjuder in vardagsinnovatörer till innovationsworkshopen WELLNESS PACK i Stockholm till hösten. Målet är att få fram en ny, innovativ förpackningslösning för två av Oriflames wellnessprodukter.

papper
Informativt omslagspapper
till charkdisken
– Vi såg en tom yta i butikens förpackningsmaterial där det fanns en möjlighet för oss att komma ut med information, berättar Maria Forshufvud, vd Svenskt Kött, angående att ett omslagspapper för charkuteridisken tagits fram med information om de klassiska svenska charkuteriernas smaker och historia. 

livskraftaggVallentuna kommun: Coop vilseleder konsumenter om ägg
Butikskedjan Coop säljer ägg som enligt förpackningen innehåller näringsämnen som bland annat kan ”stärka immunförsvaret”. Men det påståendet strider mot gällande lagstiftning menar Vallentuna kommun. Kommunen vill nu med hot om vite tvinga bolaget att sluta vilseleda konsumenter.

Terracycle4
Återvinning för
miljö och välgörenhet
Amerikanska återvinningsbolaget TerraCycle startade upp verksamhet i Sverige 2010 och firar nu att över 1 miljon skräpenheter samlats in i landet. Den miljöeffektiva grundidén att samla in och återvinna skräp som annars skulle gå till förbränning eller deponering har visat sig framgångsrik. Dessutom har den bara i Sverige genererat över 124 000 kronor till välgörenhet.

t20