kalixljromd1451-160
Klart med Kalixlöjrom inom EU
Nu är det äntligen klart. Skyddad ursprungsbeteckning kan sättas på förpackningar med certifierad Kalixlöjrom. Beslutet om skyddet har publicerats i EU:s officiella tidning.
 
"Kalixlöjrom är det första svenska livsmedlet att få det starkaste geografiska ursprungsskyddet i Europa, Skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Efter en sex månader lång prövotid har nu beslutet publicerats i EU:s officiella tidning. Därmed kan Norrbottens Kustfiskareförbund sätta sigillet för Skyddad ursprungsbeteckning på förpackningar med Kalixlöjrom", skriver Kalix kommun/Norrbottens Kustfiskarförbund i en kommentar.
 
”Skyddet avser produkten Kalixlöjrom, som enbart kan utvinnas ur siklöja i Bottenvikens bräckta vatten där vattnets kemi ger löjrommen dess unika egenskaper. Fisket ute till havs och beredningen av fisken på land måste ske inom området, som motsvarar kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå."
   
De leverantörer som för närvarande är certifierade för Kalixlöjrom är BD Fisk AB i Luleå, Guldhaven Fiske AB i  Kalix, samt Perssons Löjrom AB i Öjebyn.
 
Foto: Kalix kommun/Norrbottens Kustfiskarförbund.

 

/FoodMonitor
 

t20