babEnklare återvinning och mindre svinn
Arla lanserar en kartongförpackning för fil och yoghurt med en ny funktion: En separerbar topp som gör den lättare att källsortera och som också ska kunna bidra till att förebygga matsvinn genom att man lättare får ut hela innehållet ur förpackningen.
Förpackningen är ett resultat av samarbete mellan Arla Foods och Tetra Pak och kommer att finnas i butik med start i februari, meddelar de båda bolagen i ett pressmeddelande.
– Idag slängs stora mängder mat i onödan. Därför är det fantastiskt att vi nu kan lansera en förbättrad förpackning där den separerbara toppen kan göra så att man får ut mer innehåll. Dessutom blir det enklare att separera plast och kartong i återvinningen och innovationen går därför helt i linje med Arlas miljöstrategi, säger Ann Bergman, Senior Brand Manager på Arla Food Sverige.
Genom att trycka in tummen vid den markerade perforeringen kan försiktigt kan vrida av toppen, och därefter lyfta ut flikarna från botten så att så mycket yoghurt och fil som möjligt kan klämmas ut ur förpackningen. Toppen sorteras sedan med övriga plastförpackningar och resten av förpackningen återvinns med pappersförpackningar. Konsumenten väljer själv om den separerbara funktionen ska användas. Om inte toppen separeras fungerar förpackningen på samma sätt som en förpackning med skruvkork utan separerbar topp, meddelar man vidare.
– Vår konsumenttest visar att över 80 procent tycker att det är bra med en separerbar funktion, 88 procent upplever att de fick ut mer yoghurt än när det gjorde på sitt vanliga sätt och 77 procent sa att de skulle återvinna mer, säger Ingrid Collin Hermansson, Manager Marketing and Product Management, Tetra Pak Sverige AB.
Förpackningsbytet ger enligt Arla ingen prisförändring. Yoggi, Arla Wellness yoghurt och fil samt Arlas laktosfria fil- och yoghurtsortiment blir de första produkterna med den nya förpackningen.
/FoodMonitor

t20