Papperskasse med kyl- och frys
En papperskasse för livsmedel med inbyggd kyl- och frysfunktion kommer sannolikt att finnas i svenska livsmedelsbutiker redan under nästa år. Det rapporterar Nordisk Papperstidning.
En pågående patentansökan av produkten gör att man ännu så länge inte går ut brett med information om funktion och utseende. Men enligt företaget Ifoodbag, som tagit fram papperskassen, kan den bli nästa stora förpackningsinnovation. Tanken är att nischa papperskassen mot konsumentmarknaden.
Kyl- och frysfunktionen gör enligt företaget att papperskassen kan bidra till mindre matsvinn och därmed minskade kostnader, samtidigt som behovet av konserveringsmedel och tillsatser i livsmedel kan minskas.
På sikt kan den vara intressant på sydliga breddgrader.
– Vi har naturligtvis en global vision med tillväxttal men börjar i Sverige, säger Karl Fallgren, vd på Ifoodbag, till Nordisk Papperstidning, och fortsätter:
– Vi har gjort tester och kommer härnäst att göra pilottester mot konsumenter för att samla verifierningsdata att gå vidare med. Det handlar bland annat om att se vad som händer med kassen i verkligheten då den används. Här kommer fördelar och nackdelar in som kommer att tas tillvara inför lanseringen av den.
Ifoodbag har inlett ett samarbete med Innventia om att utveckla den innovativa papperskassen. Produkten kommer också att erbjudas till e-handelsbranschen där den kan underlätta längre transporter av livsmedel, enligt Nordisk Papperstidning.
/FoodMonitor

t20