colaoriginalDesignklassiker fyller 100
Den klassiska originalflaskan till Coca-Cola fyller 100 år detta år. Det var alltså år 1915 som flaskan skapades och svensken Alexander Samuelsson hade ett avgörande finger med i spelet när flaskan kom till.
Hans namn står på patentet eftersom han ledde designarbetet som resulterade i den ikoniska flaskan. Allt började med att The Coca-Cola Company utlyste en designtävling i USA i syfte att hitta en förpackningsdesign som särskilde drycken från konkurrenterna. Designbriefen var enkel; Flaskan ska vara så unik att den blir igenkänd bara genom att känna på den i mörkret och att den kan identifieras om den ligger splittrad i skärvor på marken, berättar Coca-Cola Enterprises Sverige AB.
Alexander Samuelsson, som hade emigrerat från Surte i Västergötland till USA några år tidigare, ledde designarbetet på företaget Root Glass Company. Hans team vann tävlingen och flaskan gick i produktion 1916 i Terra Haute I Indiana.
Flaskans form smalnades av något för att fungera i dåtidens buteljeringsmaskiner, och har sedan dess varit densamma.
Dess utförande – med den böljande mittendelen och de igenkännande kurvorna – har blivit omtalad som den mest framgångsrika produktdesignen någonsin.
– Vi är naturligtvis väldigt stolta över vår ikoniska flaska, som idag betyder lika mycket för oss som vår logotyp. Det är också extra roligt att få fira flaskans hundraårsjubileum här, eftersom det finns en naturlig koppling till Sverige genom Alexander Samuelsson, säger Eric Nilsson, varumärkeschef på The Coca-Cola Company i Sverige.
Fakta: Jubileet av flaskan kommer att märkas i butik, genom tv-reklam och andra kampanjer. Men Coca-Cola är inte ensam om att uppmärksamma firandet av flaskan. Mellan den 7 mars och 12 april 2015 kommer man kunna ta del av utställningen “En designklassiker fyller 100 år - Coca-Cola® flaskans svenska historia“ på Tekniska museet i Stockholm, som öppnas med anledning av flaskan som förpackningsinnovation.
/FoodMonitor

t20