Corn Flakes-förpackningar
läcker mineraloljor
Schweiziska forskare har funnit att mättade mineraloljor från förpackningar gjorda av återvunnet papper kan läcka in i det förpackade livsmedlet i farliga mängder. Nu överväger flingjätten Kellogg´s att minska halterna i sina förpackningar. Det rapporterar Daily Mirror.
 
”Vi arbetar med våra leverantörer för att hitta nya förpackningsalternativ som innehåller mycket lägre nivåer av mineralolja”, säger Kellogg´s i ett uttalande enligt tidningen.
 
Forskarna analyserade 119 förpackningar med olika torra livsmedel som Corn Flakes, rispuffar och pasta, med avseende på innehållet av mättade mineraloljor.
 
Det tillåtna gränsvärdet för mättade mineraloljor i livsmedel är 0.6 mg/kg. 75 procent av de analyserande förpackningarna läckte mineraloljor. Enligt forskarna överskreds gränsvärdet i många fall med upp till 100 gånger.
 
Uppskattningsvis en fjärdedel av oljorna kom från förpackningstrycket.
 
Enligt försök som gjorts på råttor kan förhöjda halter av mineraloljor i maten ge upphov till cancer och inflammationer i inre organ.
 
Forskarna tror att riskerna är störst med produkter som är nära sitt bästa-före-datum då oljorna haft tid på sig att migrera från förpackningsmaterialet till det förpackade livsmedlet.
  
/FoodMonitor
 

t20