Klart för lansering av rapsgris
– Vad gäller griskött har egentligen inget nytt hänt på marknaden sedan Piggham lanserades 1974. Nu blir det ändring på det, säger Magnus Sjöholm, strategisk affärsutvecklingsdirektör på Scan, som nu bekräftar bolagets lansering av rapsgrisen. Från och med nästa år kommer såväl köttdetaljer som charkprodukter från rapsgris att lanseras på den svenska marknaden.
 
Bakgrunden är en liknande och mycket lyckad satsning i Finland som föregåtts av mångårig forskning i primärproduktion med raps. Scan har i samarbete med bönder på ett antal utvalda gårdar valt att tillsätta svensk rapsolja i grisarnas foder, vilket ger ett mörare och smakrikare kött med högre andel omättade fetter.
 
Magnus, i vilken turordning kommer lanseringen att ske?

– Vi börjar med kött inom restaurangsektorn under våren 2012 för att sedan lansera kött och chark på dagligvaruhandeln under hösten. Som ett led i utvecklingen har vi också under denna vinter testat köttet på Griffins Steakhouse i Stockholm, en restaurang inom Stureplansgruppen med stort fokus på kött, där Christian Hellberg är kreativ ledare. Det har varit mycket lyckat.

I Finland har rapsgrisen numera en betydlig del av marknaden. Vad tror du om potentialen i Sverige?

– Vi tror att potentialen är lika stor även här. Att cirka 25 procent av vår totala försäljning av griskött och chark på den svenska marknaden i framtiden utgörs av rapsgris känns inte orimligt över tid.  
 
Hur många charkprodukter kommer att lanseras med detta kött som bas och blir prisskillnaden stor jämfört med konventionellt griskött?

– De flesta klassiska charkprodukter kommer att erbjudas med rapsköttet som bas. Det blir ett premiumsortiment och det kommer att vara en prisskillnad jämfört med det konventionella sortimentet, med tydliga mervärden. Uppfödning av rapsgrisar kräver dyrare foder och ska även vara lönsammare för bonden.
 
Vad kommer att väga tyngst för den förväntade framgången. Hälsoaspekten eller smaken?
 
– Smaken är utan tvekan nummer ett. Vi erbjuder sedan tidigare ett mycket bra och smakrikt ätkött i form av Piggham, men detta är faktiskt ännu bättre. Kött från rapsgris är också ett tåligare kött och att hälsoaspekten med den dubblade halten Omega-3 är en extra bonus som dessutom ligger väldigt rätt i tiden, säger Magnus Sjöholm.
 
Christian Hellberg kommenterar:
 
– För mig så har vi äntligen en svensk gris som är lätt att lyckas med och jag hoppas fler får upp ögonen för detta, och framför allt de mindre "ädla" detaljerna. Jag vill med rapsgrisen få kocken att våga steka sin filé lite medium, och inte snustorr som alltför många gör, att man börjar arbeta med gris som vi gör med nötkött. När vi har testkört rapsgrisen, och jag lovar vi testar på riktigt - på våra gäster - så har alla, verkligen alla jublat över något så enkelt som en kotlett. Gör den bara lite tjockare och ha den lite längre tid på grillen så har kocken en bra bit kött som passar när som helst.
 
/MATS HOLMSTRÖM

t20