lax
Fet av lax? 
En ny studie från universitetet i Bergen visar att omega-3 inte bara är nyttigt. Enligt Jérôme Ruzzin som forskat om fisk och miljögifter kan exempelvis odlad lax öka risken för typ 2-diabetes. Orsaken är att fisken är fullproppad med miljögifter.
   
De senaste åren har importen från norska laxodlingar nästan tredubblats. En del av anledningen är omega-3, fettsyran som sägs hjälpa mot både hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.
   
I studien lät Ruzzin labbråttor äta två sorters omega-3 olja från lax. När råttorna åt oljan från odlad lax gick de upp i vikt och visade tydliga tecken på att utveckla diabetes typ 2.
   
När råttorna istället matades med fiskolja som hade renats från miljögifter fann man inte samma koppling. Då skyddade istället fiskoljan mot viktuppgång. Liknande resultat blev det när han lät möss äta odlade laxfiléer, rapporterar Svenska Dagbladet.
 
– Det här visar att miljögifternas nackdelar kan överväga fiskoljans positiva effekter, säger Jérôme Ruzzin till Svenska Dagbladet.
   
Miljögifterna kommer från fiskfödan och lagras i fettvävnaden hos fisken. Därför finns de i högre koncentrationer i fet fisk jämfört med magrare sorter. En sammanställning från Texas school of public health visar att lax innehåller nästan alla miljögifter medan mjölk, kött och ägg var i det närmaste förskonade, skriver Svenska Dagbladet.
 
Men enligt Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition på Uppsala universitet, finns det ingen anledning till oro:
 
– Vi vet att fet fisk lagrar miljögifter men totalt sett överväger de positiva effekterna av att äta lax de negativa, säger han till Svenska Dagbladet.
   
/MATS HOLMSTRÖM

t20