saltÖkat saltintag gav
lägre dödlighet i hjärtsjukdomar
Vi har länge fått höra att vi bör äta mindre salt för att förebygga högt blodtryck. Men nu har Europeiska forskare fått fram resultat som antyder att ett ökat saltintag kan ge en lägre risk för dödlighet i hjärtsjukdomar.
 
Studien har tagit nästan 8 år och genomfördes bland 3 681 personer som inte hade några tidigare hjärtsjukdomar.
 
Resultaten visade att för personer med de högsta nivåerna av natrium i urinen, som är det mest tillförlitliga sättet att mäta konsumtionen av salt, var dödligheten 0.8 procent, Bland de personer som hade de lägsta nivåerna var dödligheten istället hela 4.0 procent.
 
”Om du minskar natriumintaget mycket så aktiverar du system i kroppen som sparar på natrium och de är kända att ha en negativ effekt på hjärtat”, säger Jan Staessen, professor i medicin vid University of Leuven i Belgien och en av forskarna som genomförde studien, i en kommentar.
 
Men samtidigt som ett ökat saltintag verkar ge lägre risk för hjärtsjukdomar så ökar samtidigt blodtrycket, vilket kan vara ett större problem.
 
”En enda studie borde inte ändra det faktum att det finns mycket bevis för att vi borde minska natriumnivåerna i kroppen för att sänka blodtrycket. Att sänka blodtrycket med bara några få millimeter kan ge en effekt över hela livstiden. Så sträck dig inte efter saltkaret nu bara för det här”, säger Ralph Sacco, American Heart Association, till TIME.
 
Forskarnas resultat publicerades nyligen i den ansedda amerikanska tidskriften Journal och the American Medical Association.
 
Läs forskarnas rapport här (extern länk)!
 
/HÅKAN FRISELL 

t20