kaffeimg_6757Forskning:
okänt ämne i kaffe
motverkar Alzheimers
Det finns något i kaffe som skyddar mot hjärnsjukdomen Alzheimers. Det tror i alla fall amerikanska forskare. Men exakt vad är ännu ett mysterium.
 
I djurförsök har forskarna sett att det finns en ämne i kaffe som synergistiskt samverkar med koffein och gynnar produktionen av en viss tillväxtfaktor i kroppen som kallas GCSF, ”granulocyte colony stimulating factor”.
 
GCSF verkar enligt de senaste forskningsresultaten motverka Alzheimers i möss. Detta enligt en vetenskaplig artikel som ska publiceras nästa vecka i Journal of Alzheimer's Disease.
 
”Kaffeprodukter med koffein ger en naturlig ökning av GCSF i blodet”, säger forskaren Chuanhai Cao, University of South Florida, i ett uttalande.
 
”Exakt hur vet vi inte än. Det finns en synergistisk samverken mellan koffeinet och en mystisk komponent i kaffet som ger en fördelaktig ökning av GCSF-nivåer i blodet.”
 
GCSF gör bland annat att stamceller från ryggmärgen kan ta sig in i hjärnan och ta bort det skadliga beta-amyloidproteinet som spelar en viktig funktion i utvecklingen av Alzheimers. GCSF hjälper också till att skapa nya kopplingar mellan hjärnceller och även skapa helt nya neuroner.
 
Det finns tidigare studier som antyder att minst en kopp kaffe om dagen minskar risken för Alzheimers hos människor. Då trodde man att det var koffeinet ensamt som var ansvarigt för den positiva effekten.
 
Forskarna drar slutsatsen att vanligt kaffe är den bästa källan till koffein för att motverka Alzheimers just på grund av den okända komponenten. Andra produkter med koffein som energidrycker, te, och kolsyrade drycker ger inte samma skydd.
 
Forskarna tror att det är optimalt för människor att börja dagligen konsumera kaffe i måttlig mängd vid 30 – 50 års ålder för att få bästa effekt mot Alzheimers. Men även de som börjar senare kan få ett visst skydd menar man.
 
”Vi säger inte att måttlig konsumtion helt skyddar folk mot Alzheimers. Men vi tror att måttligt konsumtion nämnvärt kan minska risken för att få sjukdomen eller försena förloppet”, säger Chuanhai Cao.
 
HÅKAN FRISELL
 
Läs mer:
Många koppar kaffe minskar risken för bröstcancer
  

t20